Barcelona avasi liigakautensa arvokkaalla voitolla, kun Athletic Bilbao kaatui San Mamésilla Luis Suárezin maalin ansiosta 1-0. Vain reilu viikko sitten Athletic oli nöyryyttänyt samalla stadionilla Barcaa Espanjan Supercupissa lukemin 4-0.

Suárezin maalin lisäksi Barcelonalla oli pari läheltä piti -tilannetta. Lionel Messi epäonnistui rangaistuspotkussa ja Sergi Roberto laukoi ylärimaan.

Täydestä pistepotistaan Barcelona sai maksaa kovan hinnan, sillä joukkue menetti sairastuvalle sekä Dani Alvesin että Sergio Busquetsin. Athleticilta puolestaan loukkaantui Mikel Balenziaga.

Alvesilla paukkui nivunen

Ottelu lähti maalitilanteiden suhteen rauhallisesti liikkeelle. Pelaajatilanteen suhteen Barcelona sen sijaan sai huonoja uutisia jo vartin kohdalla. Aritz Aduriz taklasi Alvesin nivusen rikki, ja laitapakki jouduttiin ottamaan vaihtoon. Tilalle juoksi keskikentällä normaalisti pelaava Roberto.

Roberto oli pian luomassa maalitilannetta vierasjoukkueelle. Keskitys saavutti boksissa Messin, jonka pusku kilpistyi Athletic-pelaajan käteen. Erotuomari Carlos del Cerro ei kuitenkaan tilanteeseen reagoinut. Toisaalta, Roberton keskittäessä pallo saattoi jo olla yli päätyrajan.

Hetkeä myöhemmin Athleticin vapaapotku pelattiin taka-alueelle. Aduriz voitti pääpallossa sekä Thomas Vermaelenin että Ivan Rakiticin, mutta hiljainen pusku suuntautui ohi maalin.

Rangaistuspotku – ei maalia

Puolen tunnin kohdalla Barcelona sai kuin varkain rangaistuspotkun. Alban pitkän pallon piti olla suhteellisen helppo kotijoukkueen puolustukselle. Epäonnistuneen kosketuksen myötä Suárez pääsi kuitenkin kiinni pelivälineeseen. Gorka Elustondo rikkoi uruguaylaista, ja pallo vietiin pisteelle. Athletic pelastui, kun Gorka Iraizoz venytti Messin rangaistuspotkun kiinni alakulmasta.

Iraizoz nousi uudestaan Athleticin sankariksi nelisen minuuttia myöhemmin. Roberto syötti vauhdista maalin eteen Suárezille, joka jatkoi suoraan laukauksen kohti takakulmaa. Iraizoz reagoi nopeasti ja onnistui torjumaan.

Alvesin loukkaantuminen ei jäänyt ottelun ainoaksi. Toinen jakso ehti vanhentua viisi minuuttia, kun Athletic menetti sairastuvalle vasemman pakin Balenziagan. Hänen tilalleen juoksi Eneko Bóveda.

Maali ja ylärima

Lopulta 54 minuutin kohdalla Barcelona onnistui avaamaan maalihanat. Rakitic pelasi pitkän syötön vasenta laitaa ylöspäin tikanneelle Jordi Alballe, joka keskitti välittömästi maalin eteen. Athletic-puolustukselta täysin merkkaamatta jäänyt Suárez latasi suoraan ilmasta pallon verkkoon. Maali oli samalla kuluvan La Liga -kauden ensimmäinen pelitilannemaali.

Viitisen minuuttia myöhemmin tilanne olisi voinut olla katalaaneille 2-0. Rakitic syötti Messille, joka jakoi oikealle puolelleen Robertolle. Nuorukainen latasi kudin kohti etuyläkulmaa – ylärimaan.

Busquetsilla vääntyi nilkka

Ottelu alkoi käydä Barcelonalle kalliiksi, kun myös Busquets loukkaantui. Keskikenttäpelaaja mahdollisesti väänsi nilkkansa kaksinkamppailutilanteessa. Busquetsin tilalle Luis Enrique vaihtoi Marc Bartran, joka siirtyi Vermaelenin topparipariksi. Mascherano puolestaan otti Busquetsin paikan keskikentän pohjalla.

Vaihdon jälkeen ei mennyt kauan, kun Athletic mursi Barcelonan paitsioansan. Vermaelen sai vielä juostua kiinni pallon kanssa karanneen Javi Erason, joka yritti kalastaa tilanteesta rangaistuspotkua. Sitä ei koskaan tullut.

Vartti ennen täyttä aikaa mentiin vauhdilla molempiin päätyihin. Ensin Roberto murtautui boksiin, mutta Athleticin puolustus onnistui estämään ”väärällä” paikalla pelanneen pelurin aikeet. Heti perään Aduriz petasi toisen päädyn rangaistusalueella paikan Erasolle. Veto ei kuitenkaan lähtenyt, ja tilanne kuivui kasaan.

Pari minuuttia myöhemmin Ibai Gómezille osui hyvä vetopaikka. Laukaus karkasi reilusti yli maalin.

Arvokkaat pisteet Barcelonalle

Ottelun loppuhetkillä Messi oli viimeistellä komean soolomaalin. Kirppu pujotteli ohi useammasta baskipelaajasta ja eteni vetopaikkaan. Laukaus epäonnistui, ja Iraizoz sai helpon torjunnan.

Voiton myötä Barcelona selvitti ensimmäisen potentiaalisen karikon matkalla kohti mestaruutta. Seuraavalla kierroksella Barca isännöi Málagaa, ja Athletic vierailee naapurinsa Eibarin luona.