Granada lähtee kauteen tutulla reseptillä. Moni pelaaja on vaihtunut viime kaudesta ja valmentajakin on eri kuin viime kesänä. Toisaalta, joukkue pelastui erinomaisten viimeisten kierrosten ansiosta varmalta putoamiselta, joten itseluottamuksen luulisi olevan suhteellisen korkealla. Lisäksi monelle pelipaikalle löytyy vähintään yksi kelvollinen pelimies.

Viime kausi

Granada aloitti kauden erinomaisesti. Neljästä ensimmäisestä pelistä tuli kaksi voittoa ja kaksi tasapeliä. Seuraavaa voittoa saatiinkin sitten odottaa tammikuun loppuun. 16 ottelun pituisen voitottoman putken aikana Granada onnistui pelaamaan joitain tasapelejä, mutta pelejä on vaikea voittaa, jos maalinteossa onnistutaan korkeintaan kerran ottelua kohden.

Kausi jatkui mollivoittoisena, ja se kaikkein rumin turpasauna tuli pääsiäisenä Real Madridia vastaan. Seurahistorian suurin tappio merkittiin sen päivän jälkeen lukemin 1-9.

Neljä kierrosta ennen sarjan päättymistä Granadan seurajohdolle riitti. Abel Resino sai potkut, ja tilalle palkattiin José Ramón Sandoval. Tehtävän piti olla mahdoton, mutta Sandovalin johdolla Granada voitti kolme ottelua putkeen, pelasi Atlético Madridin kanssa päätöskierroksella tasan ja nousi kellarikerroksesta viime hetkellä punaisen viivan yläpuolelle.

Copa del Reystä tuli lähtö neljännesvälierissä Sevillaa vastaan.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Jeison Murillo (Inter)

Iso menetys. 19 liigaottelussa pelannut kolumbialainen oli yksi joukkueen parhaita pelaajia viime kaudella. Toppari siirtyi Interiin, mikä kertoo pelaajan tasosta. Hyvä asia Granadan kannalta oli se, että kassaan kilahti kahdeksan miljoonaa euroa.

Allan Nyom (Udinese, laina päättyi)

Toinen merkittävä menetys puolustuslinjasta. Nyomin lähtöä sinänsä osattiin odottaa, sillä hän pelasi viime kauden Granadassa lainalla Udinesesta. Oikea laitapuolustaja operoi viime kaudella korkealla tasolla 34 liigaottelussa. Samantasoista paikkaajaa ei toistaiseksi ole hankittu tilalle.

Manuel Iturra (Udinese)

Nyomin tavoin Iturran alkavan kauden osoite on Udinese. 31-vuotias puolustava keskikenttäpelaaja urakoi viime kaudella 30 ottelussa. Paikkaaja on jo olemassa, joten Iturran lähdön ei pitäisi koitua Granadalle takaiskuksi.

Roberto Fernández (Lugo)

Ykkösmaalivahti Roberto lähti jäähdyttelemään Segundaan. Alkavalla kaudella vastuu tolppien välissä jakautunee Oier Olazábalin ja Portosta tulleen Andrés Fernándezin kesken.

Cala (Getafe)

Kovaotteinen Cala hankittiin paikkaustoimenpiteenä viime tammikuussa. Ehti pelata seitsemässä liigaottelussa. Sikäli merkittävä menetys tämäkin, että puolustuspää menee yhä enemmän uusiksi.

Juan Carlos (Braga, laina päättyi)

Taas yksi viime kauden runkopuolustaja pois. Carlos oli päättyneellä kaudella ykkösvaihtoehto vasemmaksi pakiksi. Lainasopimus umpeutui, ja Carlos palasi Portugaliin.

Lass Bangoura (Rayo Vallecano, laina päättyi)

Granadan kokoonpanossa oli viime kaudella tyypilliseen tapaan paljon lainapelaajia. Rayosta lainattu Lass täytti paikkansa, mutta hänen lähtönsä ei pitäisi kovin paljon kirpaista.

Abdoul Sissoko (Udinese, laina päättyi)

Sissoko on periaatteessa puolustava keskikenttäpelaaja, mutta Granadassa hän pelasi keskikentän keskikaistan lisäksi sekä vasempana pakkina, laiturina että hyökkääjänä. Täytemies, jonka lähtöön Granada ei kaadu.

