Real Madridilla oli kesällä kokoonpanossaan kahdeksan pelaajaa keskikentän kolmelle pelipaikalle. Toni Kroos, Luka Modric, James Rodríguez, Isco ja uusi hankinta Mateo Kovacic olivat jossain määrin koskemattomia. Jäljellä olivat Asier Illarramendi, Lucas Silva ja Casemiro. Illarramendi myytiin Real Sociedadiin, mutta se ei vielä riittänyt. Myös Silva lähetettiin pois – lainalle Marseille’hin.

Joidenkin kannattajien mielestä Realin olisi kannattanut pitää puolustavista keskikenttäpelaajistaan sekä Casemiro että Silva kokoonpanossaan. Ehkä olisi kannattanut, mutta se ei olisi ollut mahdollista. Jäljelle jääneestä kolmikosta kaksi olisi voitu pitää Realissa, mutta vain jos toinen heistä olisi ollut Illarramendi. Syynä on sääntöpykälä, jonka mukaan Espanjan pääsarjajoukkueessa saa olla korkeintaan kolme pelaajaa, jolla ei ole EU-maan passia.

Real Madridissa James vie yhden kiintiöpaikan, ja kesällä hankittu laitapakki Danilo toisen. Kolmannesta paikasta taistelivat brasilialaiset Casemiro ja Lucas Silva.

– En voinut jäädä, koska minulla ei ole Espanjan passia. (Rafael) Benítez toivotti minulle onnea Marseille’hin ja sanoi pitävänsä minut ajatuksissaan, Silva sanoi hiljattain Globoesporten haastattelussa.

Realilla ei ainakaan tässä vaiheessa ole suunnitelmia luopua Silvasta. Sen takia Marseillen kanssa tehtyyn lainasopimukseen ei esimerkiksi kirjattu osto-optiota.

– Moni seura oli minusta kiinnostunut, mutta Real Madrid halusi lainata minut ilman osto-optiota. Kovinkaan moni seura ei ollut halukas tekemään sellaista sopimusta.

Lopuksi Silva kertoi, millaisia suunnitelmia seuraava vuosi pitää sisällään.

– Tavoitteeni on pelata hyvä kausi Ranskassa, mennä olympialaisiin ja palata Real Madridiin.

Toimittajan sana

Otetaan kiinni viimeisestä lausunnosta. Lucas Silva varmasti haluaa palata Realiin, mutta vuoden kuluttua samat ongelmat ovat edessä. Ulkomaalainen voi hakea Espanjan passia asuttuaan maassa vähintään viisi vuotta. Tästä syystä pidempään Espanjassa pelanneet Marcelo ja Keylor Navas eivät kuulu Real Madridin ulkolaisten pelaajien kiintiöön. Toinen keino EU-passin saamiseksi on hakea passia siitä maasta, josta pelaajan suku on muualle lähtenyt.

James on asunut Espanjassa vasta vuoden, Lucas Silva puoli vuotta ja Danilo jokusen kuukauden. Espanjaan alun perin tammikuussa 2013 siirtynyt Casemirokin on vasta ”puolessa välissä” Espanjan passin saamista, mikäli maan viranomaiset hyväksyvät Espanjassa asumiseksi vuoden lainapestin Portugalissa. Toki on mahdollista, että viisi vuotta sitten Eurooppaan siirtynyt James saa passin joltain muulta EU-maalta, mutta mikäli näin ei tapahdu, vuoden kuluttua leikkuri osunee jälleen joko Lucas Silvaan tai Casemiroon.

Sanotaan muuten vielä hämmennyksen välttämiseksi sen verran, että EU:n ulkopuolisten pelaajien kiintiöön ei lasketa Afrikasta, Karibialta tai Tyynenmeren saarilta tulevia pelaajia. Syynä on niin sanottu Kolpak-sopimus. Sen mukaan niillä kansalaisilla, jotka tulevat EU:n kanssa yhteistyösopimuksen allekirjoittaneista maista, on EU-kansalaisten kanssa yhtenäiset oikeudet vapaaseen liikkuvuuteen ja työntekoon.