Baskimaan lilliputtiseura SD Eibar saa Elchen talousongelmien vuoksi uuden yrityksen Espanjan korkeimmalla sarjatasolla. Seuran historian ensimmäinen kausi Liga BBVA:ssa päättyi putoamiseen, mutta Espanjan jalkapalloliitto päätti luovuttaa Elchen pääsarjapaikan Eibarille. Joukkue on kokenut suuria muutoksia valmennuspuolta myöten, joten säilyminen on Eibarin ainoa tavoite tulevalla kaudella.

Viime kausi

Vaikka Eibar oli klaarannut Liga Adelanten vakuuttavasti, ei moni nähnyt nimettömällä baskiseuralla kovin kirkasta tulevaisuutta Liga BBVA:ssa. Nousijan tarmolla Eibar kuitenkin yllätti kaikki alkukaudesta.

Kausi alkoi kotivoitolla Real Sociedadista, eikä joukkue lopulta hävinnyt ensimmäisestä 20 ottelustaan kuin kuusi. Vielä helmikuussa Gaizka Garitanon suojatit porskuttivat kymmenen parhaan joukossa. Etenkin joukkueen vire vieraissa oli merkille pantavan hyvä. Eibar kävi hakemassa täyden pistepotin mm. Rayon, Elchen, Espanyolin ja Celta Vigon vieraana.

Keväällä ohut materiaali, ja se, että joukkue oli pelannut jatkuvasti kykyjensä ja fyysisen jaksamisensa ylärajoilla, teki tepposet. Hyvä syksy oli kuitenkin riittää säilymiseen, vaikka joukkue keräsi kevätpuoliskolla vain kahdeksan pistettä. Lopulta putoaminen varmistui viimeisellä kierroksella, ja Garitano päätti tehdä tilaa José Luis Mendilibarille.

Copa del Reyssä Eibar tippui ensimmäisellä kierroksella Getafelle.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Eneko Bóveda (Atheltic Bilbao)

Iso menetys Eibarin takalinjoille. Oikeana laitapuolustajana pelannut 26-vuotias Bóveda kellotti viime kaudella eniten minuutteja koko joukkueesta.

Raúl Navas (Real Sociedad)

Real Sociedad hankki Navasin riveihinsä Eibarista jo viime kesänä, mutta päättyneen kauden toppari pelasi lainalla entisessä seurassaan. Navas kuului Garitanon luottomiehiin, joten menetys on Eibarille merkittävä.

Manu del Moral (Sevilla)

Manu palasi lainaltaan takaisin Andalusiaan. Aikoinaan Getafessa loistaneen hyökkääjän taso on viime vuosien aikana laskenut, mutta mies oli silti tärkeä palanen Eibarin hyökkäyspelissä.

Javi Lara (Atlético Kolkata)

Vuosikausia Espanjassa eri joukkueissa kieränyt Lara lähti hieman yllättäen Intiaan hakemaan nostetta uralleen. Keskikentän laidalla viihtyvälle Laralle kertyi viime kaudella minuutteja 11. eniten Eibarin pelaajista, mutta korvaamattomasta pelurista ei ole kyse.

Borja Fernández (Atlético Kolkata)

Tammikuussa Intiasta Eibariin siirtynyt Borja ei pystynyt vastustamaan kiusausta palata Aasiaan. Mies oli keväällä Eibarin runkomiehiä, mutta toisaalta Eibarin kevät ei nappiin mennyt.

Federico Piovaccari (Western Sydney Wanderers)

Ei ollut mikään varsinainen yllätys, että edellisen 13 vuoden aikana 16:tta eri seuraa edustanut italialaishyökkääjä jätti seuran kauden päätteeksi. Mies teki Eibarille kuusi liigamaalia. Piovaccarilta nähtiin muutama hyvä esitys, mutta italaisen korvaaminen ei ole mahdotonta.

