Kansainvälinen urheilun tutkimuskeskus CIES on tehnyt tutkimuksen tänä kesänä siirtyneistä pelaajista. Tutkimuksen aiheena on ollut pelaajista maksettu siirtosumma heidän arvioituun arvoonsa nähden. Pelaajat on luokiteltu joko ylihintaisiksi tai alihintaisiksi. Pelaajien arvoon vaikuttavat sarjataso, ikä, pelipaikka, peliaika, sopimuksen pituus ja mahdollinen maajoukkuetason edustus.

Tutkimuksen mukaan La Ligan sisällä liikkuneista pelaajista Arda Turanista maksettiin eniten liikaa. Barcelona maksoi turkkilaisesta Atlético Madridille 34 miljoonaa euroa, vaikka miehen arvoksi on määritelty vajaat 19 miljoonaa euroa. Valencia puolestaan teki kovimman tilin myymällä Nicolás Otamendin Manchester Cityyn. City maksoi 40 miljoonaa topparista, jonka arvoksi oli määritelty 26,3 miljoonaa euroa.

Huonoimmasta myynnistäkin vastasi Barcelona. 21-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja Denis Suárez vaihtoi maisemaa Villarealiin vaivaisella neljällä miljoonalla eurolla. Nuorukaisen arvoksi on laskettu liki 14 miljoonaa euroa. Tämän siirron myötä Villareal teki kovimman ryöstön La Liga -seuroista.

Täältä löydät tutkimuksen kokonaisuudessaan.

Toimittajan sana

Hyvistä pelaajista maksetaan enemmän. Turaninkin siirtosumma nykytilanteeseen nähden oli loppupeleissä halpa, vaikka se ylihintaiseksi olikin määritelty. Lopulta teot kentällä ratkaisevat, onko pelaajista maksettu ylihintaa vai onko kyseessä ollut ”ryöstö”.