Gary Nevillen valmentama Valencia hävisi hiljattaisessa Copa del Reyn välierässä FC Barcelonalle 7-0. Tulos ei ollut yllätys, ottaen huomioon FC Barcelonan taidon hyökkäyspäässä ja Valencian ajautumisen jälleen yhteen kriisiin. Luis Suárez latoi neljä maalia ja Lionel Messi onnistui kolmesti. Valencian puolustaja Shkodran Mustafi ajettiin jo ennen ensimmäisen puoliajan loppua ulos punaisella kortilla.

Neville kieltäytyi kamppailun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa eroamasta ja manasi joukkueensa tekemiä amatöörimäisiä virheitä. Syyttävä sormi ei kuitenkaan osoita vain Valencian alisuorittaneisiin pelaajiin, sillä myös valmennus, jossa häärää Gary Nevillen lisäksi muun muassa hänen veljensä Phil, ei ole ollut lainkaan tehtäviensä tasalla. FC Barcelona -pelin jälkeen Valencian käskyttäjä kuvaili seisoneensa koko pelin ajan kentän laidalla avuttomana ja kykenemättömänä muuttamaan mitään.

Monet ihmettelivät jo, kun Phil Neville palkattiin Valencian apuvalmentajaksi heinäkuussa 2015. Todellinen kummastelu alkoi, kun Nuno Espírito Santo sai potkut Valencian päävalmentajan paikalta ja hänen tilalleen nostettiin kokematon Gary Neville. Monet olivat sitä mieltä, että Nevillet palkattiin heidän kunnioitettavien pelaajauriensa perusteella, eikä heillä vielä ole mitään annettavaa valmennuksessa.

Valencia ei ole voittanut vanhemman Nevillen alaisuudessa peliäkään La Ligassa. Se putosi myös Mestarien liigasta hävittyään kotonaan toiselle kriisijoukkueelle, lohkojumboksi jääneelle Olympique Lyonnaisille. Valencia on vielä mukana Eurooppa-liigassa, mutta menestystä sieltäkään on Nevillen johdolla epärealistista odottaa.

Nevillen palkkaaminen Valencian päävalmentajaksi oli emämunaus, ehkä jopa pahempi kuin Florentino Pérezin päätös pestata Rafael Benítez Real Madridin luotsiksi viime kesänä. Singaporelainen Peter Lim – Valencian singaporelainen omistaja – on kuvaillut Gary Nevilleä useasti hyväksi ystäväkseen ja rautaiseksi ammattilaiseksi. Manchester United -legendalle olisi kuitenkin tehnyt hyvää kerätä päävalmentajakokemusta muutaman vuoden ajan jossakin pienemmässä seurassa.

Valencia-ikoni David Albelda totesi hiljattaisessa haastattelussa, että Nevillen työpaikka on toistaiseksi turvassa. Tämä johtuu Albeldan mukaan valmentajan lämpimistä väleistä puheenjohtajan kanssa. Tuoreen cup-nöyryytyksen takia Nevillen potkut ovat kuitenkin todennäköisesti lähellä. Pelin jälkeen Nevillen eroamista tai erottamista vaadittiin muun muassa sosiaalisessa mediassa. Samaa mieltä oli Valencia-legenda Santiago Cañizares.

Totuus on se, että Neville ei ole muuttanut Valenciaan tultuaan mitään. Joukkueen ongelmat, kuten hutera puolustuspeli ja huolimaton viimeistely, ovat edelleen läsnä. Viime kierroksilla Valencia on kompuroinut La Ligassa häviämällä kotonaan putoajakandidaatti Sporting Gijónille ja pelaamalla vieraissa tasan Deportivon La Coruñan kanssa.

Psykologisesti huolestuttavinta on se, että vaikka Neville on painottanut toistuvasti positiivisen asenteen merkitystä vaikeuksien keskellä, Neville itse ei ole hymyillyt Valencian päävalmentajaksi tultuaan kuin muutamia kertoja. Hän ei myöskään puhu tällä hetkellä espanjaa, vaan käyttää pelaajille kommunikoidakseen tulkkia. Nämä asiat – yhdistettynä hänen kokemattomuuteensa – eivät voi olla vaikeuttamatta hänen asemaansa pukukopissa.

Neville on laittanut monet hiljattaiset väärät tulokset huonon onnen piikkiin. Valencia onkin kieltämättä kärsinyt viheliäisestä onnesta etenkin pienempiä joukkueita vastaan. FC Barcelona -murskatappiosta ei kuitenkaan jäänyt mitään seliteltävää. Valencia on kriisissä, josta se ei tule selviämään ennen kuin Nevillen veljekset lähetetään takaisin Englantiin.

Yksi merkki lähestyvistä potkuista on se, että Gary Neville on haukkunut lehtimiehiä hänen asemansa kyseenalaistamisesta ja valheellisesta raportoinnista. Tämä on kerta toisensa jälkeen osoittautunut pahaksi virheeksi Espanjassa. Faneja Neville ei vielä toistaiseksi ole juuri kritisoinut. Sekin tulee tapahtumaan, jos valmentaja joutuu Valencian kriittisellä kotistadionilla tämänhetkistä suuremman vihan kohteeksi.

Valencian valmentaminen on ollut Nevillelle traumatisoiva kokemus, todellinen kärsimysten tie. Brittiluotseilla ei ole ollut Espanjassa helppoa, kuten esimerkiksi David Moyesin ja Real Sociedadin kivinen hiljattainen yhteinen taival osoitti. Manchester Unitedista potkut saanut Moyes potkittiin toistamiseen hänen pärjättyään keskinkertaisesti San Sebastiánissa. Nevillelle vaikuttaa käyvän yhtä huonosti.

Nevillen sopimus Valencian kanssa kestää tämän kauden loppuun. Olisi kuitenkin melkoinen ihme, jos häntä ei erotettaisi ennen sitä. Jos Nevillen annetaan jatkaa Valencian päävalmentajana, seuran sarjapaikka tulee olemaan tiukassa. Tilanteen huomioiden taannoinen spekulointi, jonka mukaan Neville olisi ehdolla Manchester Unitedin seuraavaksi päävalmentajaksi, alkaa kuulostaa naurettavalta. Mitä pikemmin Lim myöntää virheensä ja erottaa Nevillen, sitä nopeammin Valencia palaa huipulle.

Esa Mäkijärvi
Kolumnisti on kirjailija ja La Liga -intoilija. Hän on julkaissut kirjan Valkoinen baletti: kirjoituksia Real Madridista (Arktinen Banaani 2014). Mäkijärven kolumnit mahdollistaa yhteistyökumppanimmeVivus.fi.