Kokoonpanossa usein nähdyistä nimistä maisemaa vaihtoivat myös Abraham Minero (Real Zaragoza, laina päättyi), Derek Boateng (ilman seuraa), Dídac Vila (AC Milan, laina päättyi), Ángel (Real Zaragoza) ja Dejan Lekic (ilman seuraa).

Pelaajasiirrot – saapuneet

Antonio Luna (Aston Villa)

Espanjan nuorten maajoukkueita edustaneen Lunan ura ei ole ottanut vielä tuulta alleen. Edelliset kaudet 24-vuotias laituri on viettänyt Englannissa ja Italiassa. Lunalla on potentiaalia, joten hankinta voi osoittautua vielä hyväksi. Lähtökohtaisesti Luna on Laran paikkaaja, mutta mies voi pelata myös laitapuolustajana.

Mauro dos Santos (Alméria)

26-vuotias argo hankittiin paikkaamaan Raúl Navasia. Almériassa hyvän kauden pelannut toppari tullee kuulumaan joukkueen avainpelaajiin.

Iván Ramis (Levante)

Lisää vahvistusta toppariosastolle. 190-senttinen Ramis tahkosi Mallorcassa lähes 200 liigaottelua ennen siirtymistään Wiganiin. Vaikkei visiitti Englannissa mennyt täysin nappiin, on 30-vuotias Ramis edelleen pelimies.

Sergi Enrich (Numancia)

Viime kaudella Liga Adelantessa 16 maalia pommittanut Enrich saattaa olla hyvä haku Eibarilta, jonka pitääkin alkaa miettiä korvaajaa 32-vuotiaalle Mikel Arruabarrenalle. 25-vuotias Enrich siirtyi seuraan ilmaisella siirrolla.

Borja Bastón (Real Zaragoza)

Varsinaisesti Borja on Atlético Madridin pelaaja, mutta hyökkääjä on kierrellyt lainalla edelliset kaudet. 22-vuotias isokokoinen kärkipelaaja on pommittanut edellisen kolmen kauden aikana 42 maalia Liga Adelantessa. Viime kausi oli Borjan uran paras, kun mies iski peräti 23 maalia Real Zaragozan paidassa. Kyseessä on nytkin lainadiili. Ehdottomasti seuraamisen arvoinen pelaaja.

Eibaria vahvistaa muutama muukin Liga Adelante -tason hankinta, kun David Juncà (Girona), Keko (Albacete) ja Espanjan junnumaajoukkueista tuttu maalivahti Asier Riesgo (Osasuna) siirtyivät seuraan. Joukkueen vahvuuteen liittyivät myös Eddy Pascual (Murcia), Gonzalo Escalante (Catania) ja Sergio García (SD Leioa). Lisäksi tukku lainapelaajia alemmilta sarjatasoilta on palannut ainakin toistaiseksi Eibarin harjoitusvahvuuteen.

Joukkueen vahvuudet

On hyvin vaikea etsiä vahvuuksia joukkueesta, jonka menestys aiempina vuosina on perustunut pois lähteneen valmentaja Garitanon kurinalaiseen puolustuspelaamiseen. Lisäksi ovi on käynyt kovaan tahtiin myös pelaajien osalta, joten Eibar on siltäkin osin melkoinen sika säkissä.

Toisaalta avainpelaajat ovat pysyneet melko pitkälti seurassa, eikä materiaali ainakaan näytä heikentyneen, joten ehkä joukkue saa kokeneen Mendilibarin johdolla nipistettyä tarvittavat pisteet säilymiseen. Paljon baskipelaajia ja baskivalmentaja on nähtävä joukkueen vahvuutena. Säilyminen on mahdollista, mikäli Eibarin ns. täsmähankinnat onnistuvat tehtävissään.

Taktisessa mielessä joukkueen vahvuudet uuden valmentajan alaisuudessa ovat arvailujen varassa, mutta ainakin fyysistä voimaa rosterista löytyy.

