Espanjan kahta ylintä sarjatasoa hallinnoiva LFP tiedotti tehneensä sopimuksen Espanjan sisäisistä televisiointioikeuksista. Uusi sopimus kattaa kolme seuraavaa kautta ja se on arvoltaan vähintään 2,65 miljardia euroa.

Movistar hankki etuoikeuden kunkin kierroksen yhteen otteluun hintaan 250 miljoonaa euroa per kausi. Mediapro puolestaan osti oikeudet kahdeksaan otteluun per liigakierros. Hinta: 633 miljoonaa euroa kautta kohden. Kokonaissumma noussee 2,65 miljardista jonkin verran, sillä myymättä on joitain paketteja.

Uuden sopimuksen myötä La Ligan televisiointioikeuksista saama rahasumma nousee merkittävästi nykyiseen sopimukseen verrattuna. Kun otetaan huomioon viime kesänä solmitut kansainväliset tv-sopimukset, La Liga nettoaa seuraavan kolmen kauden aikana 1,5 miljardia euroa kautta kohden. Nykyinen sopimus tuo vain 800 miljoonaa euroa per kausi.

Toki La Liga on edelleen kaukana Valioliigan perässä. Englannin pääsarja tienaa 7,075 miljardia euroa kolmen seuraavan kauden aikana.

AS USA

@English_AS

AS USA

@English_AS
Big news lost last night in Cádiz:La Liga agrees three-year 2.65 billion euro TV rights deal as.com/diarioas/2015/…
Domestic TV rights for the next 3 years:

@LigaBBVA €2.65 billion - £1.86 B

@premierleague €7.075 billion - £5.1 B

La Ligan tuore tv-sopimus on sikäli historiallinen, että aiemmin seurat ovat saaneet tehdä omat sopimuksensa. Käytännössä Barcelona ja Real Madrid kahmivat tuolloin noin puolet kokonaispotista. Uuden sopimuksen myötä Barcelonan ja Real Madridin tulot eivät pienene, mutta kaksikon saama prosentuaalinen osuus kokonaispotista pienenee jonkin verran.

Sopimuksen mukaan 10 prosenttia tv-tuloista menee suoraan toiseksi korkeimman sarjatason, Segundan, seuroille. Jäljelle jäävästä 90 prosentista puolet jaetaan tasan kaikkien pääsarjaseurojen kesken. 22,5 prosenttia jaetaan seurojen viiden edelliskauden menestyksen perusteella ja viimeinen 22,5 prosenttia eri kriteereiden, kuten yleisö- ja jäsenmäärien mukaan.

– Me tiedämme ja hallitus hyväksyy, että tuloja ei jaeta niin tasaisesti kuin Englannissa tai Saksassa. Meidän on kasvettava ilman, että leikkaamme Real Madridin ja Barcelonan kassavirtoja, LFP:n puheenjohtaja Javier Tebas sanoi AFP:n haastattelussa.

– Mitä paremmin Barcelonalla ja Real Madridilla menee, sitä paremman televisiointisopimuksen voimme tehdä. Emme ole Valioliiga, koska meillä on vielä pitkä matka brändin vahvistamisessa, mutta olemme paljon paremmalla tasolla kuin Italian, Saksan tai Ranskan sarjat.