Barcelonan ja Rayo Vallecanon välisen ottelun hahmoa ei tarvitse kauan arpoa. Neymar takoi neljä maalia ja antoi päälle maalisyötön, kun Barca murjoi Rayon Camp Noulla maalein 5-2.

Rayon puolustajilla oli suuria ongelmia Neymarin pitelemisessä. Brasilialainen haastoi jatkuvasti rangaistusalueen sisällä ja olisi ansainnut kolme rangaistuspotkua. Pilkkuja vihellettiin lopulta kaksi, joista molemmista Neymar viimeisteli maalin.

Lukemista huolimatta Rayo ei ollut ihan köysissä. Joukkue pelasi identiteetilleen uskollisesti hyvin korkealla riskitasolla. Se tuotti maalipaikkoja molempiin päätyihin. Puolustuslinjan aggressiivinen nostaminen johti Barcelonan lukuisiin läpiajoihin ja Rayo-puolustajien ongelmiin.

Barcelonalta vahva alku

Neymar oli päästä läpi jo parin minuutin kohdalla. Rayon puolustaja ehti kaataa brasilialaisen, ja Barca kostui tilanteesta ainoastaan vapaapotkun verran.

Muutamaa minuuttia myöhemmin läpiajo toteutui. Ivan Rakiticin ratkaisu oli laukaus kohti etukulmaa. Kuti suuntautui liiaksi päin maalivahti Toñoa, joka torjui pelivälineen kulmapotkuksi.

Seuraava tuhannen taalan paikka nähtiin 10. minuutilla. Toño purki pallon suoraan Sergio Busquetsille, joka syötti välittömästi pilkun tuntumaan Luis Suárezille. Uruguaylainen hätäili turhaan ja laukoi päin Toñoa.

Maali molempiin päihin

Barcelona tuhlasi omat paikkansa, Rayo ei. Vierasjoukkue sai kulmapotkun reilu neljä minuuttia edellisen tilanteen jälkeen. Kulma pelattiin lyhyenä, ja lopulta Bebé keskitti pallon maalin eteen. Javi Guerra ajoitti liikkeensä oikein, Dani Alves jäi telineisiin ja Guerra ohjasi Rayon johtoon. Maali oli 33-vuotiaalle hyökkääjälle jo kauden neljäs La Ligassa.

Lähes heti perään toisessa päädyssä Neymar meni nurin rangaistusalueen rajalla. Tilanteessa oli pieni kontakti, mutta erotuomari Pedro Pérez Montero ei reagoinut kaatumiseen. Pari minuuttia myöhemmin Neymar meni uudestaan nurin. Nyt Barcalle vihellettiin rangaistuspotku. Aiemmin tällä kaudella rankkarin sössinyt brasilialainen otti vain parin askeleen vauhdin ja sijoitti lukemat 1-1:een.

Rayon hyvin korkea riskitaso johti 25. minuutilla seuraavaan Barcelonan läpiajoon. Tällä kertaa asialla oli oikeana laitahyökkääjänä aloittanut Sandro Ramírez, jonka laukaus epäonnistui totaalisesti ja karkasi katsomoon.

Pari minuuttia myöhemmin Barcelona pelasi nerokkaan hyökkäyksen. Rayo houkuteltiin syvälle Barcan alueelle, minkä jälkeen Claudio Bravo avasi pitkällä. Lopputuloksena kotijoukkue pääsi juoksemaan vauhdilla 4v3-hyökkäykseen. Neymar aikaili ratkaisussaan ja laukoi lopulta pienestä kulmasta ohi maalin.

Toinen rangaistuspotku, miksei kolmatta?

Puolen tunnin pelin jälkeen pallo vietiin toistamiseen pisteelle. Neymar ujutti puikot Nacholta, joka kampitti vikkelän hyökkääjän takajalallaan. Neymar odotti Toñon liikettä ja sijoitti illan toisen rankkarimaalinsa.

Gracenote Live

@GracenoteLive
Neymar scored two penalties. The last player to score twice from the spot in first half of a Liga match is Álvaro Negredo in 2010. #fcblive

Viisi minuuttia ennen taukoa Toño pelasti vieraat kolmannelta takaiskulta. Neymar kikkaili jälleen tiensä boksiin ja tarjoili tällä kertaa syötön takaviistoon. Sergi Roberto latasi rangaistusalueen rajan tuntumasta kohti alakulmaa – Toño torjui.

