Sevilla on Eurooppa-liigan voittaja vuosimallia 2015. Finaalissa kaatui ukrainalainen Dnipro Dnipropetrovsk maalein 3-2.

Mestaruus on Sevillalle toinen putkeen. Vuosi sitten andalusialaiset voittivat loppuottelussa Benfican. Kaiken kaikkiaan Sevilla on nyt voittanut Eurooppa-liigan tai sitä edeltäneen Uefa Cupin neljä kertaa. Mikään muu joukkue ei ole pystynyt samaan. Tämänkertainen voitto on erityisen herkullinen, sillä Sevilla saa rahapalkinnon lisäksi paikan ensi kauden Mestarien liigaan.

Varsovan illassa Sevilla oli käytännössä koko ajan vahvempi. Siitä huolimatta Dnipro sinnitteli pitkään. Ukrainalaiset johtivat ottelua ja onnistuivat pitämään Sevillan pitkään tasatilanteessakin. Lopulta ratkaisijaksi nousi Carlos Bacca, joka toi ensin Sevillan tasoihin ja johdatti reilu vartti ennen täyttä aikaa joukkueensa voittoon.

Ottelun ensimmäinen tilanne syntyi jo minuutin kohdalla. Dnipron purkupallo keskialueella epäonnistui ja tuli suoraan Baccalle. Nopeasti lähtenyt laukaus kuitenkin epäonnistui.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Sevillan leiri oli jo vaatimassa rangaistuspotkua. Dnipro-kapteeni Ruslan Rotan veti José Antonio Reyesiltä jalat alta, mutta erotuomarina toiminut Martin Atkinson ei tilanteeseen reagoinut.

Sevilla hallitsi pelin alkua, mutta avausmaalin iski Dnipro. Seitsemännellä peliminuutilla oikealta laidalta lähtenyt pitkä syöttö tavoitti kärjestä Nikola Kalinicin. Hyökkääjä jatkoi päällään pallon Matheusille, joka ohitti puolustajansa ja keskitti maalin eteen. Kalinic oli jo ehtinyt asemiin ja puski Daniel Carricon yli tulleen pallon ohi maalivahti Sergio Ricon.

Sevilla ei takaiskumaalista hätkähtänyt, vaan jatkoi ottelun hallitsemista. Pian Dnipron osuman jäkeen Vitololle pedattiin erinomainen maalipaikka, mutta kuti kilpistyi puolustajaan. Hetkeä myöhemmin kulmapotkukuvio pelattiin Aleix Vidalille. Jälleen oli lihaa edessä, tällä kertaa Valeri Fedortshukin muodossa.

20. minuutilla Reyes leikkasi oikealta laidalta sisään ja laukoi terävästi kohti etualakulmaa. Tällä kertaa kuti läpäisi pelaajamuurin mutta suuntautui ohi maalin.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Sevilla pelasi kulmapotkun takaa-alueelle. Grzegorz Krychowiak voitti pääpallon ja puski hyvin kohti etukulmaa. Dnipron maalivahti Denys Boyko reagoi erinomaisesti ja pelasti joukkueensa takaiskulta.

Vain hetki edellisestä, ja taas tuli Sevilla. Vapaapotku pelattiin nopeasti Reyesille, jonka laukauksen Dnipro onnistui viime hetkellä blokkaamaan kulmapotkuksi.

Lopulta Sevillan mylly jauhoi tuloksen. Edellistä tilannetta seurannut kulmapotku pelattiin ensin lyhyenä ja toimitettiin sen jälkeen maalille. Pienen flipperin jälkeen peliväline ajautui Krychowiakille, joka laukoi lukemat 1-1:een.

Ei mennyt kauan, kun Sevilla siirtyi johtoon. Reyes tarjoili erinomaisen pystysyötön oikea-aikaisesti puolustuksen selustaan juosseelle Baccalle. Kolumbialainen ohitti vastaan tulleen maalivahdin ja sijoitti pallon tyhjiin. 2-1 Sevillalle.

