Espanyol ei ihmeitä viime kaudella esittänyt, mutta se hoiteli itsensä kuitenkin keskikastiin. Tämän kauden tarina saattaa olla erilainen, sillä joukkue on menettänyt liudan avainpelaajiaan. Toki myös mielenkiintoisia nimiä on liikkunut toiseen suuntaan.

Viime kausi

Espanyolin kausi alkoi neljällä voitottomalla ottelulla, mutta varsin pian Sergio Gonzálezin suojatit saivat juonen päästä kiinni. Alkukankeuden jälkeen joukkue roikkui muutaman sijan sisällä käytännössä koko loppukauden päätyen lopulta kymmenenneksi. Vielä huhtikuussa seurassa eläteltiin toiveita jopa noususta europaikoille, mutta parin heikomman tuloksen jälkeen toivon kipinä hiipui.

Sarjassa Blanquiazulesin meriiteiksi jäivät lähinnä komeat vierasvoitot Villarrealista ja Málagasta, sekä Atlético Madridin nollaaminen mestaruustaiston käydessä kiihkeimmillään. Kaiken kaikkiaan joukkue pelasi varsin tasapaksun kauden.

Copa del Reyssä Espanyol sen sijaan yllätti monet lähettäen Valencian ja Sevillan laulukuoroon. Finaalipaikan suhteen näytti hyvältä, kun joukkue haki ensimmäisessä välierässä 1-1-tasapelin San Mamésilta, mutta Athletic Bilbao onnistui kuitenkin voittamaan toisen osan Barcelonassa.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kiko Casilla (Real Madrid)

191-senttinen maalivahti oli vuosikaudet yksi Espanyolin avainpelaajia sekä johtohahmoja. Nyt Casilla lähti täyttämään lähes-nimikaimansa saappaita Real Madridiin. Suuri menetys Papukaijoille, mutta korvaajasta lisää alempana.

Diego Colotto (ilman seuraa)

Vaikka argentiinalaistoppari tipahti loppukaudesta penkin puolelle, on menetys Espanyolille suuri. Colotto ehti loistaa katalaaniseuran takalinjoilla monta vuotta. Toisaalta 34-vuotiaan puolustajan varaan ei olisi voinut tulevaisuutta kovin pitkälle laskea.

Lucas Vázquez (Real Madrid, laina päättyi)

Pelasi viime kauden lainalla Espanyolissa ollen yksi joukkueen tärkeimpiä pelaajia. Nyt mies palasi takaisin Madridiin. Vázquezin lähtö oli varmasti ns. budjetoitu, mutta silti miehen lähtö kirpaisee.

Sergio García (Al Rayyan)

Ikilupaus Sergio Garcían meno kiihtyi kiihtymistään Espanyolissa. Viimeisin kausi saattoi olla jopa 32-vuotiaan ex-pitkätukan koko uran paras. Ainakin sitä se oli tilastojen valossa: 14 maalia ja yhdeksän maalisyöttöä. Olisiko García laittanut tästä vielä paremmaksi? Se jää arvailujen varaan, sillä mies lähti Qatariin muhkeiden eläkerahojen perässä.

Christian Stuani (Middlesbrough)

Uruguayn maajoukkuehyökkääjän lähtö on ollut jo pitkään tapetilla. Tälläkin kaudella Stuani teki peräti 11 maalia, vaikka joutuikin penkkiveikon rooliin. Parhaimillaan 28-vuotias hyökkääjä on todellinen vahvistus monelle keskikastin seuralle Espanjassa, joten Stuanin korvaaminen ei tule olemaan helppoa.

Lisäksi seurasta lähtivät Manuel Lanzarote (Asteras Tripolis), Felipe Mattioni (ilman seuraa) ja Sergio Tejera (Gimnàstic). Carlos Clerc ja Jairo Morillas lähtivät Segundaan lainalle.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Burgui (Real Madrid Castilla, laina)

21-vuotias vasen laituri siirtyi Espanyoliin vuoden lainasopimuksella. Eero Markkasen seuratoverina viime kaudella 8+3 tehot tehtaillut Burgui on pääsarjatasolla katsastamaton kortti, mutta parhaimmillaan tämä saattaa olla varsin hyvä diili kaikkien osapuolten kannalta.