Hetkeä myöhemmin Neymar olisi ansainnut seuraavan rangaistupotkun. Nacho kaatoi hänet harhauttaneen Neymarin, mutta enää ei erotuomarin pokka riittänyt viemään palloa pisteelle. Isossa lirissä avausjaksolla ollut Nacho vaihdettiin tauolla pois kentältä. Tilalle Paco Jémez otti José Antonio Doradon.

Rayon etsikkoaika

Toisen jakson alku oli Rayon ylivoimaa. Katalaanit pysyivät johdossa ainoastaan Bravon huikeiden otteiden ansiosta. Ensin chileläinen haki alakulmasta Guerran laukauksen. Pari minuuttia myöhemmin Bravo teki tuplatorjunnan Guerran ja Patrick Ebertin laukauksiin.

Pikku hiljaa Barcelona alkoi heräillä taas pelaamaan. Luis Enrique reagoi vaihtamalla pelin ulkopuolella vaellelleen Sandron Munir El Haddadiin. Lähes heti perään pallo pelattiin Neymarille pystyyn. Brassi haki vielä syöttöä maalin eteen. Ei onnistunut, ja tilanne kuivui kasaan. Toisessa päädyssä Rayon pelaajat laukoivat pariin otteeseen potentiaalisesti. Etenkin Lass Bangoura esiintyi terävästi, mutta laukaukset suuntautuivat ohi tai kilpistyivät blokkiin.

Kaksikko Neymar&Suárez

Ottelu ratkesi 69. minuutilla. Suárez laukoi rangaistusalueen rajan tuntumasta hyvän kudin kohti alakulmaa. Toño torjui erinomaisesti, mutta irtopalloon ehti ensimmäisenä Neymar, joka iski läheltä maalin kattoon.

Heti perään tuli neljäs. Barcelona katkaisi Rayon korkean syötön, ja Suárez pääsi karkuun. Uruguaylainen olisi voinut yrittää itsekin, mutta hän pelasi vielä tyhjän maalin Neymarille. Santos-siirtonsa takia edelleen otsikoissa ollut Neymar iski illan neljännen ja La Liga -kauden kahdeksannen osumansa.

Gracenote Live

@GracenoteLive
Neymar becomes 4th player to score 4+ La Liga goals in a match for Barça this century, following Messi, Kluivert and Eto'o. #fcblive

 

OptaJose

@OptaJose
4 - Neymar is the first Brazilian player to score four goals in a La Liga game since Julio Baptista against Racing in 2004. Stellar.

Vartti ennen täyttä aikaa kaksikko toimi toisin päin. Tällä kertaa Neymar ei lähtenyt haastamaan puolustajaa vaan keskitti millintarkan pallon Suárezille. Oikea-aikaisen liikkeen tehnyt El Pistolero puttasi lukemat 5-1:een.

Rayolle lohdutusosuma

Rayo ei luovuttanut, vaan jatkoi oman peli-identiteettinsä mukaisesti. Se tuotti kavennuksen 86. minuutilla. Razvan Rat tarjoili vasemmalta keskityksen maalin eteen. Peliväline jäi pomppimaan pilkun tuntumaan, ja Jozabed tälläsi irtopallon maaliin.

Hetkeä myöhemmin Barcelona olisi voinut iskeä vielä yhden. Suárez ja Munir irtosivat 2v1-hyökkäykseen. Toño oli reilusti vastassa, mutta Suárez ei hakenut nostoa maalivahdin yli. Sen sijaan hän haki väkisin syöttöä Munirille. Ei onnistunut.

Voitto nosti Barcelonan 18 pisteeseen eli tasapisteisiin sarjaa johtavan Real Madridin kanssa. Samalla Barca kaunisteli maalieronsa 17-11:een. Rayo jatkaa seitsemässä pisteessä. Joukkueen sarjasijoitus on 15:s.

La Liga lauantaina

Real Madrid-Levante 3-0 (2-0)
1-0 Marcelo (27.)
2-0 Cristiano Ronaldo (30.)
3-0 Jesé (81.)

Eibar-Sevilla 1-1 (1-0)
1-0 Borja Bastón (8.)
1-1 Kévin Gameiro (71.)

Barcelona-Rayo Vallecano 5-2 (2-1)
0-1 Javi Guerra (15.)
1-1 Neymar rp. (21.)
2-1 Neymar rp. (32.)
3-1 Neymar (69.)
4-1 Neymar (71.)
5-1 Luis Suárez (77.)
5-2 Jozabed (86.)

Valencia-Málaga klo 23

Real Betis-Espanyol klo 23.05