Osasuna yllätti monet ja nousi viime kaudella nousukarsintojen viimeiseltä paikalta La Ligaan. Alkavalla kaudella joukkueen on pakko luottaa blokkipuolustukseensa, sillä materiaali ei juuri kestä vertailua muihin.

Viime kausi

Osasuna sai kauteen erinomaisen alun. Ensimmäisestä seitsemästä ottelustaan joukkue voitti viisi ja hävisi vain yhden. Pikku hiljaa alkoi tulla heikompia putkia. Ei mitään dramaattista, mutta sellaisia 3-5 ottelun voitottomia jaksoja.

Lopulta nouseminen meni hyvin tiukille. Ennen päätöskierrosta Osasuna oli vielä seitsemäntenä, kahden pisteen päässä viimeisestä nousukarsintapaikasta. Alcorcónkin voitti ja Real Zaragoza hävisi. Koko kolmikko päätyi 64 pisteeseen. Osasuna eteni pudotuspeleihin, kiitos keskinäisten otteluiden.

Nousukarsinnoissa Osasunaa ei pidätellyt enää mikään. Kolmanneksi runkosarjassa sijoittunut Gimnàstic meni nurin 3-1 ja 3-2. Kaksiosaisessa finaalissa baskiryhmä kaatoi Gironan 2-1 ja 1-0.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Mikel Merino (Borussia Dortmund)

Erittäin lupaava pelaaja. 20-vuotias keskikenttämies on Osasunan oma kasvatti. Viime kaudella 38 ottelua. Neljässä nousukarsintapelissä kolme maalia ja yksi maalisyöttö. Siirtyi 3,75 miljoonalla eurolla Borussia Dortmundiin.

Manuel Sánchez (Alcorcón)

Hankittiin hätäapuna tammikuun siirtomarkkinoilta. Kevään aikana jonkin verran vastuuta keskikentän pohjalla. Ura jatkuu ilmaisen siirron myötä Alcorcónissa.

Kolmikon lisäksi joukkueesta ovat kesän aikana lähteneet Maikel Mesa (Mirandés), Luís Martins (Granada) ja Matej Pucko. Mesa siirtyi vapaana agenttina. Martinsin ja Puckon lainapestit puolestaan päättyivät.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Fran Mérida (Huesca)

Tarkimmat tunnistavat tutun nimen. 26-vuotias Merida on se sama kaveri, joka on aiemmin urallaan pelannut Barcelonan junioreissa, Arsenalissa, Real Sociedadissa ja Atlético Madridissa. Kävi välillä Brasiliassa, ja on nyt viimeiset 1,5 vuotta pelannut taas Espanjassa. Tuo Osasunan keskikentälle syöttötaitoa ja pelin rytmittämistä.

Goran Causic (Eskisehirspor)

Mielenkiintoinen hankinta Turkista. Omaa kohtuullisen hyvän syöttötaidon ja painavan laukauksen. Voi saada ihan merkittävän roolin alkavalla kaudella.

Fausto Tienza (Alcorcón)

Fausto vahvistaa Osasunan keskikenttää. 26-vuotias pelaaja sai viime kaudella vyölleen 23 ottelua La Liga 2:ssa. Loppukaudesta ei enää mahtunut kokoonpanoon.

Jaime Romero (Udinese)

26-vuotias laitahyökkääjä kuului kesästä 2009 lähtien Udinesen organisaatioon. Romero on kuitenkin ollut pitkälti journeyman, joka on pelannut lainalla monessa eri joukkueessa. Viime kausi vierähti Real Zaragozassa. Kausi meni lähes kokonaan ohi loukkaantumisen vuoksi. Nyt siirtyi ilmaiseksi Osasunaan.

Lisäksi joukkueeseen palasi Álex Sánchez. 27-vuotias keskushyökkääjä pelasi viime kauden lainalla Segunda B:n Tudelanossa.

Joukkueen vahvuus

Isoissa paikoissa venymisestä ei jää kiinni (tai ei jäänyt ainakaan viime kaudella). Osasuna oli runkosarjassa vasta kuudes ja pääsi viimeisenä joukkueena mukaan nousukarsintoihin. Ensin kaatui Gimnàstic ja sitten Girona. Tempun vaikeusastetta lisää se, että molemmat vaiheet pelattiin kaksiosaisina. Osasuna ei pelkästään selviytynyt peleistä, vaan se voitti kaikki neljä.

Joukkueen heikkous

Materiaali on luvalla sanoen heikko. Jos on La Liga 2:n runkosarjassa kuudes, miten käy La Ligassa? Kaiken lisäksi keskikentällä läpimurron tehnyt Mikel Merino myytiin Borussia Dortmundiin. Isoja vahvistuksia on turha odottaa, mutta sellaisia kipeästi tarvittaisiin.

Valmennus

Puikoissa on 60-vuotias Enrique Martín. Hän aloitti valmennusuransa Osasunassa vuonna 1993. Välillä käytiin Leganésissa, Burgosissa, Terrassassa ja Numanciassa, kunnes koitti paluu Osasunan organisaatioon. Kaudet 2012-15 Martín oli työttömänä, ja nykyinen pesti alkoi reilu vuosi sitten.

Martín on melko pragmaattinen luotsi. Osasuna pelaa hänen johdollaan usein viiden miehen alakerralla. Ryhmitys vaihtelee 5-4-1:stä 5-3-2:een riippuen siitä, halutaanko kärkeen yksi vai kaksi miestä. Pakka makaa melko alhaalla ja pyrkii minimoimaan selustaan jäävän tilan.

Tärkein pelaaja

Miguel Flaño

Osasunan oma kasvatti, joka ei ole koskaan pelannut missään muualla. 31-vuotias pamplonalainen on myös joukkueen kapteeni, joka yleensä operoi viiden miehen puolustuslinjassa keskimmäisenä. Alkavalla kaudella haaste on iso. Puolustuksen on yksinkertaisesti pakko pitää, sillä Osasuna tuskin juhlii maaleilla.

Arvio

Osasuna on hyvin vahvasti altavastaaja alkavalla kaudella. Paljon pitää tapahtua, että joukkue säilyttäisi sarjapaikkansa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että putoaa saman tien takaisin La Liga 2:een.

Kokoonpano

Maalivahdit

Nauzet Pérez
Mario Fernández

Puolustajat

Aitor Buñuel
David García
Unai García
Miguel Flaño
Tano Bonnín
Javier Flaño
Oier

Keskikenttäpelaajat

Antonio Otegui
Goran Causic
Fran Mérida
Fausto Tienza
Miguel de las Cuevas
Roberto Torres
Álex Berenguer
Jaime Romero
Miguel Olavide

Hyökkääjät

Urko Vera
Kenan Kodro
Nino
Álex Sánchez

Päävalmentaja

Enrique Martín