Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan puolivälieräparit arvottiin eilen Sveitsin Nyonissa. Molemmissa kilpailuissa saatiin La Liga -seurojen kohtaamiset. Barcelona ja Atlético Madrid kohtaavat toisensa Mestarien liigassa, kun puolestaan Athletic Bilbao ja Sevilla mittelevät Eurooppa-liigan puolella. Real Madridilla kävi arpaonni, sillä he saavat pääkilpailussa vastaansa Wolfsburgin. Villarrealin puolivälierävastustajaksi arvottiin tsekkiläinen Sparta Praha.

Atléticon urakka Mestarien liigassa päättynee

Barcan ja Atléticon kohtaaminen on ennakkoon ajateltuna puolivälierien mielenkiintoisin. Barcelona majailee ylivoimaisessa johdossa La Ligan piikkipaikalla Atléticon ollessa toisena kahdeksan pisteen päässä. Katalonialaisten hyökkäystrio NeymarLuis SuárezLionel Messi on paukuttanut yhteensä huikeat 68 maalia. Tämä on siis 23 maalia enemmän kuin koko Atléticon nippu, jonka paras maalintekijä Antoine Griezmannilla on tilillään 16 La Liga -maalia.

Jos Barcelonan hyökkäyskalusto on rautaa, voidaan Atléticon puolustuksen olevan vähintään samaa tasoa. Madridilaiset ovat päästäneet kuluvalla kaudella Espanjassa 29 ottelussa ainoastaan 12 maalia. Barcelona on päästänyt 10 enemmän, ja paikallisvastustaja Real peräti 16 maalia enemmän.

Barcelonan tie puolivälieriin oli lopulta helpohko. Neljännesvälierissä Arsenal kaatui selvin yhteismaalein 5-1. Messi teki parissa kolme osumaa, ja hyökkäyskoneiston muut palaset kertaalleen. Atléticon urakka oli puolestaan haastavampi. Ottelupari PSV:tä vastaan ratkesi vasta rangaistuspotkuilla molempien osaotteluiden päättyessä maalittomaan tasapeliin.

Joukkueet kohtasivat myös vuonna 2014 Mestarien liigassa tässä samaisessa vaiheessa. Tuolloin Barcelona jäi rannalle Atléticon jatkaessa yhteismaalein 1-0.

Arvio: Barcelona on ylivoimaisesti maailman paras joukkue tällä hetkellä. Katalonialaiset ovat ennakkosuosikkeja Mestarien liigan voittajaksi. Tästä parista ei kuitenkaan tule ylikävelyä. Atléticon puolustus on yksi kovimmista, ellei kovin. Hyökkäyspelistä löytyy kuitenkin se ratkaiseva ero, joka tämän Barcelonalle kääntää. Átletico kaivaa kotiottelustaan 0-0-tasapelin, mutta Camp Noulla peli ratkeaa isäntien hyväksi joko yhden tai kahden maalin erolla. Barcelona jatkaa sen kaikkein isoimman tavoittelua myös tämän kierroksen jälkeen.

Realin putoaminen olisi katastrofi

Real Madridilla kävi arvonnoissa lähes paras mahdollinen tuuri joukkueen saadessa itselleen saksalaisen Wolfsburgin. Yhtään autokaupunkia vähättelemättä, ei tarjolla ollut heidän lisäkseen kuin yksi selvästi heikompi joukkue.

Realin paukut ovat keskitetty täysin Mestarien liigaan. Realistiset mahdollisuudet La Ligan voittamiseen ovat menneet jo ajat sitten, sillä ero Barcelonaan on venähtänyt jo 12 pisteeseen. Takana oleva Villarreal on sekin jo 10 pisteen päässä. Ainoa näennäinen kamppailu on kakkossijasta Atléticon kanssa, mutta tämä tuskin on madridilaisten prioriteettilistalla kovin korkealla.

Realin hyökkäyskoneisto ei jää hirveästi Barcelonan vastaavasta. Joukkue on viimeistellyt 83 maalia La Ligassa, Cristiano Ronaldon johtaessa maalipörssiä 27 täysosumalla. Taustatukea ovat antaneet Karim Benzema ja Gareth Bale, kaksikon saldon näyttäessä yhteensä 33 maalia.

Real eteni neljännesvälieristä jatkoon Roman kustannuksella yhteismaalein 4-1. Melko reilu ero ei kuitenkaan kerro kaikkea totuutta, sillä espanjalaisten puolustus oli vaiheittain helisemässä roomalaisten nopeuden takia. Italialaisten heikko viimeistely ja Keylor Navasin loistavat otteet pelastivat Realin sen suuremmilta takaiskuilta. Parannettavaa siis löytyy.

Wolfsburgilla on tulossa todennäköisesti välivuosi näistä karkeloista, sillä joukkue sijaitsee Bundesligassa vasta kahdeksannella sijalla. Viimeistä Mestarien liiga -paikkaa hallussaan pitävä Schalke on seitsemän pisteen päässä. Eurooppa-liigan karsintasijaakin on matkaa kolme pistettä. Joukkueen maalit ovat olleet vähämaalisia, ja Wolkkarit ovat raapineet 26 ottelusta ainoastaan 10 voittoa. Joukkueelta on puuttunut varma maalintekijä, sillä Bas Dost on kovimpana viimeistelijänä tehnyt ainoastaan seitsemän maalia. Vertailun vuoksi maalipörssin johdossa oleva Robert Lewandowski on osunut jo 24 kertaa.