Tilanne kääntyi, ja Dnipron oli pakko siirtyä puolustusasemista hyökkäävämpään taktiikkaan. Tasoitus oli melko lähellä 37 minuutin kohdalla. Dnipron suurin tähti Jevhen Konopljanka leikkasi vasemmalta sisään ja laukoi kohti takayläkulmaa. Rico venyi erinomaiseen torjuntaan ja punttasi pallon yli maalin.

Muutamaa minuuttia ennen taukoa Sevilla pääsi viheltämättä jääneen Éver Banegan käsivirheen myötä onnekkaasti nopeaan hyökkäykseen. Vetopaikka pedattiin Vidalille, jonka painava kuti viuhui hiukan yli maalin.

Kun ei Sevilla onnistunut, Dnipro kuittasi. Timothée Kolodziejczak rikkoi, ja Dniprolle vihellettiin vapaapotku hyvästä paikasta. Rotan otti vain parin askeleen vauhdin ja nosti helponnäköisesti pallon muurin yli alakulmaan.

Toinen puoliaika alkoi rauhallisemmin. 67. minuutilla Sevillan johtomaali oli hyvin lähellä. Boyko torjui kulmapotkun eteensä Krychowiakille. Puolalainen yritti laukoa illan toista osumaansa, mutta Dnipro-puolustus ennätti eteen kuten niin monta kertaa aiemmin.

Hetkeä myöhemmin Sevilla-kannattajat vaativat toista kertaa ottelussa palloa pisteelle. Matheus kaatoi rangaistusalueella Vitolon, mutta Atkinsonin pilli ei tälläkään kertaa soinut.

Sitten iski Bacca. Pienimuotoinen flipperipallo ajautui Vitololle, joka vapautti ensimmäisellä kosketuksellaan Baccan läpi. Vasurilla pallo verkkoon ja Sevilla johtoon.

Reilu 10 minuuttia ennen täyttä aikaa Baccalla oli tilaisuus viimeistellä hattutemppu. Loistava keskitys tavoitti Sevilla-hyökkääjän, jonka puskun Boyko torjui erinomaisesti. Hetkeä myöhemmin Bacca puski kulmapotkusta metrin verran ohi maalin.

87 minuutin tienoilla Dnipron Matheus yhtäkkiä tuupertui kentän pintaan. Hän oli saanut hetkeä aiemmin kolhun päähänsä kaksinkamppailussa Sevilla-pelaajan kanssa. Ilmeisesti mistään hengenvaarallisesta ei kuitenkaan ollut kyse. Vaihdot oli jo suoritettu, joten Dnipro joutui jahtaamaan tasoitusta alivoimalla.

Tasoitusta ei koskaan tullut. Atkinsonin pilli soi. Sevilla on mestari.

Toimittajan sana

Joukkueiden välinen tasoero tuli alusta asti selkeästi esiin. Sevilla pyrki tappamaan pelin nopeasti, mistä kertoi myös Unai Emeryn avauskokoonpano. Oikeana pakkina pelasi Coken sijaan Vidal, joka normaalisti pelaa laiturina.

Sevilla kontrolloi peliä, mutta Dnipro syötti tietyllä tapaa ennakkosuosikille sen omaa lääkettä. Dnipro antoi Sevillan pitää palloa, vetäytyi ihan alkua lukuun ottamatta melko syvälle ja keskittyi hyökkäämään lähinnä tilanteenvaihtojen kautta. Normaalisti Sevilla on se joukkue, joka antaa pallonhallinnan vastustajalleen, mutta nyt joukkueen oli itse pakko asettaa tempo.

Ensimmäinen jakso oli kaikin puolin yllättävän avointa peliä. Sevilla loi lukuisia paikkoja, mutta tauolle lähdettiin lukemissa 2-2. Dniprolla ei montaa maalintekoyritystä ollut, mutta tehokkuus maalipaikoissa oli korkealla tasolla.

Tauon jälkeen peli muuttui huomattavasti tarkempaan suuntaan molemmissa päädyissä. Peli ei enää ollut samanlaista hurlumheitä, mikä tietyllä tapaa sopi Sevillalle paremmin. Ratkaisijaksi nousi Bacca, joka ei maaleja lukuun ottamatta erityisen suuressa roolissa ottelussa ollut. Sillä ei merkitystä kovin paljon ole, jos kahdesti osuu finaalissa.