Jari Litmanen pelasi parhaat kautensa Ajaxissa. Kesällä 1999 Suomen kaikkien aikojen hyökkäyspään pelaaja mietti, mihin hän siirtyisi. Lopulta valinta kohdistui Barcelonaan, jota Litmanen päätyi edustamaan 1,5 vuoden ajan.

– Tietyt jutut ovat tapahtuneet. Jotkut asiat ovat olleet minulle haitallisia. Vuoden verran suurin piirtein mietin, mihin seuraan lähden, Litmanen mietti Iltalehden haastattelussa.

– Minulla oli aika luksustilanne valita, mihin lähden. Se on vain nimikirjoitus johonkin. Mietin vuoden verran ja lähden kolmeksi vuodeksi Barcelonaan. Olen vuoden siellä, ja yksi henkilö päättää, että sä lähdet kävelemään täältä.

Henkilö, jota Litmanen tarkoittaa, on Lorenzo Serra Ferrer, joka palkattiin päävalmentajaksi Louis van Gaalin tilalle.

– Ympärillä kaikki muut ihmiset lähtökohtaisesti olivat sitä mieltä, että ei sinun tarvitsisi täältä mihinkään lähteä. Tällaista jalkapallo on. Sitten rupeat taas miettimään, että mihin kaupunkiin seuraavaksi lähdetään.

– Jos se olisi ollut minusta kiinni, en olisi Barcelonasta vuoden jälkeen lähtenyt. Mutta se oli yhdestä henkilöstä kiinni, joka oli kahdeksan kuukautta siellä ja joka sai itse kenkää, kun ei taso riittänyt. Olin väärään aikaan väärässä paikassa.

Litmaselle oli noihin aikoihin haasteellista myös se, että hän joutui taistelemaan peliajasta Rivaldon kanssa. Maailman parhaan pelaajan Ballon d’Or -äänestyksessä Litmanen ylsi vuonna 1995 kolmanneksi. Rivaldo pokkasi palkinnon vuonna 1999.

– Muuan Rivaldo oli sillä hetkellä maailman paras pelaaja. Hän oli minun edelläni. Se oli puhdas valinta, Litmanen sanoo.

– Minulle ei ole mikään häpeä tunnustaa, että Rivaldo oli yksilönä parempi kuin minä. Hän oli kuitenkin maailman paras. Vaikka olisin ollut maailman toiseksi paras, olisin ollut vasta toiseksi paras.

Litmasen omaelämäkerta Litmanen 10 ilmestyy tänään.