Joukkueen heikkoudet

Pääsarjatasolle lähes riittämättömän materiaalin ja joukkueessa tapahtuneiden suurien muutosten lisäksi Eibarin heikkoudeksi on laskettava lähes olematon kotietu. Noin 5000-paikkainen Ipurua ei todellakaan ollut vastustajille sellainen hornankattila, jota Eibarin tasoiset joukkueet kaipaisivat säilyäkseen. Viime kaudella baskiseura nappasi kotonaan vain viisi voittoa, ja niistäkin kaksi tuli kahta muuta putoajaseuraa vastaan.

Valmennus

José Luis Mendilibar on aika pitkälti parasta, mitä Eibar pystyi käsiinsä löytämään Garitanon lähdettyä. Mendilibar on ehta baski, ja mies itse asiassa teki läpimurtonsa valmentajana juuri Eibarin peräsimessä kaudella 2004-05.

Sen jälkeen on ollut haastavampaa. Mendilibar floppasi Athletic Bilbaon käskyttäjänä, ja muutaman hyvän kauden jälkeen potkut tulivat myös Valladolidista. Myös pesti Osasunassa päätyi irtisanomiseen. Uran aallonpohja nähtiin viime kaudella, kun mies potkittiin pellolle Levantesta vain kahdeksan ottelun jälkeen.

Isompien seurojen kiusaaminen on Mendilibarille tuttua touhua. Mies pääsee siis tutussa ympäristössä valmentamaan mukavuusalueellaan. Saa nähdä, lähteekö pahasti laskussa oleva ura uudelleen nousuun.

Lähtökohtaisesti Mendilibarin joukkueet ovat pelanneet 4-2-3-1 -ryhmityksellä.

Tärkein pelaaja

Saúl Berjón

Eibarin kaltaisesta tasaisesta joukkueesta on vaikea löytää tärkeintä pelaajaa. Viime kauden perusteella tittelin olisi voinut myöntää yhdeksän maalia iskeneelle Arruabarrenalle, mutta alkaako miehellä jo jalka painaa? Saúl tulee olemaan kuitenkin joukkueen hyökkäyspelin kannalta hyvin tärkeä pelaaja.

Saúl on dynaaminen ja tekninen pelaaja, joka oli parhaillaan silloin, kun Eibar nappasi arvokkaimmat päänahkansa viime kaudella. 29-vuotias laitahyökkääjä pystyy viimeistelemään myös itse, mutta maalipaikkojen luominen ja hyvät keskitykset ovat ne avut, joita vastahyökkäyksiin nojaava Eibar tulee Saúlilta tarvitsemaan.

Toki esimerkiksi Borja saattaa lyödä kunnolla läpi alkavalla kaudella.

Arvio

Joukkueessa tapahtuneiden mullistuksien myötä on vaikea arvioida, mikä tulee olemaan Eibarin lopullinen taso. Viime syksynä Garitanon komennossa joukkue napsi pisteitä tiukan puolustuspelaamisensa ansiosta, mutta tullaanko Mendilibarin alaisuudessa näkemään yhtä tiivis paketti? Paperilla joukkue on tuomittu putoamaan, ja niin hyvin todennäköisesti käykin.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Xabi Irureta
Asier Riesgo
25 Jaime Jiménez

Puolustajat

5 Borja Ekiza
16 Lillo
Mauro dos Santos
Iván Ramis
David Juncá
Ander Gayoso
Aitor Arregi

Keskikenttäpelaajat

7 Ander Capa
8 Jon Errasti
11 Dani Nieto
14 Dani García
Antonio Luna
Keko
Eddy Pascual
Gonzalo Escalante
Aitor Ortega
Eddy Israfilov

Hyökkääjät

10 Mikel Arruabarrena
21 Saúl Berjon
Borja Bastón
Sergi Enrich
Julen Iriarte
Thaylor Lubanzadio

Valmentaja

José Luis Mendilibar