Barcelonaa on tällä hetkellä hyvin vaikeaa pysäyttää. Viime viikonloppuna Real Madridin El Clásicossa 4-0 murjonut Barca kiristi ruuvia vielä pari kierrosta Mestarien liiga -pelissä Romaa vastaan. Italialaisjoukkue jäi jyrän alle maalein 6-1. Samalla Barcelona varmisti lohkovoiton. Lionel Messi palasi tehokkaana avauskokoonpanoon ensimmäistä kertaa pariin kuukauteen. Argentiinalainen viimeisteli kaksi maalia ja syötti yhden. Maalinteossa onnistuivat myös Luis Suárez (2), Gerard Piqué ja Adriano.

Gracenote Live

@GracenoteLive
Barcelona's 6-1 against Roma is the biggest win for a Spanish team against an Italian club in European history.

Ottelua alusta loppuun hallinnut Barcelona tuli peliin hyvin aktiivisesti. Messi oli vapauttaa Neymarin maalintekoon jo parin minuutin kohdalla. Neymar ehti kuitenkin paitsioon, ja läpisyöttökin jäi hieman taakse. Hetkeä myöhemmin Messi laukoi itse, ja Wojciech Szczesny joutui Roman maalilla venymään.

Ottelu oli vanhentunut vain kuusi minuuttia, kun Barcelona toimitti pallon ensimmäistä kertaa maaliin. Sergio Busquets puhkaisi syötöllään Roman puolustuslinjan. Neymar tarjoili vielä Messille, joka puttasi tyhjiin. Tilanne liputettiin paitsioksi.

Pari minuuttia myöhemmin tuli lisää. Messi teki oikealta kaarijuoksun keskustaan ja puikkasi irti puolustuslinjasta. Busquets tarjoili oikea-aikaisen pystysyötön, mutta Messin sijoitus karkasi ohi maalin.

Pelin ensimmäinen 10-minuuttinen oli täydellistä Barcelonan hallintaa. Yhtäkkiä Roma kuitenkin iski. Edin Dzeko hankki Busquetsin epäonnistuneen purkupallon myötä vieraille kulmapotkun, joka pelattiin lyhyenä. Barcelona yritti nostaa paitsiolinjaa, jonka Roma onnistui puhkaisemaan. Radja Nainggolan keskitti vapaaksi jääneelle Dzekolle, jonka nikkaus painui Barcelonan onneksi yli maalin.

Roman hyvästä erikoistilanteesta ehti kulua vain pari minuuttia, kun Barcelona siirtyi johtoon. Keskikaistalle leikannut Neymar tarjoili pitkän läpisyötön puolustuksen selustaan juosseelle Dani Alvesille. Brassipakki eteni pari askelta ja tarjoili tyhjän maalin Suárezille, jolla oli helppo työ ujuttaa pallo maaliin.

Kolme minuuttia eteenpäin, ja kotijoukkue tarjoili Romalle oppitunnin yhden kosketuksen jalkapallosta. Neymar, Messi, Suárez, nosto puolustuksen yli Messille ja chippi yli vastaan tulleen Szczesnyn. 2-0. Maali oli argentiinalaisen ensimmäinen tämän kauden Mestarien liigassa.

OptaJohan

@OptaJohan
27 - There were 27 passes ahead of Lionel Messi's goal vs AS Roma, a season-high in the Champions League. Smooth.

Toisen osuman jälkeen ottelussa mentiin pitkä pätkä ilman merkittäviä maalitilanteita. Barcelona hallitsi palloa käytännössä koko ajan. Roma vetäytyi omalle puoliskolleen, mutta nosti samaan aikaan puolustuslinjan kohtuullisen ylös. Tarkoituksena oli todennäköisesti pitää linjojen välit tiiviinä ja tukkia Barcelonan kymppialue Roman puolustus- ja keskikenttälinjojen välissä.

Ensimmäisen jakson loppuhetkillä Roma onnistui luomaan pari potentiaalista maalipaikkaa, jotka molemmat syntyivät erikoistilanteista. Vierasjoukkue ei paikoistaan kuitenkaan onnistunut, toisin kuin Barcelona. Roma-puolustus purki Neymarin keskityksen suoraan Suárezille, joka tälläsi suoraan ilmasta pallon maaliin. Osuma oli uruguaylaiselle kauden viides Mestarien liigassa. Lukema oikeuttaa maalipörssin jaettuun kärkisijaan.

