La Ligan 16. kierros tarjoaa kauden ensimmäisen Sevillan derbyn. Real Betisin ja Sevillan kohtaamisista ei jännitteitä puutu.

Lähtöasetelmat

Harvemmin Real Betis on näin lähellä Sevillaa, kun joukkueet iskevät yhteen. 22 pistettä kerännyt Sevilla on sarjassa seitsemäntenä. Betis on neljä sijaa alempana, mutta joukkue on vain voiton päässä Sevillasta.

Betis hävisi viime kierroksella nousijajoukkueiden väännössä Las Palmasille. Sitä ennen Pepe Melin ryhmä venyi arvokkaaseen tasapeliin Celta Vigoa vastaan. Viime peleissä maalinteko on ollut joukkueelle vaikeaa, mutta toisaalta omiinkin on mennyt viimeisessä viidessä liigapelissä vain kolme osumaa. On kuitenkin huomioitava, että Betis on koko kauden ajan ollut surkea kotonaan. Seitsemästä kotipelistä vyölle on tarttunut vain yksi voitto ja yhteensä viisi pistettä.

Sevilla on puolestaan tahmean alkukauden jälkeen alkanut pikku hiljaa päästä rytmiin. Viimeisen 10 pelin aikajaksolla Sevilla on kerännyt kolmanneksi eniten pisteitä kaikista La Liga -joukkueista. Hiljattain ovat kaatuneet muun muassa Real Madrid ja Valencia. Hauska detalji on se, että siinä missä Betis on ollut heikko kotonaan, Sevilla on ollut vielä huonompi vieraissa. Seitsemän peliä, ei yhtään voittoa. Sevillan lisäksi vain Las Palmas ja Getafe eivät ole tällä kaudella voittaneet vieraissa.

Kokoonpanotilanteet

Betisillä on muutama puolikuntoinen pelaaja: Cristiano Piccini, Joaquín, Didier Digard ja Vincenzo Rennella. Kahden ensimmäisen puuttuminen heikentäisi merkittävästi Betisin joukkuetta. Piccini on tällä kaudella pelannut oikeana pakkina yhtä vaille jokaisen liigaottelun. Yleensä oikeana laiturina pelannut Joaquín on puolestaan ollut murtautumisvaiheessa joukkueen näkyvin hahmo. Digard ja Rennella ovat pelanneet lähinnä jämäminuutteja.

Sevillalta puuttuvat varmuudella maalivahti Beto sekä topparit Nicolás Pareja ja Marco Andreolli. Nuori Sergio Rico on tuurannut kelvollisesti lähes koko kauden sivussa ollutta Betoa. Pareja on ollut sivussa viime keväästä lähtien. Joukkueen johtohahmon paluuta odotellaan, sillä tällä hetkellä Sevillalla on kokoonpanossaan vain kaksi tervettä topparia: Timothée Kolodziejczak ja Adil Rami.

Edelliset ottelut

Real Betis

Sporting Gijón-Real Betis 3-3 (Copa del Rey)
Las Palmas-Real Betis 1-0 (La Liga)
Real Betis-Celta Vigo 1-1 (La Liga)

Sevilla

Sevilla-Logroñés 2-0 (Copa del Rey)
Sevilla-Sporting Gijón 2-0 (La Liga)
Sevilla-Juventus 1-0 (Mestarien liiga)

Yhteinen historia

Yhteistä historiaa on näiden seurojen välillä paljon. Sevilla FC perustettiin vuonna 1905. Vain kaksi vuotta myöhemmin seura sai paikalliskilpailijakseen Sevilla Balompién. 1914 Sevilla Balompié fuusioitui Sevilla FC:stä irtautuneen Betis Football Clubin kanssa. Samalla Betisin nimi muuttui nykyiseen muotoon eli Real Betis Balompiéksi. Joukkueiden välillä pelattiin ensimmäinen derby pari vuotta ennen Suomen itsenäistymistä.

Historian saatossa Sevilla on voittanut useammin kuin Betis. Kotonaan Betis voitti Sevillan viimeksi vuonna 2006. Tuolloinkin Betisissä pelasi muuan Joaquín. Joukkueiden yksi (tai oikeastaan kaksi) erikoisimmista kohtaamisista nähtiin kaudella 2013-14, kun paikallisvastustajat kohtasivat toisensa Eurooppa-liigan pudotuspeleissä. Betis voitti vierasottelun 2-0, mutta mureni (taas) kotonaan. Yhteismaalit tuolloin Sevillalle 3-2.

Tulessa

Betisistä on pakko nostaa esiin Rubén Castro. 34-vuotias lähes ikämieshyökkääjä on viimeistellyt tällä kaudella jo kahdeksan maalia ja antanut kaksi maalisyöttöä. Lukema on hurja, kun otetaan huomioon, että Betis on yhteensä tehnyt tällä kaudella 13 maalia.

Sevillalta on nostettava esiin Sergio Escudero. Benoît Trémoulinas pelasi marraskuun loppuun asti käytännössä jokaisen pelin vasempana pakkina. Valencia-ottelussa Escudero sai näyttöpaikan eikä ole sen jälkeen pelipaikastaan luopunut. Kolmessa ottelussa Escudero on tehnyt yhden maalin ja Sevilla on päästänyt vain yhden.

Jäässä

Keskikentän keskustassa muutaman pelin viime viikkoina pelannut Xavi Torres ei ole vakuuttanut. Syöttöjen onnistumisprosentti on ollut tuolle pelipaikalle surkea. On hyvin todennäköistä, ettei Torres pelaa Sevillaa vastaan.

Sevillan pelaajista Vitolo ei ole viime aikoina kovin hyvin onnistunut. Syötöt eivät mene omille eivätkä haastot pure puolustajiin.

Ratkaisun paikka

Ottelun potentiaalinen ratkaisu löytyy Betisin oikean ja samalla Sevillan vasemman laidan pelaamisesta. Betis on tällä kaudella hyökännyt korostetun paljon oikealta laidalta nimenomaan Joaquínin ja Piccinin kautta. Nyt molempien pelaaminen on epävarmaa. Samalla Sevillan vasemmalta laidalta löytyvät hyvässä vireessä viilettävät Yevhen Konoplyanka sekä Sergio Escudero (tai Trémoulinas).

Betis on joutunut otteluissaan pelaamaan paljon omalla kenttäkolmanneksellaan. Jos Piccini ja Joaquín (tai edes toinen heistä) ei pysty pelaamaan, kysymys kuuluu: miten Betis pääsee hengähtämään paineen alla? Jos Betisin oikealta laidalta ei löydy pallovarmoja pelaajia, Sevillan vasen laituri ja vasen pakki voivat käyttää entistä enemmän voimiaan hyökkäämiseen.

Arvio

Erittäin hieno ilta tulossa. Sevillan derby ei jätä koskaan kylmäksi. Jotain kertoo se, että Sevillan kannattajat jonottivat kotistadionillaan yön yli lippuja kauden ensimmäiseen derbyyn. Pelillisesti Sevilla on vahvoilla. Kun huomioidaan joukkueiden viretilat, Betisin heikko kotisaldo ja mahdolliset poissaolijat, povaamme tästä pelistä Sevillalle voittoa. Siitäkin huolimatta, ettei Sevilla ole tällä kaudella vieraissa liigaottelua voittanut.