Málagan CF:n viimeisimmät vuodet kitsastelevan sheikkimiljonäärin omistuksessa ovat olleet mielenkiintoisia. Europaikat ovat vaihtuneet keskikastiin. Joukkue on kokenut kovia menetyksiä tänä kesänä, joten andalusialaisia tuskin nähdään Euroopassa vuoden päästä.

Viime kausi

Päättynyt kausi oli valmentaja Javi Gracian ensimmäinen Málagan peräsimessä. Alkukausi oli etenkin pelillisesti Los Boqueronesilta melko vakuuttava. Joukkue muun muassa nollasi Barcelonan ja voitti loka-marraskuussa viisi ottelua putkeen.

Kärkikuusikko teki pesäeroa muihin, mutta Málaga hengitti niskaan heti seitsemäntenä peräti 21 peräkkäisen kierroksen ajan. Heikomman kevätformin vuoksi andalusialaiset olivat kauden päätteksi yhdeksäntenä. Kauden kovimmaksi meriitiksi nousi lopulta huikea 3-2-voitto Camp Noulta.

Copa del Reyssä Málaga pudotti Levanten ja Deportivo La Coruñan, mutta puolivälierissä Athletic Bilbao osoittautui liian vahvaksi.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Francisco Portillo (Real Betis)

Hyökkäävänä keskikenttäpelaajana viihtyvä Portillo on ollut vuosikausia hyvä vaihto- sekä rotaatiopelaaja Málagassa. 25-vuotias Portillo pelasi kevään lainalla Real Betisissä, minne mies nyt lähtee isomman vastuun perässä pysyvällä siirrolla.

Juanmi (Southampton)

Todella iso menetys Málagalle. 22-vuotias hyökkääjä debytoi jo maajoukkueessakin. Viime kaudella maaleja syntyi kahdeksan.

Samu Castillejo (Villarreal)

20-vuotias laituri oli hieman yllättäenkin joukkueensa tärkeimpiä hyökkäyspään pelaajia päättyneellä kaudella. Castillejo tullee kehittymään entisestään, mutta nyt nuorukaisen potentiaalista pääsee nauttimaan Villarreal.

Samuel García (Villarreal)

Myös toinen Samu lähti Villarrealiin. Vähintään yhtä tärkeästä pelaajasta on kyse, joten Málagan hyökkäyskaluston voi tosiaan sanoa ottaneen osumaa siirtomarkkinoilla. 23-vuotias laituri siirtyi kaimansa tavoin kahdeksalla miljoonalla eurolla.

Luis Alberto (Liverpool, laina päättyi)

Espanjalaispeluri palasi lainaltaan Liverpooliin. Alkavan kauden keskikenttämies pelaa Deportivossa lainalla. Luis Alberto ei oikein vastannut odotuksiin, vaikka toki vastuuta jonkun verran siunaantui. Ei mahdoton paikattava.

Sergio Sánchez (Panathinaikos)

Aikansa kutakin. Lähes sata ottelua Málagassa tahkonnut puolustaja lähti hieman yllättäen Kreikkaan. 29-vuotias pelaaja on kuulunut andalusialaisten runkopelaajiin jo vuosia, mutta ei Málagassa jäädä itkemään Sánchezin perään.

Lisäksi Ezequiel Rescaldani lähti lainalle Meksikon liigaan.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Nordin Amrabat (Galatasaray)

Joukkueen avainpelaajiin kuulunut Amrabat saatiin kiinnitettyä seuraan pysyvällä siirrolla. 28-vuotias marokkolaislaituri tulee olemaan isossa roolissa myös alkavalla kaudella.

Charles (Celta)

Toissa kaudella 12 maalia Celta Vigolle. Sitä edellisellä kaudella 27 maalia Segundassa. Viime kausi oli hieman heikompi (kolme osumaa), mutta 29-vuotias brassi kyllä taitaa maalinteon. Ei 31-vuotias Charles silti ole mikään sateentekijä.

Duje Cop (Dinamo Zagreb)

Tämä kaveri sen sijaan on potentiaalinen vaihtoehto joukkueen ykköskärjeksi. Dinamo Zagrebissa liukuhinalta maaleja pommitellut hyökkääjä pelaa tämän kauden Málagassa lainalla. Viime kaudella 25-vuotias hyökkääjä teki 16 ottelussa neljä maalia Serie A:ssa. Kroatian maajoukkuepelaaja.

Fábio Espinho (Ludogorets)

Huomenna 30 vuotta täyttävän lusitaanin siirto tuskin nostatti Málaga-kannattajien odotuksia kattoon. Uran varrelta löytyy otteluita Portugalin eri sarjatasoilta sekä Bulgarian liigasta. Espinho saattaa kuitenkin vallata paikan avauksesta keskikentän kolmikon ylimmäisenä pelaajana, sillä kilpailu kymppipaikalle ei ole rajua.

Raúl Albentosa (Derby County, laina)

Albentosa oli Eibarin kantavia voimia alkukaudesta. Sitten tuli muutto Brittein saarille, mistä 28-vuotias toppari lainattiin täksi kaudeksi Málagaan. Saattaa murtautua avaukseen.