Hernán Pérez (Villarreal)

Villarrealista tuttu paraguaylaislaituri pelasi viime kevään lainalla Valladolidissa melko mukiinmenevästi. Keltainen Sukellusvene päätti kuitenkin laittaa Pérezin vielä kiertoon. Espanyolin uudistuneessa joukkueessa vastuuta saattaa hyvinkin irrota.

Gerard Moreno (Villarreal)

Espanyolin seurajohto ymmärsi, että hyökkääjäkadolle on tehtävä jotakin. 23-vuotias keskushyökkääjä iski kaikissa kilpailuissa 39 ottelussa yhteensä 16 maalia viime kaudella Villarrealin paidassa. Todellinen vahvistus, joka saattaa hyvinkin lyödä itsensä lopullisesti läpi tällä kaudella.

Francesco Bardi (Inter, laina)

Casillan korvaaja. 188-senttinen maalivahti ei ole onnistunut nappaamaan ykkösvahdin paikkaa Interissä. 23-vuotias Bardi on kuitenkin ollut jo vuosikausia Italian junnumaajoukkueiden matkassa. Mieheltä löytyy potentiaalia täyttää Casillan saappaat.

Enzo Roco ( O’Higgins, laina)

Elchessä viime kaudella hyvin esiintynyt toppari siirtyi lainadiiilillä Chilestä takaisin Espanjaan. Sopimuksessa on osto-optio. Chilen maajoukkuessakin debytoinut 23-vuotias puolustaja on varsin pätevä paikkaaja Colottolle. Pituutta löytyy hulppeat 192-senttiä. Hyvä hankinta.

Thievy Bifouma (Almería, laina päättyi)

23-vuotias kongolaishyökkääjä tuo leveyttä Espanyolin hyökkäykseen. Lähinnä lainalla kierrelleeltä Thievyltä ei kummoisia meriittejä uraltaan vielä löydy. Rotaatiopelaaja.

Puolustaja Mickael Ciani pelaa niin ikään ensi kauden Espanyolissa. Lainalta palasivat myös Álex, Cristian Gómez, Mamadou Sylla ja Christian Alfonso. Lisäksi useampi kakkosoukkueen peluri nousi edustuksen harjoitusvahvuuteen ainakin toistaiseksi. Näistä kavereista seurantaan kannattaa laittaa etenkin keskikentän keskustan vasta 19-vuotias vasen pakki Rubén Duarte.

Joukkueen vahvuudet

Espanyolin runko on vaihtunut niin paljon, että vahvuuksia on vaikea lähteä ennakoimaan. Viime kaudelta tilastojen valossa hyvin tasapaksu joukkue saattaa olla tänä syksynä jotain ihan muuta. Hyvää on ainakin se, että pelaajat ovat pääsääntöisesti vaihtuneet nuorempiin, joten potentiaalia joukkueessa on. Materiaali on edelleen sarjan keskitasoa, joten mitään paniikkinappulaa Kataloniassa ei tarvitse painaa.

Vaikka pelaajat vaihtuvat, Barcelonan kakkosseura on aina ollut varsin tasapainoinen. Seuralla on paljon kokemusta pääsarjatasolta, eivätkä sijoitukset ole liiemmin heitelleet. Ympäristössä on siis tiettyä rutiininomaisuutta, jonka avulla pahimmilta fiaskoilta on vältytty. Espanyol on viimeksi piipahtanut Segundassa yli 20 vuotta sitten.

Joukkueen heikkoudet

Avainpelaajien lähtö ei voi olla vaikuttamatta. Toki ihan kohtalaisia korvaajia on hankittu, mutta Garcían ja Stuanin mukana lähti 25 liigamaalia. Casillalla oli torjuntataitojensa lisäksi myös rooli joukkueen johtohahmona. Muutenkin jatkuvuus pelaajapolitiikassa on ollut hakusessa, sillä keskimäärin Espanyolin pelaaja on edustanut seuraansa vain 343 päivää. Luku on pienin koko liigasta.

