Valitsemme kuukausittain La Ligan tähdistöjoukkueen. Elokuussa sarjaotteluita ehdittiin pelata vain kaksi, mikä näkyy myös tähdistössä. Perinteisiä isoja pelaajia on vähemmän ja vastaavasti yllättäjiä enemmän. Joukkue on muodossa 4-3-3.

Maalivahti

Carlos Kameni, Málaga

Málagan kauden ensimmäiset vastustajat eivät olleet helpoimmasta päästä. Ensin kotipeli Sevillaa ja perään vierasottelu Barcelonaa vastaan. Málaga ei ole onnistunut vielä tekemään yhtään maalia, mutta joukkueella on yksi piste. Kameni on tehnyt oman osuutensa ja kliseisesti sanottuna antanut joukkueelleen mahdollisuuden voittaa. Kahdessa pelissä Kamenille on kirjattu yhteensä 11 torjuntaa, kolme enemmän kuin tilaston kakkospaikalla olevalle Gorka Iraizozille. Päästettyjä maaleja on yksi. Toki Kameni olisi voinut pelata Barca-pelissä paremmin tilanteen, joka johti takaiskumaaliin, mutta siitä huolimatta Kameni on pitänyt ensimmäisissä peleissä joukkuettaan pystyssä.

Puolustajat

Thomas Vermaelen, Barcelona

Vuosi sitten Barcelonaan siirtyneeltä Vermaelenilta meni käytännössä koko viime kausi ohi loukkaantumisten takia. Nyt takana on ehjä harjoituskausi, minkä ansiosta uusi sesonki käynnistyi rytinällä. Gerard Piquén pelikiellon takia belgialainen on pelannut yhtä vaille täydet minuutit Barcan keskuspuolustuksessa. Kahdessa ensimmäisessä pelissä Vermaelen keräsi koko sarjassa toiseksi eniten (30) puolustustekoja, eli katkoi syöttöjä, blokkasi laukauksia ja purki vaara-alueelle tulleita palloja. Lisäksi Vermaelen antoi syötöt 92-prosenttisesti omille ja auttoi Barcaa pitämään kaksi nollapeliä. Kaiken tuon päälle belgi viimeisteli ottelun ainoan osuman Málagaa vastaan.

Miguel Lopes, Granada

28-vuotias laitapakki siirtyi kesällä Sporting Lissabonista kauden pituiselle lainalle Granadaan. Sateentekijää ei odotettu, mutta kaksi ensimmäistä ottelua Lopes pelasi erinomaisesti. 90:ää minuuttia kohden laskettuna Lopes taklasi ylivoimaisesti eniten, keskimäärin kahdeksan kertaa. Se ei vielä sinänsä ole arvokasta, mutta se on, että taklauksista onnistui 92 prosenttia eikä Lopes rikkonut kertaakaan. Lopesin hyvä puolustuspelaaminen on yksi syy siihen, että vastustajat laukoivat vain 15 prosenttia kudeistaan vasemmalta kenttäkolmannekselta, eli Lopesin kaistalta.

Andreu Fontàs, Celta Vigo

Celta Vigon toppari on omalta osaltaan pitänyt huolen siitä, että kesällä avainpelaajia menettäneen joukkueen pallollinen pelaaminen on yhä toiminut. Fontàs on antanut puolustajista eniten onnistuneita syöttöjä (164) tällä kaudella. Syöttöprosentti on komea 93. Kaiken lisäksi Fontàs avasi jo maalitilinsäkin Rayo Vallecanoa vastaan. Celta on päästänyt kahdessa ottelussa vain yhden maalin ja johtaa maalieron turvin sarjaa – ei vähiten Fontàsin ansiosta.

Filipe Luís, Atlético Madrid

Vermaelenin ja Fontàsin kohdalla puhuttiin komeista syöttöprosenteista. Luísilla se vasta komea onkin – 97 prosenttia. Kesällä Chelseasta takaisin Atletiin palannut Luís on toki pelannut vain yhdessä ottelussa. Sen pelin 30-vuotias brasilialainen kuitenkin pelasi erittäin hyvin. Pieni vamma esti osallistumisen Sevilla-otteluun, mutta tulevana viikonloppuna Luís on todennäköisesti taas pelikunnossa.

Keskikenttäpelaajat

James Rodríguez, Real Madrid

Rafael Benítezin 4-2-3-1-ryhmityksessä Gareth Bale on pelannut kymppipaikalla ja James oikealla laidalla. Avauspelissä Sporting Gijónia vastaan Isco oli avauksessa, mutta toisen kierroksen Real Betis -ottelussa tärähti oikein kunnolla. James syötti 94 prosentin tarkkuudella ja tarjoili joukkuekavereilleen viisi maalipaikkaa, joista yksi johti maaliin. Lisäksi hän ampui itse kaksi toinen toistaan komeampaa maalia.

