Athletic Bilbaon liigakausi päättyi komeaan 4-0-voittoon Villarrealia vastaan. Maaleista kaksi viimeisteli tuttu mies: Aritz Aduriz. Hän on myös valintamme Viikon pelaajaksi.

Aduriz on jo 34-vuotias, mutta hän on pelannut viime vuodet elämänsä parasta jalkapalloa. Ura alkoi Aurrerá de Vitoriassa, josta hyökkääjä siirtyi Athleticin reservijoukkueeseen. Aduriz pelasi pari vuotta Burgosissa ja Real Valladolidissa, kunnes hän palasi takaisin Athleticiin. Puolitoista vuotta myöhemmin alkoi toinen reissu, joka johti Real Mallorcaan ja Valenciaan. Kesällä 2012 oli aika taas palata kotiin.

Mallorcan ja Valencian vuosinaan Aduriz iski liigamaaleja suhteellisen tasaisesti. 11, 12, 10 ja seitsemän. Siitä huolimatta kovimmat maalimääränsä hän on iskenyt tauluun kolmella viimeisimmällä kaudellaan. Ensin 14, toissa kaudella 16 ja viime viikonloppuun päättyneellä liigakaudella jo 18. Samalla Aduriz nappasi La Ligan maalipörssissä kuudennen sijan. Hän oli La Liga -kauden paras espanjalainen maalintekijä.

Adurizin ja Athleticin välinen liitto on hyvin vahva. Kulttuurit sopivat yhteen ja pelilliset asiat sopivat yhteen. Aduriz on jossain määrin riippuvainen Athleticista, mutta sama pätee toisinkin päin. Kokenut hyökkääjä nimittäin teki 43 prosenttia Athleticin tämän kauden liigamaaleista. Ainoa asia, joka vähän himmentää yhteensopivuutta on se, että Aduriz on syntynyt San Sebastiánissa – baskikaupungissa, josta on kotoisin Athleticin paikallisvastustaja Real Sociedad.

Aduriz ei ole erityisen pitkä (182 cm), mutta hän on erinomainen pääpelaaja. Pääpelitaito taas sopii erinomaisesti Athleticin pelitapaan. Joukkue käyttää enemmän keskityksiä kuin mikään muu La Liga -joukkue. Myös pitkiä syöttöjä annetaan paljon. Molemmissa tapauksissa kohteena on useimmiten Aduriz.

Aduriz voitti päättyneellä liigakaudella peräti 175 pääpalloa. Toisena listalla ollut Joaquín Larrivey jäi 21 päähän. Kova juttu Adurizin tilastossa on se, että hän pystyi voittamaan puolet kaikista pääpalloistaan. Usein pitkissä syötöissä hyökkääjän takana olevalla puolustajalla on etu pääpalloissa, joten 50 prosentin saldo on hyvä saavutus.

Aduriz osaa tehdä muutakin, kuin ajoittaa ja suunnata puskunsa oikein. Hän on edelleen tarpeeksi nopea ja tarpeeksi ketterä pelatakseen lyhytsyöttöpeliä. Eikä pääpelaaminenkaan tarkoita pelkästään maaleja. Hän myös pudottelee palloja muille, sitoo puolustajan tai kaksi itseensä ja pyrkii tekemään muille tilaa. Videopätkän Adurizin pelaamisesta voi katsoa tästä.

Aduriz on tosiaan 34-vuotias. Hänen nykyinen sopimuksensa umpeutuu vuoden kuluttua. Tuolloin hän on 35. Iän ei pitäisi tässä kohtaa olla mikään hidaste. Aduriz pelaa paremmin kuin koskaan.

Kaikki Viikon pelaaja -artikkelit pääset lukemaan tästä.