Wolfsburg eteni neljännesvälieristä jatkoon kaatamalla belgialaisen Gentin yhteismaalein 4-2. Saksalaiset olivat lähellä möhliä 3-0-johtonsa ensimmäisessä osassa Gentin osuttua kahdesti viimeisen kymmenen minuutin aikana. Kaukana ei ollut että olisi käynyt kylmät, mutta tasoero oli kuitenkin loppupeleissä sen verran suuri että odotettu jatkopaikka irtosi.

Arvio: Ilman sen suurempia yllätyksiä Realin jatkopaikka on selviö. Joukkueiden tasoero on sen verran suuri, että espanjalaisten rutiininomaisen suorituksen pitäisi siivittää voittoon molemmissa otteluissa. Real voittaa vieraissa maalilla parilla, ja ratkaisee homman lopullisesti Santiago Bernabéulla.

Athletic ja Sevilla taistelevat päätyyn saakka

Eurooppa-liigan osalta espanjalaisen jalkapallon ystävien katseet kiinnittyvät Athletic Bilbaon ja Sevillan väliseen taistoon. Athletic kohtaa La Liga -joukkueen nyt toista kertaa putkeen, sillä he pudottivat edellisellä kierroksella Valencian.

Kaksikko kulkee La Ligassa rintarinnan. Sevilla majailee viidentenä, ja pisteen päässä kuudentena Athletic. Joukkueen pelaaminen on myös maalien osalta kulkenut samalla kaavalla. Athletic on päästänyt hieman enemmän, mutta myös tehnyt muutaman maalin Sevillaa enemmän. Athleticin suurimpana hahmona on kuluvalla kaudella ollut maajoukkueeseenkin kutsun saanut kokenut Aritz Aduriz. Kookas hyökkääjä on heilutellut maaliverkkoja 17 kertaa. Ainoastaan Barcelonan kolmikko ja Realin Ronaldo-Benzema -kaksikko ovat maalipörssissä edellä. Sevillan vastuun maalinteosta on kantanut Kévin Gameiro. Ranskalainen on osunut 13 kertaa.

Sevilla oli neljännesvälierissä yllättävissä vaikeuksissa. Joukkue jäi ensimmäisessä osassa sveitsiläistä Baselia vastaan maalittomaan tasapeliin, mutta nousi lopulta kotonaan voittoon Gameiron hurjan ensimmäisen puoliskon tykittelyn jälkeen. Jos oli Sevillalla tiukkaa, oli Athleticilla vielä haastavampaa. Baskit etenivät lopulta puolivälieriin vierasmaalisäännön turvin. Joukkue voitti Valenciaa vastaan käydyn ensimmäisen osan kotonaan 1-0-lukemin, mutta Gary Nevillen miehistö voitti toisen ottelun 2-1. Ratkaisevan vierasmaalin viimeisteli kukapa muukaan kuin Aduriz.

Arvio: Luvassa on vähämaalinen taistelu joka voi kääntyä kummalle tahansa. Sevilla on voittanut kaksi viimeistä Eurooppa-liigaa, joten joukkueella on kokemusta kovista peleissä tässä vaiheessa. Kolmatta mestaruutta ei kuitenkaan tule, sillä molempien osien päättyessä 1-1-tulokseen, mennään rangaistuspotkuihin joissa Athletic on vahvempi.

Villarrealille selvä jatkopaikka

La Liga -seuroista Villarrealin arpaonni oli kaikista paras. Joukkue kohtaa tsekkiläisen Sparta Prahan.

Villarrealin kausi on ollut erinomainen. Joukkue majailee sarjassa tällä hetkellä Mestarien liiga -paikkaan oikeuttavalla neljännellä sijalla. Eroa lähimpään kilpailijaan Sevillaa on mukavat viisi pistettä. Villarrealin menestys on pohjautunut puolustuspeliin. Joukkue on päästänyt Atléticon ja Barcelonan jälkeen vähiten maaleja – 23 kappaletta. Maalintekemissä on sen sijaan parannettavaa, sillä tässä tilastossa Keltainen sukellusvene on vasta 11. sijalla. Paras maalintekijä Cédric Bakambu on osunut 10 kertaa.

Sparta Praha majailee Tsekin pääsarjassa Synot Ligassa toisena. Prahalaisten ja Viktoria Plzenin dominanssissa olevassa sarjassa lähin kilpailija Mlada Boleslav on jo kahdeksan pistettä perässä. Plzen on puolestaan kuuden pisteen karkumatkalla sarjakärjessä. Spartalla on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna. Joukkueen maalintekijä on Tsekin maajoukkueestakin tuttu kokenut David Lafata.

Villarrealin suoritus neljännesvälierissä oli komea. Joukkue nollasi Bayer Leverkusen kotonaan 2-0-lukemin, ja sai vieraissa tarvittavan 0-0-tasapelin. Sparta Prahan tarinaa voidaan pitää kuitenkin vielä hienompana. Selvänä altavastaajana Lazio-sarjaan lähtenyt joukkue myllytti italialaisia toisessa osaottelussa peräti 0-3, ja eteni
jatkoon yhteismaalein 1-4.

Arvio: Ennakkoon ajateltuna Villarrealilla ei pitäisi olla vaikeuksia edetä parista jatkoon. Toki yllätyksiä voi tapahtua, varsinkin Tsekeissä, mutta Villarreal on prahalaisille paljon tiukempi vastus kuin Lazio. Murskajaisia tästä ei saada, mutta Villarreal voittanee molemmat ottelut parin maalin erolla ja etenee jatkoon.