Verza, Levante

Ei ole helppoa tulla tasoltaan keskinkertaiseen joukkueeseen, jossa suuri osa pelaajistosta on kesän aikana vaihtunut. Almeríasta hankittu Verza on kuitenkin välittömästi ottanut johtajan roolin itselleen Levanten keskikentän ytimessä. Verza katkoo syöttöjä, käynnistää pallollista peliä ja antaa murtavia syöttöjä. Kaiken lisäksi Verza on tehnyt Levanten tämän kauden toistaiseksi ainoan maalin.

Gareth Bale, Real Madrid

Jamesin parivaljakko. Balenkin kohdalla kauden avausottelu Sporting Gijónia vastaan oli pettymys. Laitetaan se osittain vieraan pelisysteemin ja vieraan pelipaikan piikkiin. Betisiä vastaan Bale oli erinomainen. Jamesin tavoin walesilainen iski tehot 2+1 ja suorastaan piti Betisiä pilkkanaan. Yhdestä pelistä sarjanousijaa vastaan ei kannata tehdä liian innokkaita johtopäätöksiä, mutta ainakin Betisiä vastaan Balen sijoittaminen kymppipaikalle toimi erinomaisesti.

Hyökkääjät

Antoine Griezmann, Atlético Madrid

Atléticon hyökkäysosasto muuttui hyvin suurelta osin tänä kesänä. Griezmann pysyi ja on näyttänyt tällä kaudella, miksi. Aivan kuin ranskalaishyökkääjä olisi kesän aikana kasvanut henkisellä puolella isoksi. Griezmann on alkukaudesta näyttänyt kaikilla teoillaan, että hän haluaa jatkuvasti olla pelin sisällä. Se on näkynyt tulostaulullakin. Las Palmasia vastaan Griezmann viimeisteli ottelun ainoan osuman. Sevilla-pelissä hyökkääjä syötti kaksi osumaa, joista ensimmäinen jäi voittomaaliksi.

Roberto Soldado, Villarreal

Hyökkäyspään pelaajista alkukauden sensaatio. Tottenhamissa pelatessaan Soldado teki 52 Valioliiga-ottelussa ainoastaan seitsemän maalia ja antoi kuusi maalisyöttöä. Flopiksi leimattu espanjalaishyökkääjä siirtyi kesällä Villarrealiin, jonka paidassa jyvä löytyi heti. Kauden avauspelissä Betisiä vastaan Soldado iski Villarrealin ainoan maalin. Toisella kierroksella Keltainen sukellusvene oli Espanyolia vastaan häviöllä. Toisella puoliajalla Soldado viimeisteli maalin, syötti kaksi lisää ja johdatti Villarrealin voittoon. Tässä vaiheessa kautta Soldado on jaetulla kärkipaikalla sekä La Ligan maali- että maalisyöttötilastoissa.

Nolito, Celta Vigo

Joaquín Larriveyn ja Santi Minan lähdettyä Noliton harteilla on yhä suurempi osa Celta Vigon hyökkäyspelaamisesta. Vastuu ei ole laitahyökkääjää hidastanut. Kahdessa ensimmäisessä pelissä Nolito tarjoili hurjat seitsemän maalipaikkaa joukkuekavereilleen. Levantea vastaan tehot pysyivät vielä piilossa, mutta Rayo Vallecano -ottelussa Nolito paukutti kaksi maalia ja antoi päälle maalisyötön. Loppukesän ja alkusyksyn ajan hyökkääjä on avoimesti puhunut halustaan siirtyä Barcelonaan. Pedron lähdettyä siirto on mahdollinen, mutta aikaisintaan tammikuussa.

Valmentaja

José Luis Mendilibar, Eibar

Eibarin kesä oli tavallista kaoottisempi. Joukkueen piti pelata kuluva kausi Segundassa, mutta Elchen talousongelmien takia Eibar pääsikin takaisin pääsarjaan. Materiaali ei ole erityisen vahva eikä etenkään leveä, vaikkakin kokoonpanoa onnistuttiin vahvistamaan siirtomarkkinoiden loppupuolella. Kaikesta tästä huolimatta Eibar johti maalieron turvin sarjaa ensimmäisen kierroksen jälkeen – ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana. Kahden kierroksen jälkeen pistepotti näyttää kuutta.

Ei Eibarin pelaama jalkapallo mitään tikitakaa ole. Se on pientä seuraa edustavan pienen joukkueen jalkapalloa. Puolustamista, pallosta luopumista ja reagoimista vastustajan tekemisiin. Kaikki tekeminen perustuu maalipaikkojen tehokkaaseen hyödyntämiseen. Siinä Eibar on ollut tällä kaudella loistava. 14 maalipaikkaa on tuottanut Eibarille viisi maalia. Vastaavasti Barcelona on tehnyt vain kaksi maalia 26 paikastaan.