Euroopassa, siis myös Suomessa, puhutaan tällä hetkellä paljon EM-kisoista. Ennen oman maanosamme mestaruusturnausta naapurimantereella polkaistaan koko Amerikan laajuiset kisat käyntiin. Ensi yönä Suomen aikaa alkaa Copa América Centenario, jossa on tällä kertaa mukana maita niin Etelä-, Väli- kuin Pohjois-Amerikasta.

Muutama nimimies joutuu jättämään kisat väliin loukkaantumisen tai muun syyn vuoksi. Poisjäänneistä huolimatta tähtiloistoa riittää. Tässä muutama poiminta.

5. Celso Borges (Costa Rica)

Aloitetaan vähän tuntemattomammalla maalla ja pelaajalla. Costa Rica ei ole se kaikkein kovin jalkapallomaa. Vielä vähemmän nyt, kun Real Madridin maalivahti Keylor Navas ei pysty loukkaantumisen vuoksi pelaamaan. Siitä huolimatta Costa Rica yrittää päästä jatkoon lohkosta, jossa muut maat ovat USA, Kolumbia ja Paraguay.

Costa Rican pelaaminen perustuu kliseisesti hyvään puolustuspelaamiseen. Se johtuu siitä, ettei joukkue montaa maalia pysty itse tekemään. Oli kyse sitten puolustamisesta tai hyökkäämisestä, Costa Rican pelin ytimessä on Deportivo La Coruñan Celso Borges. 28-vuotias pelaa 5-3-1-1-ryhmityksessä keskikentän pohjalla. Borgesin tehtävä on pitää kenttätasapaino kunnossa.

4. Diego Godín (Uruguay)

Maaotteluita vyöllä 98, ikää 30 vuotta. Diego Godín pelasi jälleen erinomaisen seurajoukkuekauden Atlético Madridin takalinjoilla. Atleti päästi koko La Liga -kauden aikana ainoastaan 18 maalia. Kollektiivista puolustuspelaamista johti kentällä nimenomaan Godín.

Nyt pitäisi tehdä sama maajoukkuetasolla. Hommaa helpottaa se, että vierellä on tuttu mies Atletista, José Giménez.

3. Luis Suárez (Uruguay)

Jokainen muistaa, miten viimeksi kävi, kun Luis Suárez pelasi arvokisoissa. Hampaat Giorgio Chiellinin olkapäähän, ja sen jälkeen moneksi kuukaudeksi sekä pelikieltoon että koko maailman häpeäpaaluun. Suuri osa maailmasta on kahdessa vuodessa antanut anteeksi.

Suárezilla on takanaan uransa paras kausi. 29-vuotias hyökkääjä takoi 53 ottelussa peräti 59 maalia ja antoi 26 maalisyöttöä. Maajoukkueeseen hän palasi maaliskuun lopussa. Nyt on alla kaksi Uruguayn peliä, niissä tehot 1+1. Ei pidä ihmetellä, jos Copa Américassa Suárez nousee otsikoihin – tällä kertaa positiivisella tavalla.

2. James Rodríguez (Kolumbia)

On kaksi erilaista James Rodríguezia. On Real Madridin James, jota on syytetty ylipainoiseksi, ja joka ei ole teknis-taktisesti tarpeeksi kypsä pelaamaan Zinédine Zidanen keskikentällä. Ja sitten on Kolumbian maajoukkueen James, jota palvotaan yli kaiken.

Maajoukkueessa James on kapteeni. Hän on se pelaaja, johon koko joukkue nojaa murtautumisvaiheessa. James on se, joka pystyy psykologisesti ottamaan joukkueen reppuselkäänsä. Jokainen muistaa ne maalit Brasilian MM-kisoissa. Mutta on James paljon muutakin kuin golazoja. Eritoten oikean laidan Juan Cuadradon kanssa peli on toiminut parhaimmillaan erinomaisesti. James on ehdottomasti pelaaja, jota kannattaa kisoissa seurata.

1. Lionel Messi (Argentiina)

Lionel Messi on voittanut urallaan käytännössä kaiken ja vielä moneen kertaan – seuratasolla. Maajoukkueessa menestystä ei ole tullut. Milloin syynä on ollut nollatason valmentaja olemattomine pelitapoineen (Diego Maradona), milloin joukkueen rakenteelliset heikkoudet ja milloin menestys on yksinkertaisesti ollut hyvin pienestä kiinni.

Vuoden 2006 MM-kisoissa Messin Argentiina hävisi puolivälierissä rankkarikisan Saksalle. Seuraavan vuoden Copa Américassa tuli finaalitappio Brasiliaa vastaan. 2010 MM-kisoissa jälleen Saksaa vastaan ulos puolivälierävaiheessa, ja seuraavan vuoden Copa Américan pudotuspeleissä rankkaritappio Uruguaylle. Kaksi vuotta sitten Messi oli toista kertaa arvoturnauksen finaalissa. Mikäpä muukaan kuin Saksa kaatoi argot MM-loppuottelun jatkoajalla. Viime kesänä tuli kolmas arvokisafinaali. Nyt Chile oli rangaistuspotkukilvassa parempi Copa Américan loppuottelussa.

Messi on siis Argentiinan paidassa päässyt monta kertaa lähelle. Kenties nyt olisi Argentiinan aika. Jotenkin kovin ironisesti nyt, kun muuten näyttää Argentiinan suhteen ihan hyvältä, Messin pelaaminen on epävarmaa. Hyökkääjä sai harjoitusottelussa tällin alaselän seudulle, ja tällä hetkellä pelikunto on niin ja näin.