Daniel Candeias (Benfica, laina päättyi)

Hankittiin tammikuussa jakamaan vastuuta laitahyökkääjien tonteille. Candeias pelasi 11 ottelussa, mutta peliaika jäi rikkonaiseksi (vain kaksi täyttä 90-minuuttista), eikä tehojakaan syntynyt yhtä maalisyöttöä lukuun ottamatta.

Viime kaudella Granadan riveissä pelanneista seuran ovat jättäneet kesän aikana myös Héctor Yuste (Real Mallorca), Alfredo Ortuño (Las Palmas), Eddy Israfilov (Real Murcia, laina päättyi), Darwin Machís (Huesca, laina), Adrián Colunga (Brighton, laina päättyi) ja Daniel Larsson (Gaziantepspor).

Pelaajasiirrot – saapuneet

Rene Krhin (Inter)

Ainoa pelaaja, johon Granada on tänä kesänä rahaa käyttänyt. Puolustava keskikenttäpelaaja saapui Interistä 1,3 miljoonan euron kaupassa. Viime keväänä 25-vuotias Krhin näytti lainapestillä Córdobassa tasonsa. Low risk – high reward -tyyppinen hankinta, joka voi nousta Granadan tärkeimmäksi pelaajaksi.

Aridane Hernández (Eldense)

26-vuotias ilmaishankinta Segunda B:stä. Lainattiin eteenpäin Cádiziin.

Yrondu Musavu-King (Caen)

Ranskan pääsarjan Caenista hankittu toppari. Jäi viime kaudella vähälle vastuulle ja on Granadassakin lähtökohtaisesti rotaatiopelaaja.

David Lombán (Elche)

Lombán on pelaaja, joka voi murtautua avauksen toppariksi. Viime kaudella Elchessä sai vyölleen 34 liigaottelua. Taistelee peliajasta Jean-Sylvain Babinin ja kapteeni Diego Mainzin kanssa.

Salva Ruiz (Valencia B, laina)

Nuori vasen pakki, joka lainattiin Valencian kakkosjoukue Mestallasta. Ruizilla on kohtuullisen hyvä mahdollisuus lyödä itsensä läpi, sillä vasemman pakin tontilla ei Granadassa ole yhtäkään muita selvästi parempaa vaihtoehtoa.

Gaspar Íñiguez (Udinese, laina)

Udinesesta lainattu Íñiguez laajentaa keskikentän keskustan rotaatiota. 21-vuotias argentiinalainen, joka pelasi aikoinaan 10 ottelua alle 17-vuotiaiden maajoukkueessa.

Miguel Lopes (Sporting Lissabon, laina)

Lopesilla on suuret saappaat täytettävinään, sillä hänet hankittiin puolustuslinjan oikealle laidalle Allan Nyomin korvaajaksi. Saanee useita mahdollisuuksia näyttää tasonsa.

Andrés Fernández (Porto, laina)

La Ligan seuraajat muistavat Fernándezin kenties parhaiten Osasunasta, jonka paidassa espanjalaisvahti pelasi 115 ottelua. Vuoden pituinen kokeilu Portossa toi vain muutaman ottelun. Nyt 28-vuotias Fernández hakee uutta nousua Granadasta. Lähtökohtaisesti voi olla melko lailla samalla viivalla Oier Olazábalin kanssa.

Robert Ibáñez (Valencia, laina)

Pelasi jo viime kevään Granadassa lainalla, joten sikäli ei puhuta täysin uudesta pelaajasta. Granadan kannalta oli erinomainen asia, että Ibáñez saatiin uudestaan lainalle. Nousi viime kaudella nopeasti ykkösvaihtoehdoksi oikean laiturin paikalle. Vaikka pelasi vain puolet kaudesta, oli Granadan sisäisen maalipörssin kakkonen.

Rubén Pérez (Atlético Madrid)

Pérezin tilanne on samanlainen kuin Ibáñezin. Pelasi jo viime kevään lainalla Granadassa ja nyt laina uusittiin koko kauden pituiseksi. Oli viime keväänä Granadan parhaita ellei paras pelaaja. Pérezin ja Krhinin hankintojen ansiosta Granadan keskikentän pohja on hyvissä kantimissa. Vielä kun peliajasta on kaksikon kanssa kilpailemassa Fran Rico.

Edgar Méndez (Almería, laina)

Almeríasta lainattu Edgar tuo vaihtoehdon vasemman laiturin paikalle. Kilpaillee peliajasta lähinnä Rubén Rochinan kanssa.

