Leganés on täysin uusi tuttavuus Espanjan pääsarjajalkapallossa. Kyseessä on pieni seura Madridin alueelta. Ovatko kesän aikana saadut vahvistukset niin hyviä, että joukkue pysyy pääsarjassa?

Viime kausi

Kausi alkoi Leganésin osalta hankalissa merkeissä. Tasapelejä joukkue onnistui vääntämään, mutta voittoja ei tahtonut tulla. Ensimmäisestä 12 ottelustaan Lega voitti vain kaksi ja pelasi peräti kahdeksan tasan.

Pikku hiljaa tilanne alkoi muuttua. Marras-joulukuussa joukkue pelasi yhdeksän peliä putkeen ilman tappiota. Samalla sijoitus koheni 15. sijalta toiseksi. Koko kevätkauden aikana Lega ei suorasta nousupaikastaan luopunut. Vielä ennen kolmea viimeistä kierrosta joukkue oli kiinni jopa sarjavoitossa. Se meni sivu suun, kun Pepineros hävisi Huescalle. Siitä huolimatta komea toinen sija ja suora paikka pääsarjaan. Kaikkien odotusten vastaisesti.

Pelaajasiirrot – lähteneet

César Soriano (Huesca)

Kesän aikana pakkaa on laitettu uusiksi. Yksi lähtijöistä on 33-vuotias vasen pakki Soriano. Pelasi viime kaudella 22 sarjaottelua.

Rubén Peña (Eibar)

Melko iso menetys. Eri tonteilla hyökkäyksessä viime kaudella pelannut Peña lähti ilmaiseksi Eibariin. Iski 30 sarjaottelussa tehot 8+4.

Luis Ruiz (Cádiz)

Viime kaudella vasemman pakin paikalla 19 ottelua La Liga 2:ssa. Se tarkoittaa noin puolta kauden peleistä. Korttiherkkä (kahdeksan varoitusta) Ruiz siirtyi ilmaiseksi Cádiziin.

Borja Lázaro (Huesca)

Lázaron sai alkukaudesta hyvin vastuuta, loppukaudesta ei enää juuri lainkaan. Seitsemän maalia ja kaksi maalisyöttöä ovat kohtuulliset tehot 25 otteluun. Jatkaa uraansa Sorianon tavoin Huescassa.

Jorge Miramón (Reus Deportiu)

27-vuotias Miramón tarjosi viime kaudella tukea siellä, missä sitä kulloinkin tarvittiin. Pelasi keskikentän pohjalla ja keskustassa, kymppipaikalla sekä oikeana laitahyökkääjänä. Peliaikaa 22 sarjaottelussa. Nyt ilmaisella siirrolla Reus Deportiuun.

Leganésista ovat kesän aikana lähteneet myös 36-vuotias maalivahti Queco Piña (Huesca) ja keskikentän keskustan Paco Candela (Fuenlabrada). Toni Arranzin ja Alain Eizmendin sopimuksia ei puolestaan jatkettu. Lisäksi Iñigo Ruiz de Galarretan (Athletic Bilbao), Asdrúbal Padrónin (Las Palmas) ja Guillermon (Athletic Bilbao) lainapestit päättyivät.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Gabriel (Juventus)

Kertoo paljon Leganésista, että Gabriel on tiettävästi seurahistorian toinen pelaaja, josta on maksettu siirtokorvaus. Mario Turdósta seura maksoi 100 000 euroa kaudella 2003/04. Nyt summa kymmenkertaistui, sillä Juve sai Gabrielista miljoonan. 22-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja on Leganésille valmiiksi tuttu; hän pelasi viime kauden seurassa lainalla. Iski 37 pelaamassaan ottelussa tehot 7+4.

Miguel Ángel Guerrero (Sporting Gijón)

1,5 viikkoa kauden alkuun, ja Guerrero on joukkueen ainoa puhdas keskushyökkääjä. Omaa 23 pelin verran pääsarjakokemusta. Ne tulivat viime kaudella, kuten myös kaksi maalia ja maalisyöttö. Saa näillä näkymin ison roolin.

Carl Medjani (Levante)

31-vuotiaalla Medjanilla on melko kattava CV Leganés-pelaajaksi. Seuralistalta löytyy muun muassa Liverpoolia, Monacoa, Olympiakosta ja Levantea. Viime kauden avauspuoliskon pelasi turkkilaisessa Trabzonsporissa ja kevään Levantessa, jonka paidassa sai ison roolin. Sitä samaa lienee luvassa myös Leganésissa.

