Tänään se ratkeaa – Euroopan mestaruus vuosimallia 2016. Vastakkain ovat Portugali ja Ranska. Vastakkainasettelu kulminoituu kahteen La Ligan huippuhyökkääjään. Portugalin Cristiano Ronaldo vastaan Ranskan Antoine Griezmann.

Ronaldo on iskenyt turnauksessa kolme maalia ja antanut kaksi maalisyöttöä. Tehot ovat syntyneet kahdessa ottelussa. Unkaria vastaan Ronaldo nakutti 2+1, Walesia vastaan välierissä 1+1. Walesia vastaan syntyneen maalin ansiosta Ronaldo nousi jakamaan EM-historian kaikkien aikojen maalitilaston ykkössijaa yhdessä Michel Platinin kanssa. Molemmilla on kasassa yhdeksän osumaa. Meneillään olevan turnauksen maalitilastossa Ronaldo jakaa toisen sijan.

Ykkössijaan Ronaldolla on matkaa, sillä yksi on ollut ylitse muiden. Griezmann on viimeistellyt komeat kuusi täysosumaa. Vain Platini on pystynyt yksittäisessä EM-turnauksessa suurempaan saldoon. Samalla Griezmann on noussut kaikkien aikojen EM-tilastossa jakamaan neljättä sijaa. Kaiken lisäksi Griezmann on tehnyt suuren osan tehoistaan pudotuspeleissä. Neljännesvälierissä 2+0, puolivälierissä 1+2 ja välierissä 2+0.

Matalan riskitason Portugali

On toki muistettava, että finaalissa on kyse muustakin kuin CR7:n ja GR7:n välisestä kaksintaistelusta.

– Jos minun pitäisi kiinnittää huomioni yksilöihin, meidän olisi oltava huolissamme kaikista. Minun olisi nimettävä jokainen Ranskan joukkueen pelaaja. Tietysti jokainen yksilö voi olla ratkaiseva, mutta myös Portugalilla on vahva joukkue yksilötaidolla höystettynä, Portugalin päävalmentaja Fernando Santos sanoi lehdistötilaisuudessa.

Ranska on perustasoltaan joukkueista pykälän parempi ja nauttii finaalissa kotiyleisön tuesta. Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps on viilannut kisojen kuluessa taktiikkaa hyökkäysvoittoisempaan suuntaan. Portugali taas pyrkinee pelaamaan fernandosantosmaisesti hyvin matalalla riskitasolla nopeita vastahyökkäyspaikkoja kytäten.

– Heidän puolustuskolmionsa on pitävä. He eivät yritä voittaa palloa ylhäällä, vaan pyrkivät hyökkäämään nopeasti kahden nopean hyökkääjän avulla, Deschamps sanoi.

Keskityspelaamisen kautta ratkaisu?

Yksi huomionarvoinen alue on keskityspelaaminen. Ranskan puolustus oli sekä Islantia että Saksaa vastaan haavoittuvainen keskityksiä vastaan. Portugali taas on pelannut turnauksessa paljon keskityspalloja boksiin. Mikäli Ranska ei huolellisemmin puolusta keskityksiä, aiheuttaa Cristiano Ronaldo 78 sentin ponnistuksellaan harmaita hiuksia mainion turnauksen pelanneelle Hugo Lloris’lle.

Vedonlyöntimarkkina on asettanut Ranskan suursuosikiksi. Täytyy kuitenkin muistaa, että Saksa oli vasta Ranskan ensimmäinen todellinen testi ja sen Ranska voitti osittain onnekkaasti. Santos on turnauksessa toistaiseksi osannut pimentää vastustajan hyökkäyksen, joskaan näin kovaa hyökkäysarsenaalia ei ole Portugalilla ole ollut vielä vastassaan.

Loppuottelussa molemmat aloittanevat matalalla riskitasolla. Se sopii paremmin Portugalille. Mikäli ottelu etenee pitkälle ilman Ranskan maalia, voi kotiyleisö muuttua edusta taakaksi. Portugalin voitosta palkitaan niin ruhtinaallisesti, että pelivalinta osuu altavastaajaan. Coolbet tarjoaa EM-finaalin 1×2-vetomuotoon 100:n palautusprosentin, joten kertoimet ovat markkinoiden korkeimmat.

Kertoimet (Coolbet)

Portugali-Ranska
4.75 – 3.15 – 2.11