Joukkueen vahvuus

Puolustuspelaamisen voi jossain määrin laskea vahvuudeksi. Jos unohdetaan viime kaudella Real Madridin 9-1 ja Barcelonan 6-0-löylytykset, Granada päästi suhteellisen vähän maaleja pahimpiin kilpailijoihinsa nähden. Lisäksi on hyvä muistaa, että Sandovalin valmentamassa loppukauden neljässä ottelussa Granada päästi tasan yhden osuman. Puhutaan siis joukkueesta, jossa on jonkinlaista potentiaalia. Jos puolustus pitää ja hyökkäykseen saadaan vähän lisää tehokkuutta…

Joukkueen heikkous

Vaihtuvuus on ollut jälleen kerran valtavaa. Granadan talous on niin heikoissa kantimissa, että seuran on yksinkertaisesti pakko tehdä paljon lainasopimuksia vuosittain. Tämä näkyy negatiivisella tavalla etenkin puolustuspäässä. Ykkösmaalivahti lähti, paras toppari lähti, avauksen oikea pakki lähti, samoin avauksen vasen pakki. Tätä on Granadan arki; taas joukkue on punottava yhtenäiseksi kollektiiviksi hyvin lyhyessä ajassa.

Toinen suuri haaste on maalinteko. Viime kaudella Granada iski koko sarjan aikana vain 29 osumaa. Tahdin on parannuttava, mikäli joukkue mielii uusia sarjapaikkansa.

Valmennus

José Ramón Sandoval otti viime keväänä Granadan vastuulleen toivottomassa tilanteessa. Sandoval teki sen, mitä häneltä odotettiin tai jopa vähän epärealistisesti toivottiin.

Aiempaa valmennuskokemusta Sandovalilta on mm. Sporting Gijónista ja Rayo Vallecanosta. Sportingissa Sandovalin pistekeskiarvo oli 1,42 ja Rayossa 1,52. Granadassa lukema on toistaiseksi 2,50, mutta se tuskin on sitä enää kauden lopussa.

47-vuotias espanjalainen luottaa 4-2-3-1-systeemiin, joka sinänsä sopii hyvin Granadan materiaaliin. Keskikentän ankkuripelaajilla on tärkeä rooli. Hyökkäyspelaamisessa käytetään paljon laitureita, ja ainakin viime kauden lopussa keskushyökkääjä Youssef El Arabille onnistuttiin pelaamaan oikeanlaisia palloja.

Tärkein pelaaja

Rene Krhin ja Rubén Pérez

Nostetaan esiin kaksi. Rene Krhin ja Rubén Pérez. Molemmat pelaavat keskikentän pohjalla. Molemmat ovat kesän hankintoja, joskin Pérez pelasi jo viime kevään lainalla Granadassa. Granada ei todennäköisestä tälläkään kaudella montaa maalia tee, jolloin omassakaan päässä ei saa kolista. Krhinin ja Pérezin on pystyttävä pitämään huolta kenttätasapainosta, käynnistettävä hyökkäyksiä, kontrolloitava keskikenttää ja suojattava puolustusta. Se ei ole kovin helppoa joukkueessa, jonka kokoonpano on jälleen muuttunut paljon ja joka on lähes kaikissa otteluissaan altavastaaja.

Arvio

Granada on muuttunut, mutta samaa on sanottu joka kesä. Nousijajoukkueista Sporting Gijón ja Las Palmas ovat materiaalinsa puolesta heikompia, minkä lisäksi Eibar on lähtökohtaisesti myös Granadan alapuolella. Deportivo La Coruñankaan ohittaminen ei ole mitenkään mahdotonta. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Granada uusii sarjapaikkansa. Toki arvioon liittyy kysymysmerkkejä. Niistä suurimmat kohdistuvat laitapuolustajien tonteille.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Oier Olazábal
13 Andrés Fernández
Dimitrievski

Puolustajat

2 David Lombán
3 Luís Martins
5 Diego Mainz
6 Jean-Sylvain Babin
14 Salva Ruiz
22 Dimitri Foulquier
24 Yrondu Musavu-King
25 Miguel Lopes
Emanuel Insúa

Keskikenttäpelaajat

4 Fran Rico
7 Robert Ibáñez
8 Javi Márquez
10 Piti
17 Edgar Méndez
20 Rubén Pérez
21 Rene Krhin
23 Rubén Rochina
Miguel García
Gaspar Íñiguez

Hyökkääjät

9 Youssef El Arabi
11 Isaac Success
15 Nico López
18 Córdoba
Riki

Valmentaja

José Ramón Sandoval