Unai Bustinza (Athletic Bilbao)

Kuuluu Leganésin Athletic-porukkaan. Pelasi jo viime kauden Legassa lainalla. Oikeana pakkina ja topparina vastuuta yhteensä 15 liigaottelussa.

Alberto Brignoli (Juventus, laina)

Siirtyi vuosi sitten Juventukseen 1,75 miljoonalla eurolla, ja passitettiin saman tien lainalle Sampdoriaan. Nyt lainakierre jatkuu Leganésissa. Mielenkiintoista seurata, mikä on rooli.

Adrián Marín (Villarreal, laina)

Hyvä lainahankinta. Vasen pakki pelasi viime kaudella jo 11 peliä La Ligassa kovassa Villarrealin miehistössä. Saanee reilusti vastuuta alkavalla sesongilla.

Rubén Pérez (Granada, laina)

Yksi nimekkäimmistä pelaajista Legan kokoonpanossa. Atlético Madridin kasvatti, joka pitkän lainakierteen jälkeen jätti lopulta Atlétin viime kesänä. Keskikenttäpelaaja oli isossa roolissa Granadassa (31 La Liga -ottelua). Kysymys kuuluu, miksi Granada lainasi miehen Leganésiin. No, Lega kiittää.

Unai López (Athletic Bilbao, laina)

Vasta 20-vuotias López pelasi viime kaudella 40 ottelua La Liga 2:ssa. Pystyy pelaamaan keskikentän keskustassa, kymppipaikalla ja molemmilla laitahyökkääjien tonteilla.

Joukkueen vahvuus

Hyvät suhteet. Leganés on pieni, todella pieni, mutta silti joukkueeseen on saatu suhteellisen hyviä vahvistuksia. Yksi merkittävä tekijä on päävalmentaja Asier Garitano, joka on onnistunut houkuttelemaan joukkueeseen pelaajia Athletic Bilbaosta. Eivätkä vahvistukset Athletic-pelaajiin jää. Pelaajia on saatu myös Granadasta, Levantesta, Juventuksesta ja Villarrealista. Eli pieni on osannut toimia markkinoilla.

Joukkueen heikkous

Tietysti kysymysmerkkejä on paljon. Budjetti on pieni, joten materiaalin taso ei voi nousta kovin korkealle. Ehkä eniten kysymyksiä aiheuttaa tällä hetkellä hyökkäysosasto. Kokoonpanosta löytyy tässä vaiheessa vain yksi keskushyökkääjä. Ei ehkä riitä ihan koko kaudeksi.

Valmennus

Asier Garitano on valmentanut urallaan Alicantea, Castellónia, Orihuelaa, Alcoyanoa ja Leganésia, jonka riveissä hän aloitti kesällä 2013. Baskiluotsi on antanut Legassa vahvat näytöt. Avauskaudella Segunda B:stä La Liga 2:een ja nyt pääsarjaan.

Muodostelman suhteen Garitano ei ole ihan yksiselitteinen. Viime kausi alkoi 4-2-3-1:llä. Välillä käytössä oli myös 4-4-2, 5-4-1 tai 5-3-2. Loppukautta kohden ryhmitys muuttui vakituisen oloisesti 4-3-3:ksi. On mielenkiintoista nähdä, millaisella muodolla Pepineros kauden aloittaa.

Tärkein pelaaja

Alexander Szymanowski

Argentiinalaisella Szymanowskilla on iso rooli Leganésin keskikentällä. Tuli seuraan viime kesänä Bröndbystä ja pelasi heti kauden kaikki pelit. Pääosin tontti löytyy vasemman hyökkääjän paikalta, mistä paukutti viime kaudella tehot 12+11. Tehojen pysyttävä korkealla tasolla, mikäli Lega mielii pärjätä pääsarjassa.

Arvio

Leganésin materiaali on parempi kuin Osasunan. Mutta se ei vielä riitä, että Lega yltää Osasunan edelle sarjataulukossa. Kaksi muutakin pitäisi ohittaa. Tällä hetkellä näyttää hyvin todennäköiseltä, että Pepineros taistelee keväällä sarjapaikastaan. Siinä ja siinä, säilyykö.

Kokoonpano

Maalivahdit

13 Jon Ander Serantes
25 Alberto Brignoli

Puolustajat

3 Unai Bustinza
4 Adrián Marín
5 Martín Mantovani
12 Carl Medjani
17 Víctor Díaz
18 Pablo Insua

Keskikenttäpelaajat

6 Alberto Martín
8 Gabriel
10 Toni Dovale
11 Alexander Szymanowski
19 Unai López
22 Lluis Sastre
23 Omar
24 David Timor
Rubén Pérez

Hyökkääjät

Miguel Ángel Guerrero

Päävalmentaja

Asier Garitano