Mestarien liigan alkulohkot arvottiin Monacossa torstai-iltana. Kausi on poikkeuksellinen, sillä La Ligasta on mukana viisi joukkuetta. Koskaan aiemmin Mestarien liigan lohkovaiheessa ei ole nähty viittä joukkuetta yhdestä maasta. Analyysisarjassa ruodimme jokaisen La Liga -joukkueen alkulohkon läpi. Ensin on vuorossa Barcelonan E-lohko.

Bayer Leverkusen muistaa Lionel Messin

Turnauksen hallitseva mestari Barcelona arvottiin E-lohkoon yhdessä Bayer Leverkusenin, AS Roman ja BATE Borisovin kanssa.

Sami Hyypiän vanha joukkue sijoittui viime kaudella Bundesligassa neljänneksi. Paikka Mestarien liigassa varmistui 3-1-karsintavoitolla Laziosta. Sakslaisjoukkueen kannattajat todennäköisesti muistavat edelleen selkäsaunan, jonka Barcelona tarjoili vuoden 2012 neljännesvälierissä. Tuolloin Lionel Messi paukutti peräti viisi maalia (turnauksen ennätys yhdessä ottelussa) Leverkusenin verkkoon ja johdatti Barcan 7-1-voittoon. Yhteismaalit merkittiin Barcelonan hyväksi 10-2.

OptaFranz

@OptaFranz
7 - @bayer04fussball will face @FCBarcelona who handed the #Werkself their highest defeat in UEFA comps (1-7 in 2011/12 round of 16).Unlucky


Leverkusen on joukkue, joka prässää poikkeuksellisen aggressiivisesti ylhäältä lähtien. Se voi aiheuttaa vaikeuksia Barcelonan pelinrakentelulle, mutta ilmassa on toisaalta myös aineksia muutaman vuoden takaisen selkäsaunan toistumiseen.

Enrique ja Keita kohtaavat vanhan seuransa

Roma on joukkueena melko vieras Barcelonalle. Italialaiset sijoittuivat viime kaudella Serie A:ssa toiseksi. Mestarien liigassa tie nousi pystyyn vaikeassa alkulohkossa (Bayern München, Manchester City ja TsSKA Moskova). Roman kausi jatkui Eurooppa-liigan pudotuspeleissä, joissa joukkue voitti ensin Feyenoordin mutta hävisi neljännesvälierissä Fiorentinalle.

Roma on joukkue, joka pyrkii pelaamaan pallonhallinnan kautta. Laitakaistoja – etenkin oikeaa – käytetään hyvin paljon. Joukkue pyrkii hakemaan paljon syötönkatkoja, joiden avulla puolustustilanne käännetään nopeasti hyökkäykseksi.

Romasta on vielä mainittava kaksi pelaajaa. Ensinnäkin, Barcelonassa vuodet 2008-12 pelannut Seydou Keita pääsee kohtaamaan vanhan joukkueensa. Toiseksi, Roman kokoonpanossa komeilee edelleen Francesco Tottin, 38, nimi. Jos pääsee pelaamaan, miten mahtaa vanhan herran jalka nousta Barcaa vastaan? Ja tietysti, Luis Enrique kohtaa vanhan seuransa.

Onko BATE pisteautomaatti?

Viimeisestä korista Barca sai vastustajakseen BATE Borisovin. Kyseessä on paikallinen suuruus. BATE on voittanut Valko-Venäjän mestaruuden nyt yhdeksän kertaa putkeen, ja kymmenes on kovaa vauhtia tulossa. Menestysputki ei ole kantanut eurokentille. BATE jäi viime kauden Mestarien liigassa ennakolta ehkä helpoimmassa lohkossa (Porto, Shakhtar Donetsk, Athletic Bilbao) viimeiseksi. Maaliero oli suhteellisen ruma 2-24.

Lähtökohtaisesti lohko on Barcalle melko ihanteellinen. Leverkusen ja Roma ovat laadukkaita, mutta paria astetta Barcelonaa heikompia joukkueita. Leverkusenin prässi ja Roman positiiviset tilanteenvaihdot saattavat aiheuttaa ongelmia, mutta molempia vastaan Barca on selkeä ennakkosuosikki. BATEa vastaan katalaanien pitäisi napata täydet kuusi pistettä, vaikka avainpelaajia lepuutettaisiin.

Arvio: 1. Barcelona, 2. Roma, 3. Bayer Leverkusen, 4. BATE

Lue kaikki analyysit

Barcelonan E-lohko
Real Madridin A-lohko
Atlético Madridin C-lohko
Valencian H-lohko
Sevillan D-lohko