Kauden huipennus on käsillä. Illalla, klo 21.45 Suomen aikaa, alkaa Mestarien liigan finaali. Berliinin illassa Italian Serie A:n ja Coppa Italian voittanut Juventus haastaa La Ligan ja Copa del Reyn voittoihin yltäneen Barcelonan. Kumpi juhlii triplaa?

Poissaolot

Juventus

Giorgio Chiellini (loukkaantunut)
Martín Cáceres (loukkaantunut)
Andrea Barzagli (loukkaantunut, mahdollisesti pelikunnossa)

Barcelona

Edelliset ottelut

Juventus

Verona – Juventus 2-2 (Serie A)
Juventus – Napoli 3-1 (Serie A)
Juventus – Lazio 2-1 ja. (Coppa Italia)

Barcelona

Athletic Bilbao – Barcelona 1-3 (Copa del Rey)
Barcelona – Deportivo La Coruña 2-2 (La Liga)
Atlético Madrid – Barcelona 0-1 (La Liga)

Edelliset keskinäiset ottelut

Barcelona – Juventus 1-2 ja. (Mestarien liiga, 22.4.03)
Juventus – Barcelona 1-1 (Mestarien liiga, 9.4.03)

Arvio

Pitkä kausi lähestyy loppuaan. Jäljellä yksi ottelu. Kaksi perinteistä, jopa legendaarista seuraa. Italian mestari vastaan Espanjan mestari. Niin monta tarinaa ottelun sisällä.

Ensimmäiselle tarinalle voisi antaa nimeksi ”Kahden maestron viimeinen näytös”. Puhutaan Juven Andrea Pirlosta ja Barcelonan Xavista. 36-vuotias Pirlo ja vuotta nuorempi Xavi ovat voittaneet kaiken. Löytyy maailmanmestaruutta, löytyy Mestarien liigan voittoa. Tuntuu, että Pirlo ja Xavi ovat aina olleet mukana. Näiden kahden elegantin ja joukkueidensa pelaamista erinomaisella tavalla palvelevan pelaajan välistä näytöstä kannattaa tänään seurata. Pirlo toki jatkaa vielä ainakin ensi kauden, mutta Xaville ottelu on viimeinen Barca-paidassa ja todennäköisesti viimeinen myös Euroopassa. Eikä Pirlokaan välttämättä enää tämän illan jälkeen pääse urallaan Mestarien liigan finaaliin.

Pirloon ja Xaviin liittyy suuria muistoja, mutta on niitä muitakin mahdollisesti viimeisen palveluksensa joukkueilleen tekeviä pelaajia. Barcelonan paidassa sellainen on Dani Alves. 32-vuotiaana brasilialainen on edelleen maailman parhaita laitapuolustajia hyökkäyssuuntaan. Sopimus päättyy kuun lopussa, eikä jatkosta ole toistaiseksi päästy yhteisymmärrykseen. On mahdollista, että seitsemän vuotta sitten Barcaan siirtynyt Alves ei tämän illan jälkeen katalaanien riveissä pelaa.

Juventuksen pelaajista yllättävänkin moni saattaa tänään pelata viimeisen ottelunsa Vanhan Rouvan paidassa. Arvokkaimmista pelaajista Paul Pogba on siirtomarkkinoiden kenties tavoitelluin nimi. Lisäksi Carlos Tévez, jonka sopimus päättyy vuoden kuluttua, saatetaan myydä kesällä.

Viimeinen esiin nostamamme tarina liittyy ennätyksiin. Tällä hetkellä Mestarien liigan kaikkien aikojen ottelutilaston kärkipaikkaa jakavat Xavi ja Iker Casillas. Molemmat ovat pelanneet 150 ottelua. Jos Xavi tänään pelaa, hän saa ainakin kesän yli pitää ennätyksen itsellään. Vastaavasti turnauksen kaikkien aikojen maalitilaston kärjessä ovat Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo. Molemmilla 77 osumaa. Jos Messi tänään iskee maalin, hän nousee yksin tilaston kärkeen. Samalla Messistä tulisi historian ensimmäinen pelaaja, joka on onnistunut tekemään maalin kolmessa eri Mestarien liiga -finaalissa. Messillä on tosin vielä reilusti matkaa ykkössijaan, jos Euroopan cupit lasketaan mukaan. Alfredo Di Stéfano osui aikanaan viidessä eri Euroopan cupin loppuottelussa.