Mestarien liigan alkulohkot arvottiin Monacossa torstai-iltana. Kausi on poikkeuksellinen, sillä La Ligasta on mukana viisi joukkuetta. Koskaan aiemmin Mestarien liigan lohkovaiheessa ei ole nähty viittä joukkuetta yhdestä maasta. Analyysisarjassa ruodimme jokaisen La Liga -joukkueen alkulohkon läpi. Nyt vuorossa Valencian H-lohko.

Valencia pääsi lohkovaiheeseen mukaan karsintojen kautta. Voitto Monacosta osoitti, että Valencia on valmis menemään Euroopassakin melko pitkälle. Joukkue arvottiin lohkoon H yhdessä Zenitin, Lyonin ja Gentin kanssa.

Ykköskorista lähes helpoin mahdollinen

Valencia sai Zenitin ykköskorista. Kovin paljon parempaa tuuria ei olisi voinut olla. Toki matka Pietariin on pitkä, mutta onhan Zenit laadullisesti aivan eri tason vastustaja kuin esimerkiksi Juventus tai Bayern München.

Viime kauden Mestarien liigassa Zenit oli melko lähellä pudotuspelipaikkaa. Hallitsevan Venäjän mestarin sijoitus oli kolmas, mikä takasi pelien jatkumisen Eurooppa-liigan puolella. Euroopan kakkoskilpailussa Zenit kaatoi ensin PSV:n ja neljännesvälierissä Torinon. Puolivälierissä tie nousi pystyyn koko turnauksen voittanutta Sevillaa vastaan.

Zenit on joukkue, joka pyrkii hallitsemaan palloa ja rakentamaan peliä lyhyillä syötöillä. Kaikkia kolmea kaistaa käytetään hyökkäyspelissä melko tasaisesti. Prässi alkaa ylhäältä, mikäli se vain on mahdollista. Zenitin kokoonpanosta löytyy pari nimekästä pelaajaa, kuten Hulk, Ezequiel Garay, Axel Witsel ja Danny.

2000-luvun alun menestyjä

Valencian kakkosvastustaja on Ranskan liigaa 2000-luvun alussa dominoinut Lyon. Viimeisestä Ligue1:n voitosta on jo yli seitsemän vuotta. Viime kaudella Lyon jäi PSG:stä kahdeksan pisteen päähän, mutta sai kakkossijan ansiosta suoran lipun Mestarien liigaan. Viime kauden europelit tyssäsivät puolestaan Eurooppa-liigan karsintoihin.

Pelitavallisesti Lyon on tyypillinen omassa sarjassaan voittamaan tottunut joukkue. Pallonhallintaprosentti on suhteellisen korkea, samoin lyhyiden syöttöjen määrä. Lyonin pelitavassa silmään pistää se, että keskityksiä käytetään hyvin vähän, ja ylipäätään pyritään rakentamaan hyökkäykset maata pitkin. Joukkueen rahallisesti arvokkain pelaaja on selkeällä marginaalilla keskushyökkääjä Alexandre Lacazette, joka voitti viime kaudella Ranskan liigan maalipörssin näytöstyyliin.

Pieni belgialainen kaikkein tutuin Valencialle

Viimeinen vastustaja on pieni belgialaisseura Gent. Joukkue pääsi suoraan mukaan Mestarien liigaan, kun se voitti viime kauden päätteeksi ensimmäistä kertaa seurahistoriassaan Belgian sarjamestaruuden. Gent on tämän kauden Mestarien liigan pienimpiä seuroja ja tasoltaan todennäköisesti heikoimpia joukkueita.

Valencia on kohdannut jokaisen lohkovastustajansa aiemmin. Zenitiä vastaan Lepakot pelasi harjoitusottelun viime helmikuussa, ja Lyonin Valencia kaatoi Mestarien liigan pudotuspeleissä vuonna 2000. Hämmentävää on se, että lohkovastustajistaan Gentin Valencia on kohdannut useimmin. Ensimmäinen kohtaaminen nähtiin jo vuoden 1960 harjoitusottelussa, kaksi viimeisintä vuoden 2005 Intertoto Cupissa.

Kaiken kaikkiaan tilanne on se, että vaikka Valencia pääsi turnaukseen mukaan karsintojen kautta, sillä on erittäin hyvät mahdollisuudet voittaa oma alkulohkonsa. Zenit ja Lyon ovat sinänsä laadukkaita joukkueita, mutta kumpikaan ei ole tasollisesti Valencian yläpuolella. Gentille ei saa pisteitä menettää, jos mielii lohkovoittajaksi.

Arvio: 1. Valencia, 2. Lyon, 3. Zenit, 4. Gent

Lue kaikki analyysit

Barcelonan E-lohko
Real Madridin A-lohko
Atlético Madridin C-lohko
Valencian H-lohko
Sevillan D-lohko