Illan Mestarien liigan finaalissa Barcelona on suuri ennakkosuosikki Juventusta vastaan. Eri vedonlyöntiyhtiöt antavat Barcan voitolle noin 1,6:n kertoimen Juventuksen vajaata kuutta vastaan. Pyritään selvittämään juttusarjan avulla, mihin Barcelonan ennakkosuosikin asema perustuu, ja mihin ottelu mahdollisesti ratkeaa.

Käydään juttusarjan päättävässä analyysissä erikoistilanteiden kimppuun. Isot finaalit, kuten Mestarien liigan loppuottelu, ovat kliseisesti pelejä, joissa vältellään virheitä. Tänään sekä Juventus että Barcelona pelannevat melko matalalla riskitasolla. Pallot pyritään menettämään entistä tarkemmin halutuissa paikoissa, kollektiivinen puolustusvalmius on korkea ja niin edelleen.

On täysin mahdollista, että maalit ovat tänään kortilla. Alkulohkovaiheessa Juventus päästi kuudessa ottelussa neljä maalia. Kuudessa pudotuspeliottelussa Juve on parantanut entisestään, vain kolme päästettyä maalia. Eikä Barcelonankaan puolustuspelaaminen huonolla tolalla ole. Joukkue on päästänyt 12 Mestarien liigan ottelussa 10 maalia. Lukema ei ole erityisen hyvä, mutta ei 0,83 päästettyä maalia ottelua kohden huonokaan ole.

Vaikka Barcelonan hyökkäyspelaaminen on juuri tällä hetkellä kenties maailman parasta, eivät katalaanit välttämättä pysty murtamaan Juventuksen puolustusta avoimen pelin kautta. Ei viime vuoden finaalissakaan varsinaisella peliajalla pystytty. Atlético Madrid iski maalinsa kulmapotkun seurauksena, samoin Real Madrid.

Alustuksen jälkeen päästään siihen, että erikoistilanteet voivat osoittautua tänä iltana ratkaiseviksi. Jätetään kokonaan rangaistuspotkut huomioimatta. Molemmilla joukkueilla on monta pelaajaa, jotka kykenevät viimeistelemään rangaistuspotkuista maaleja kiitettävällä prosentilla. Puhutaan mieluummin vapaa- ja kulmapotkuista, koska niissä varianssia on enemmän.

Pirlo vastaan Messi

Molemmilla joukkueilla on selkeä suorien vapaapotkujen antaja. Juventuksen vapaapotkuspesialisti on Andrea Pirlo, Barcelonalla laukoo ensisijaisesti Lionel Messi. Tämän kauden Mestarien liigassa Juventus on tehnyt kaksi maalia suorilla vapaapotkuilla, Barcelona ei yhtään. Serie A:ssa Vanha Rouva teki päättyneellä kaudella kolme suoraa vapaapotkumaalia. Barcelonan lukema näytti samaa kolmea La Ligan puolella. Suorissa vapaapotkuissa Juvella on kenties pieni etu puolellaan, mutta aika lailla tasoissa mennään.

Kulmapotkuissa ja keskitetyiksi tarkoitetuissa vapaapotkuissa Juventuksen ja Barcelonan välisen eron voisi kuvitella olevan selkeämpi. Vaikka Juvelta puuttuu Giorgio Chiellini, joukkueesta löytyy rutkasti pääpelivoimaa. Leonardo Bonucci on hyvä ilmassa, samoin Paul Pogba. Lisäksi Andrea Barzagli, Álvaro Morata ja Arturo Vidal ovat kohtuullisia. Jos Barzaglin tilalla pelaa Angelo Ogbonna, pääpelivoima kasvaa entisestään.

Vastaavasti Barcelonan ainoa kunnollinen pääpelaaja on Gerard Piqué. Jos päävalmentaja Luis Enrique katsoo, että pääpelaamisen epäsuhtaa on tasattava, kookas Jérémy Mathieu nousee avaukseen Jordi Alban tai Javier Mascheranon tilalle.

Barcelona yllättävän hyvä erikoistilanteissa

Vaikkei Barcelonalla montaa hyvää pääpelaajaa paperilla ole, joukkue on kehittynyt Enriquen alaisuudessa valtavasti erikoistilannepelaamisessa. Ensinnäkin kuviot osataan pelata niin, että Barcan parhaat pääpelaajat pääsevät loistamaan. Tila tyhjennetään tiettyjä pelaajia varten oikea-aikaisesti ja liikkeet toimivat synkronoidusti.

Tarkastellaan asiaa maalimäärien kautta. Tämän kauden Mestarien liigassa sekä Juventus että Barcelona ovat tehneet yhden maalin keskitysten kautta pelatuilla erikoistilanteilla. Serie A:ssa Juve teki päättyneellä kaudella kolme osumaa maalille keskitetyistä vapaapotkuista ja seitsemän kulmapotkuista. Barcelonan vastaavat lukemat La Ligassa olivat viisi ja kahdeksan.

Erikoistilanteiden maalimäärät eivät suoraan tarkoita sitä, että Barcelona olisi Juventusta parempi erikoistilannejoukkue sivuvapaapotkuissa ja kulmapotkuissa. Tilastoista voidaan kuitenkin sanoa sen verran, että tällä osa-alueella Barca on mennyt valtavasti eteenpäin vuoden aikana. Siinä missä vuosi sitten oltaisiin kenties sanottu, että erikoistilanteissa Juventuksella on suuri etu Barcaa vastaan, nyt sanotaan, että puntit ovat melko lailla tasan.

Analyysipaketin kaksi muuta osaa:

Näkökulma: Mestarien liiga -finaalin ratkaisun paikat – keskikentän herruus ja kolmiopelit

Näkökulma: Mestarien liiga -finaalin ratkaisun paikat – tilanteenvaihdot isossa roolissa