3-0-maalin myötä peli oli lopullisesti ohi. Luis Enrique reagoi tilanteeseen ottamalla suuren rasituksen alle tällä kaudella joutuneen Busquetsin pois kentältä. Tilalle juoksi 20-vuotias Sergi Samper. Ottelu oli nuorukaiselle uran kuudes Barcan edustusjoukkueessa. Roman päävalmentaja Rudi García puolestaan vaihtoi Nainggolanin tilalle Juan Iturben.

Toinen jakso jatkui samalla käsikirjoituksella. Kotijoukkue piti palloa ja hallitsi peliä, Roma pyrki sinnittelemään mukana. Ensimmäisen viiden minuutin aikana Messi ja Neymar pääsivät kokeilemaan – Szczesny torjui molemmat kudit.

53 minuutin kohdalla Roma loi oikeastaan ottelun ensimmäisen pelitilannemaalipaikkansa hyvän kolmiopelin kautta. Iturbe syötti Dzekolle, joka jatkoi Iago Falquén läpi. Barcelona-kasvatin viimeistely-yritys oli heikko, ja Marc-André ter Stegen torjui.

Lähes heti perään Barcelona näytti, miten vastaavasta hyökkäyksestä tehdään maali. Neymar syötti rangaistusalueen rajan tuntumaan Suárezille, joka jatkoi ensimmäisellä kosketuksellaan puolustuksen selustaan Messille. Argentiinalainen tarjoili vielä Piquélle, joka puttasi tyhjiin. Heti maalin jälkeen Enrique vaihtoi Piquén tilalle Marc Bartran. Alves puolestaan otti keltaisen kortin, joka täytti hänen varoitustilinsä. Brasilialainen huilaa lohkovaiheen viimeisen ottelun.

10 - Gerard Piqué has scored 10 goals in #UCL; only three defenders have more than him (R. Carlos 16, Helguera 15, Panucci 11). Audacity.

Pari minuuttia eteenpäin, ja taas soi. Neymar syötti vasemmalta rangaistusalueen sisään Suárezille, joka jatkoi ensimmäisellä kosketuksellaan laukauksen tai syötön kohti maalia. Messi ohjasi Suárezin yrityksen kohti alakulmaa. Szczesny torjui, mutta irtopalloon ehti ensimmäisenä Messi, joka viimeisteli 5-0:aan.

5-0: Most goals in history European competitions:
Barcelona 1027
Real Madrid 1026

Romalle tarjottiin kavennusmaalia 64 minuutin kohdalla. Vieraiden hyvä nopea hyökkäys päättyi Messin rikkeeseen aivan rangaistusalueen rajan tuntumassa. Miralem Pjanicin vapaapotku kilpistyi kuitenkin muuriin.

Toisessa päädyssä oltiin hetkeä myöhemmin lähellä kuudetta. Neymar pelasi pienen seinän Suárezin kanssa, haki jalkansa vapaaksi ja kierrätti laukauksen kohti takakulmaa – hiukan ohi.

Vartti ennen täyttä aikaa Barca sai kuudennen maalinsa. Juuri kentälle vaihdettu Salih Ucan rikkoi rangaistusalueella Neymaria, joka asettui itse ampumaan rangaistuspotkua. Szczesny torjui, mutta vaihdossa ottelun aloittanut Adriano tälläsi paluupallon voimalla maaliin.

Pari minuuttia myöhemmin Messille haettiin vielä hattutemppua. Adriano vapautti hyökkääjän oikea-aikaisella chipillä. Tällä kertaa Szczesny tuli hyvin vastaan ja peitti Messin laukauksen.

Toisessa päädyssä Roma puolestaan pääsi rangaistuspisteelle. Thomas Vermaelen rikkoi Dzekoa, joka laukoi kohti alakulmaa. Ter Stegen veti pidemmän korren ja piti maalinsa puhtaana vielä tässä vaiheessa.

Lisäajalla ter Stegen joutui lopulta taipumaan. Vasemmalta laidalta pelattiin keskitys Dzekolle, joka puski kosmeettisen kavennuksen.

Lohkon toisessa ottelussa Bayer Leverkusen jäi tasapeliin BATE Borisovin vieraana. Ottelu päättyi jo ennen Barcelona-Roma-pelin alkamista, ja tasapeli tiesi sitä, että Barcelona oli varmistanut jatkopaikkansa jo ennen illan ottelua. Nyt varmistui myös lohkovoitto. Viimeisellä kierroksella Barcelona matkustaa Leverkusenin vieraaksi ja Roma isännöi BATE:a.