Copa del Reyn finaali pelattiin lauantai-iltana Camp Noulla Athletic Bilbaon ja Barcelonan välillä. Ennakkoon oli tiedossa, että Espanjan kuningasperhe ja keskushallinto eivät todennäköisesti selviäisi ilman pilkkaa ottelusta, jossa kohtasivat kaksi itsenäisyyttä hamuavan alueen (Baskimaa ja Katalonia) seuraa.

Niinhän siinä kävi, että ottelun alla soitettu Espanjan kansallislausu kuului vain osittain voimakkaiden buuausten takia. Kansallislaulun pilkkaamiseen syyllistyivät molempien joukkueiden kannattajat, joita oli Camp Noulla suurin piirtein yhtä paljon.

Espanjan hallituksen alainen urheiluneuvosto on päättänyt ottaa tiukan linjan kapinallisia vastaan. Järjestön puheenjohtaja Miguel Cardinal kertoi asiasta Cadena COPEn haastattelussa.

– Jos kannattajien asenne on lainvastaista, väkivallan vastainen komitea tutkii, onko käytös rangaistavaa. Jos havaitaan, että se on lainvastaista, syylliset eivät jää rankaisematta. Olemme vakuuttuneita, että heitä rangaistaan.

– Meidän on tutkittava, millaisia varotoimenpiteitä seurat järjestivät, ettei tätä olisi päässyt tapahtumaan. Jos jotkin organisaatiot tarjosivat materiaalia ja kannustivat buuauksiin, myös ne katsotaan vastuullisiksi.

– Kun olemme keränneet kaiken datan, voimme tehdä päätöksen. Suurin vastuu lepää kannattajien ja jalkapallon ulkopuolisten instituutioiden harteilla. Buuaukset olivat yritys turmella urheilutapahtuma.

Barcelonan puheenjohtaja Josep María Bartomeu ei nähnyt buuauksissa mitään väärää.

– Kaikki olivat sulassa sovussa kentällä. Kannattajat osoittivat (buuauksella), mitä mieltä he ovat asioista, Bartomeu sanoi lehdistölle.