SD Eibar on La Ligan pienin ja parhaiten hoidettu seura. Sillä ei ole lainkaan velkaa, mikä on lähestulkoon käsittämätöntä nykyjalkapallossa. Sen budjetti ja stadion ovat pienimmät Espanjan korkeimmalla tasolla. Sen areenalle Ipurúalle mahtuu vain vähän yli 6 000 katsojaa. La Ligan toiseksi pienin stadion, Rayo Vallecanon Vallecas, vetää sekin sisäänsä 14 708 ihmistä, joten Eibarin puitteet ovat erittäin vaatimattomat.

Siinä missä Eibar tunnettiin ennen parhaiten Xabi Alonson kasvattajaseurana, siitä on viime vuosina alettu puhua urheilullisena tuhkimotarinana ja taloudellisena ihmeenä. Mistä tämä johtuu? Mikä on Eibarin uskomattoman nousun takana?

Seura pelaa vajaan 30 000 asukkaan Eibarin kaupungissa, Gipuzkoan maakunnassa. Entinen aseteollisuuden keskus Eibar on kärsinyt pahasti Espanjan tuoreesta lamasta. Baskikaupunki kärsii esimerkiksi rappeutuvasta infrastruktuurista ja työttömyydestä. Sen jalkapallojoukkue on silti noussut lyhyessä ajassa Athletic Bilbaon ja Real Sociedadin kaltaisten sitä suurempien baskiseurojen kaltaiseksi puheenaiheeksi.

Eibar perustettiin vuonna 1940, kahden kaupungissa pelanneen joukkueen yhdistyttyä. Seura on pelannut pitkään Espanjan kolmanneksi ylimmällä sarjatasolla ja vuosikymmeniä Segunda Divisiónissa. Se nousi melkein La Ligaan kaudella 2004–05, mutta sijoittui jännittävien vaiheiden jälkeen neljänneksi ja joutui jatkamaan kakkosliigassa. Pian tämän jälkeen se putosi takaisin kolmannelle puolalle, jolta se aloitti uudelleen hitaan nousunsa. Kaudella 2013–14 Eibarin kannattajat pääsivät vihdoin juhlimaan La Liga -nousua.

Saavutus oli sen vaatimattoman budjetin ja pelaajiston tason huomioiden loistava. Kuten muillakin Baskimaan seuroilla, Eibarilla on voimakas paikallinen identiteetti, eikä se häpeile korostaa juuriaan. Vaikka suurin osa baskeista kannattaa Athletic Bilbaoa, myös piskuisella Eibarilla on voimakas kansallinen viehätys. Myös Eibarin kaupungissa haaveillaan itsenäisestä Baskimaasta, joka palauttaisi työpaikat ja toisi mukanaan rikkauden.

Käsittämätöntä kyllä, velatonta ja järkevästi hoidettua Eibaria ei oltu päästää mukaan La Ligaan, vaikka se oli noussut sinne pelillisesti ja taloudellisesti rehdillä tavalla. Syynä nihkeyteen olivat La Ligan mutkikkaat säännöt. Eibar operoi liian pienellä budjetilla ja päättäjät pelkäsivät surkeilla resursseilla toimivan joukkueen pilaavan pääsarjan maineen. Seura joutui keräämään faneiltaan 1,7 miljoonaa euroa vapaassa haussa, vaikka sillä oli rahaa, ja ottamaan 10 000 uutta osakkeenomistajaa saadakseen luvan pelata korkeimmalla tasolla.

Eibaria rangaistiin sen menestyksestä. Tilanne oli nurinkurinen jopa ihmeellisiin käänteisiin tottuneessa Espanjassa. Eibaria uhattiin pudottamisella kolmannelle sarjaportaalle, vaikka se oli koko maan ainoa velaton ammattilaisseura, ja se selvisi erikoisesta tilanteesta lopulta rimaa hipoen. Se sai haalittua kokoon tarvittavat rahat vain hetki ennen sarjakauden alkua.

Kausi 2014–15 meni Eibarilta odotusten mukaisesti. Se sijoittui 18:nneksi ja putosi takaisin Segunda Divisióniin. Se oli kuitenkin onnekas, kun 13:nneksi päätynyt Elche meni konkurssiin ja joutui luovuttamaan pääsarjapaikkansa jo pudonneille baskeille. Eibarin ihme sai näin jatkoa.

Tämän kauden ensimmäisessä pelissään Eibar voitti Granadan vieraissa 3-1. Hyvä tulos johtui Eibarille tyypilliseen tapaan hyvästä joukkuepelistä. Sen kokoonpano – aivan kuten kaupunkikin – on yhtenäinen. Se pärjää, vaikka sieltä ei löydy muiden joukkueiden kaltaisia tähtiä. Kaikki ovat samassa veneessä. Kaikkensa antamalla se voi jälleen säilyttää sarjapaikkansa tällä kaudella.

Eibarin vaiheet ovat jälleen yksi lisätodiste siitä, että romantiikka ei ole kadonnut pelkäksi kaupanteoksi ja rikkaiden leikkikentäksi lähes muuttuneesta jalkapallosta. Ihmeisiin on yhä mahdollista uskoa. Eibarin sinnittely on johtanut siihen, että seura on saanut paljon faneja Espanjan ulkopuolelta. Myös mediat ovat kiinnostuneet siitä. Viime kaudella muun muassa CNN ja The Guardian kirjoittivat sen edesottamuksista. Lisää on luvassa, kuten toisesta putoajakandidaatista Granadasta otettu yllättävä 3-1-voitto osoittaa.

Copa90 teki viime kaudella kiinnostavan dokumentin (linkki) Eibarista. Se kannattaa katsoa. Eibarin tarina osoittaa, että pienetkin seurat voivat raivata tiensä huipulle tai ainakin lähelle sitä. Joukkueen pikkukaupunkihenki on melko poikkeuksellista. La Ligassa vain muutamat seurat, kuten niin ikään pienellä paikkakunnalla pelaava Villarreal, pääsevät lähelle sitä. Onkin tärkeää muistaa, ettei jalkapallo elä pelkistä jättiläisistä, vaan myös Eibarin kaltaiset pienet seurat ovat tärkeitä lajin selviämisen kannalta.

Esa Mäkijärvi
Kolumnisti on kirjailija ja La Liga -intoilija. Hän on julkaissut kirjan Valkoinen baletti: kirjoituksia Real Madridista (Arktinen Banaani 2014). Mäkijärven kolumnit mahdollistaa yhteistyökumppanimme Vivus.fi.