Hyökkäyspeli ei ole ottanut oikein toimiakseen, vaikka maaleja ihan kohtalaisesti syntyikin. Papukaijat pääsi laukomaan viime kaudella vain 10 kertaa ottelua kohden. Ainoastaan Eibar oli huonompi. Oikean puoleiselta hyökkäyskolmannekselta pommitettujen laukausten määrä on suorastaan säälittävä: Ainoastaan 1,4 kutia/peli.

Valmennus

Kun Sergio toissa kauden päätteeksi hyppäsi ykkösjoukkueen puikkoihin, seurajohto vakuutti, että vähäisestä kokemuksestaan huolimatta he ovat löytäneet oikean miehen hommiin. Perusteena pidettiin miehen intohimoista suhtautumista sekä seurakulttuurin ja -ympäristön tiedostamista. Sergiohan ei ennen nykyistä pestiään ollut valmentanut kuin seuran B-joukkuetta. Lisäksi pelaajaurallaan mies pelasi Periquitosissa seitsemän vuotta.

Paljoakaan ei siis ole vielä kertynyt dataa siitä minkälaisesta koutsista on kyse. Ainakin mies selvitti Espanyolissa kokonaisen kauden, mikä on jo sinällään saavutus Espanjassa.

Ylempänä huomioitiin puutteet hyökkäyspelissä, mutta niiden vastapainoksi joukkue osaa puolustaa. Tai ainakin pelata lujaa. Espanyol rikkoi eniten koko sarjassa, ja joukkueen pelaajat napsivat yhteensä 117 keltaista korttia, mikä oli myös sarjan suurin luku. Katalaaniseura kärsi myös neljänneksi eniten vastustajan rikkeistä. Joukkue osaa pitää pelin hyvin keskialueella, vaikka sen oma pallonhallintaprosentti oli koko sarjan neljänneksi huonoin (45,2).

Pääosin Sergio peluutti Espanyolia 4-4-2-ryhmityksellä, mutta myös 4-2-3-1-ryhmitys nähtiin usein.

Tärkein pelaaja

José Cañas/Victor Sánchez

Valitaan tähän poikkeuksellisesti kaksi pelaajaa. Tämä kaksikko pelaa keskikentän keskustassa aina kunnossa ollessaan. Cañas pyörittää peliä Sánchezin ollessa suojaavampi pelaaja, mutta kummatkin hoitavat velvoitteensa moitteettomasti pallottomana ja pallollisena. Espanyolin pelitavassa peli sumppuuntuu usein keskialueelle, jolloin keskikentän pelaajien vastuu kasvaa. Tämän kaksikon pitää ottaa nyt entistä enemmän roolia. Etenkin, kun moni avainpelaaja jätti Barcelonan tomut taakseen. Jos homma ei toimi, voi Espanyol olla pulassa.

Arvio

Kokoonpano on tuulettunut, mutta kenelläpä ei. Puhtaasti pelaaja vastaan pelaaja -vertailussa joukkueen materiaali on heikentynyt, mutta siitä löytyy tuoreena mausteena ripaus nuoruuden nälkää. Keskikastiin vienee Espanyolin tie.

Kokoonpano

Maalivahdit

13 Francesco Bardi
25 Pau López
Germán Parreño

Puolustajat

2 Roberto Correa
3 Rubén Duarte
5 Victor Álvarez
16 Javi López
18 Juan Rafael Fuentes
22 Álvaro González
23 Anaitz Arbilla
24 Antonio Raíllo
Enzo Roco

Keskikenttä

4 Victor Sánchez
8 Salva Sevilla
10 Abraham González
11 Paco Montañes
12 Marc Caballé
14 José Cañas
18 Hernán Perez
19 Joan Jordan
Álex
Cristian Gómez
Christian Alfonso

Hyökkääjät

9 Burgui
20 Felipe Caicedo
Gerard Moreno
Thievy Bifouma
Mamadou Sylla

Valmentaja

Sergio González