Juan Carlos (SC Braga)

Real Madridin kasvatti pystyy pelamaan vasempana laiturinakin, mutta ensisijaisesti mies on hankittu vasemmaksi puolustajaksi. Juan Carlos on kierrellyt viime kaudet lainalla Espanjassa. Viime sesongilla mies kirjautti tililleen 21 ottelua Granadan paidassa. Jäänee Arthur Bokan taakse nokkimisjärjestyksessä.

Adnane Tighadouini (NAC Breda)

Nuorempi versio Amrabatista, jonka tavoin myös Tighadouini on hollantilais-marokkolainen. Ja pelaa hyvin pitkälti samaa pelipaikkaa laidalla. Lähtökohtaisesti Tighadouini pääsee näyttämään osaamistaan vaihdosta käsin.

Joukkueen vahvuudet

Joukkueen laitapelaaminen on ollut laadukasta. Tosin siihenkin saattaa tulla nyt muutoksia, kun Samuel García ja Samu Castillejo vaihtoivat seuraa. Gracian ryhmä tullee kuitenkin nytkin hyökkäämään laitojen kautta. Joukkueen sijoitus on paljon riippuvainen Duje Copin ja Charlesin onnistumisista maalin edessä. Lähtökohtaisesti kummatkin sopivat joukkueen pelitapaan.

Jos Sergi Darder ja Ignacio Camacho pysyvät seurassa, muodostavat he varsin laadukkaan kaksikon keskikentän pohjalle. Vaikka pelaajia on lähtenyt, on Málagalla siis edelleen materiaaliltaan ylemmän keskikastin nippu kasassa.

Joukkueen heikkoudet

Los Boquerones on Espanjan mittapuulla hitusen puujalkainen. Viime kaudella Málagan pelaajat tekivät selvällä marginaalilla eniten heikkoja kosketuksia ottelua kohden (13,2). Syöttöprosentti oli sarjan viidenneksi heikoin. Nyt taitoa on kadonnut entisestään.

Huomioitavaa on myös se, että päättyneellä kaudella Málaga teki erikoistilanteista vain neljä maalia. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Atlético Madridin vastaava luku oli 30.

Valmennus

45-vuotiaan Javi Gracian valmentajaura ei ole ollut vielä ihmeellinen. Miehellä on tilillään lähinnä lyhyitä pestejä Espanjan pikkuseuroista sekä Kreikasta. Viime kausi Málagassa meni kuitenkin ihan mukavasti.

Joukkue tykkää hyökätä laitojen kautta. Viime kaudella keskikaistaa käytettiin hyökkäyksissä vain 24-prosenttisesti. Málaga antoi ottelua kohden 22 keskitystä, mikä on iso luku siihen nähden, että joukkue ei muuten loistanut pallollisessa pelissä.

Vierasotteluhin Málaga lähti usein varsin varovaisella pelisuunnitelmalla. Se näkyi roiskimisena ja rohkeuden puutteena vastustajan puoliskolla. Tälle epäkohdalle Gracian on tehtävä jotain, sillä Málaga teki viime kaudella vain 16 vierasmaalia.

Gracia on peluttanut Málagaa lähes aina 4-2-3-1-ryhmityksellä.

Tärkein pelaaja

Ignacio Camacho

Málagan kannattajat pitävät sormia ristissä, ettei Camachoa menetetä. Keskikentän moottori on selvästi joukkueen arvokkain pelaaja. Hyvän pallollisen pelaamisen lisäksi mies on loistava myös puolustussuuntaan. Espanjan maajoukkuekin on jo tullut tutuksi. 25-vuotiaan Camachon olisi hyvä nostaa tasoa vielä yhdellä pykälällä, sillä lopullista läpimurtoa on odoteltu. Joukkue on heikentynyt sen verran, että johtohahmoa todellakin kaivataan. Camacholla on kaikki edellytykset nousta sellaiseksi.

Arvio

Ei tällä materiaalilla pitäisi kyllä Segundaan pudota, mutta on niitä kovempiakin porukoita tippunut. Lähtökohtaisesti vaikuttaa ainakin siltä, että ensi kauden yhdeksäs sija ei tule parantumaan. Málaga voi silti hyvin päätyä niille hujakoille.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Carlos Kameni
13 Guillermo Ochoa

Puolustajat

2 Raúl Albentosa
3 Weligton
4 Flávio Ferreira
7 Juan Carlos
15 Marcos Angeleri
18 Roberto Rosales
19 Arthur Boka
21 Egor Filipenko
23 Miguel Torres
Roberto Chen

Keskikenttä

5 Fábio Espinho
6 Ignacio Camacho
8 Serdi Darder
10 Ricardo Horta
12 Fernando Tissone
14 Recio
17 Duda
22 Adnane Tighadouini
28 Juanpi Añor

Hyökkääjät

9 Charles
11 Nordin Amrabat
20 Duje Cop

Valmentaja

Javi Gracia