Diego Simeone tunnettiin fyysisenä jalkapalloilijana, joka teki tinkimättömästi töitä. Hänen pelipaikkansa oli puolustava keskikenttä, eikä häntä vastaan ollut mukava pelata. Simeone edusti pitkän uransa aikana muun muassa Vélez Sársfieldiä, Atlético Madridia ja Laziota, ja oli joukkueilleen painonsa arvoinen kullassa. Vastustajat pelkäsivät Simeonea. Kaikki eivät hänen fyysisyydestään pitäneet, mutta hän saavutti paljon. Mikä tärkeintä, fanit rakastivat kaikkensa antanutta ja tunteikasta Simeonea.

Valmentajaksi ryhdyttyään Simeone on kypsynyt. Hän osaa nyt entistä paremmin kohdistaa energiansa oikeisiin asioihin, kuten pelaajien motivoimiseen ja seurojen jokapäiväiseen pyörittämiseen vaadittavaan kovaan työhön. Simeone on luotsannut sekä kotimaassaan Argentiinassa että Euroopassa. Hän voitti jo Argentiinassa pelejä ja pokaaleja, mutta hänen suurin ansionsa luotsina on ollut Atlético Madridin nostaminen yhdeksi Euroopan johtavista seuroista. Kyseessä on melkoinen saavutus.

FC Barcelona v Club Atletico de Madrid - La Liga
Kuva: Getty Images.

Atlético Madrid tunnettiin 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa joukkueena, joka pelkäsi voittamista jopa enemmän kuin Suomen jalkapallomaajoukkue. Atlético Madrid hölmöili niin paljon, että sen surkeutta alettiin pitää pysyvänä tilana. Se alisuoritti vuosia. Sen onneksi mikään ei kuitenkaan kestä ikuisesti, paitsi ehkä Suomen maajoukkueen arvokisakammo. Seurassa aiemmin pelaajana loistanut Simeone palautti Atlético Madridin pokaalikantaan. Ihme toteutui muutamassa vuodessa.

Simeone on valmentanut Atlético Madridia vuodesta 2011. Häntä ennen Atlético Madrid ei ollut voittanut paikalliskilpailija Real Madridia pitkään aikaan, mutta hänen ansiostaan voimasuhteet kääntyivät nopeasti päälaelleen. Real Madrid alkoi pelätä Atlético Madridia, eikä syyttä. Simeonen Atlético Madrid alkoi voittaa tärkeitä pelejä.

Real Madrid v Atletico de Madrid - UEFA Champions League Final
Kuva: Getty Images.

Miten näin tapahtui? Miten pitkäaikaisesta vitsistä tuli taas vakavasti otettava joukkue? Simeonen kyky motivoida pelaajiaan on lyömätön. Tämä, yhdistettynä hänen taktiseen osaamiseensa, tekee hänen valmentamistaan joukkueista pelottavia vastustajia. Simeone iskostaa joukkueeseensa työmoraalin, joka hakee vertaistaan jalkapallossa. Kaikki seurat harjoittelevat lujasti ja tekevät parhaansa. Mutta vain Simeonen Atlético Madrid antaa kaikkensa. Hänen pelaajansa tekevät töitä yhdessä.

Simeonen saavuttua Atlético Madrid on voittanut La Ligan, Copa del Reyn, Espanjan Supercupin, kaksi Uefa Super Cupia ja Eurooppa-liigan. Menestys on sitä edeltäneen kuivan kauden huomioiden huomattava. Merkkejä paremmasta oli toki jo ilmassa. Keväällä 2010 Atlético Madrid voitti Quique Sánchez Floresin johdolla Eurooppa-liigan. Se oli seuran ensimmäinen kunnollinen pokaali pitkään aikaan. Atlético Madrid voitti La Ligan ja Copa del Reyn kaudella 1995–96, mutta kärsi sen jälkeen lamasta. Se putosi jopa Segunda Divisióniin kaudeksi 2001–02.

Flores ei onnistunut pysyvästi aukaisemaan Atlético Madridin henkistä takalukkoa. Siihen tarvittiin Simeonen kaltainen rautainen ammattimies. Simeone nosti Atlético Madridin uudelle tasolle ja osoitti olevansa yksi parhaista nuorista luotseista.

Club Atletico de Madrid v Villarreal CF - La Liga
Kuva: Getty Images.

Entistä kunnioitettavamman hänen saavutuksestaan tekee se, että Atlético Madrid on edelleen pahoissa veloissa. Seuran on pakko myydä tähtipelaajiaan pystyäkseen hoitamaan lyhennyksensä. Se joutuu luottamaan nuoriin pelaajiin. Fernando Torres, Sergio Agüero, David de Gea ja Radamel Falcao lähtivät kaikki Atlético Madridista lyhyen ajan sisään muualle.

Simeonen aikana Atlético Madrid on totuttu näkemään paitsi Eurooppa-liigassa, myös Mestarien liigassa. Rahakkaisiin kansainvälisiin kilpailuihin pääseminen auttaa seuraa huomattavasti taloudellisesti. Se oli jopa voittaa Mestarien liigan kaudella 2013–14.

Club Atletico de Madrid Press Conference
Kuva: Getty Images.

Simeone tuo pelaajana ja valmentajana mieleen Siniša Mihajlovićin. Molemmat olivat tulisieluisia pelaajia, jotka ryhtyivät valmentajiksi. Kumpikin onnistui tuomaan valmentamiinsa seuroihin voittamisen kulttuurin. He panostivat fyysisyyteen ja juoksemiseen, hyvää hyökkäyspeliä unohtamatta. He osoittivat olevansa osaavia uudentyyppisiä valmentajia.

Viime aikoina on jälleen huhuttu Simeonen lähdöstä. Huhut ovat jatkuneet siitä huolimatta, että Simeone kirjoitti alkuvuodesta jatkosopimuksen, joka pitää hänet Atlético Madridissa vuoteen 2020. Simeonen mahdollinen jääminen punavalkoisiin auttaisi seuraa pärjäämään. Mitä kauemmin Simeone Atlético Madridissa pysyy, sitä parempi seura se on.

getty_ViettoLucianoSimeoneDiego20141214
Kuva: Getty Images.

Pitkäjänteinen työ ei ole juuri koskaan kuulunut Real Madridin vahvuuksiin. Atlético Madrid muistutti paikalliskilpailijaansa hälyttävällä tavalla ennen Simeonea. Pelaajat ja valmentajat tulivat ja menivät. On selvää, että myös Real Madridin on voittaakseen muutettava filosofiaansa. Myös se tarvitsisi oman Simeonensa, kovaan ja rehelliseen työhön luottavan miehen, joka nauttii sekä pelaajien että seurajohdon luottamusta.