Eurooppa-liigan finaali on käsillä. Ukrainalainen Dnipro Dnipropetrovsk vastaan espanjalainen Sevilla. Panokset ovat valtavat. Voittaja pääsee ensi kaudeksi Mestarien liigaan.

Poissaolot

Dnipro Dnipropetrovsk

Ondrej Mazuch (loukkaantunut)
Roman Zozulya (loukkaantunut)

Sevilla

Nicolás Pareja (loukkaantunut)

Edelliset ottelut

Dnipro Dnipropetrovsk

Dnipro Dnipropetrovsk – Shakhtar Donetsk 3-2 (Ukrainan liiga)
Shakhtar Donetsk – Dnipro Dnipropetrovsk 1-1 (Ukrainan Cup)
Dynamo Kiev – Dnipro Dnipropetrovsk 1-0 (Ukrainan liiga)

Sevilla

Málaga – Sevilla 2-3 (La Liga)
Sevilla – Almería 2-1 (La Liga)
Fiorentina – Sevilla 0-2 (Eurooppa-liiga)

Arvio

Eurooppa-liiga (ja sitä edeltänyt Uefa Cup) on aina ollut Euroopan kakkoskilpailu. Parhaat joukkueet pelaavat Mestarien liigassa. Media seuraa Mestarien liigaa. Raha liikkuu Mestarien liigassa. On se hymnikin. Mikä Eurooppa-liigan arvo on?

Riippuu täysin seurasta. Osa tuntuu pitävän Eurooppa-liigan torstaipelipäiviä rasitteena. Etenkin ne joukkueet, jotka ovat aiemmin kaudella päässeet maistamaan Mestarien liigan huumaa. Mutta on myös niitä seuroja, joille Eurooppa-liiga on tärkeä. Syitä on erilaisia, mutta yksi lienee se, että on ymmärretty realiteetit.

Sevilla on erinomainen esimerkki. Sevilla pelaa sarjassa, jota dominoi lähes vuodesta toiseen kaksi suurta. Lisäksi Atlético Madrid on Sevillaa suurempi, joten Sevillan on taisteltava viimeisestä Mestarien liiga -paikasta Valenciaa, Villarrealia, Málagaa ja Athletic Bilbaoa vastaan. Näin ollen Sevillan arkea on pelata torstaisin Eurooppa-liigassa, ei tiistaisin tai keskiviikkoisin Mestarien liigassa.

Sevillassa ajatus on ostettu. Eurooppa-liigaan satsataan, sitä jopa rakastetaan, kuten joukkueen päävalmentaja Unai Emery hiljattain sanoi. Positiivinen asenne turnausta kohtaan on tuonut Sevillalle myös menestystä. Viime vuonna Sevilla voitti Eurooppa-liigan finaalissa Benfican rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Lisäksi Sevilla voitti turnauksen kaksi kertaa putkeen vuosina 2006 ja 2007. Nyt andalusialaisilla on mahdollisuus tehdä historiaa. Sevillan lisäksi Juventus, Inter ja Liverpool ovat voittaneet Eurooppa-liigan (tai Uefa Cupin) kolme kertaa, mutta mikään joukkue ei ole yltänyt neljään mestaruuteen.

Tällä kertaa panokset ovat paljon suuremmat kuin vain paikka historiankirjoissa. Voittaja pääsee pois kakkoskilpailun arjesta ja mukaan ensi kauden Mestarien liigaan. Sevilla on esiintynyt Euroopan ykköskilpailussa yhteensä kolme kertaa, viimeksi kaudella 2009-10. Päättyneellä La Liga -kaudella Mestarien liiga -paikka jäi jälleen haaveeksi, vaikka Sevilla pelasi seurahistoriansa parhaan kauden. Valencia kiilasi neljänneksi pisteen erolla ennen Sevillaa. Kaikki paukut on siis ladattava tämän illan finaaliin.

Mutta ei voitto ilmaiseksi tule. Vastassa on ukrainalainen Dnipro, jolle arki on tietyllä tapaa samanlaista kuin Sevillalle. Dnipro ei ole koskaan ollut mukana nykymuotoisessa Mestarien liigassa. Sitä edeltäneessä Euroopan Cupissa joukkue on esiintynyt kahdesti, kausina 1984-85 ja 89-90.

Ja kuten Sevillan kohdalla, myös Dniprolle tämän illan ottelu on todennäköisesti ainoa väylä ensi kauden Mestarien liigaan. Ukrainan pääsarjaa on pelaamatta yksi kierros. Voittaja etenee suoraan Mestarien liigaan, sen paikan on jo varmistanut Dynamo Kiev. Toiseksi sijoittunut pääsee mukaan Mestarien liigan karsintoihin. Ennen päätöskierrosta Shakhtar Donetsk johtaa kolmantena olevaa Dniproa kahdella pisteellä. Molemmat kohtaavat häntäpään joukkueen, joten Dnipro jää todennäköisesti kolmanneksi.

Tässä vaiheessa kaikille lienee selvää, että illalla pelataan suurista asioista. Ei ihan elämästä ja kuolemasta, mutta paikasta auringossa. Suurista rahoista, suurista unelmista, suurista tarinoista. Mennään itse peliin.

Sevilla ja Dnipro ovat molemmat joukkueita, joiden pelaaminen perustuu paljolti tilanteenvaihtoihin. Kumpikaan ei ehdoin tahdoin kaipaa pallonhallintaa. Sevillan keskimääräinen pallonhallintaprosentti tämän kauden Eurooppa-liigassa on ollut 46,4 ja Dnipron 43,7. Kummankaan joukkueen syöttöjen onnistumisprosentti ei päätä huimaa, mutta se on ymmärrettävää, kun tavoitteena on hyökätä tilanteenvaihtojen jälkeen nopeasti.

Sevilla ja Dnipro pelaavat siis hyökkäysten suhteen monelta osin samankaltaisella tavalla. Puolustettaessa Sevilla vetäytyy lähtökohtaisesti hieman enemmän, kun taas Dnipro pyrkii ottamaan kiinni ylempää. Dnipron puolustamisessa korostuu aggressiivisuus. Tämän kauden Eurooppa-liigassa joukkue on kerännyt 49 keltaista korttia. Toisena listalla oleva on kerännyt 31 varoitusta. Mielenkiintoista on, että kakkossijaa miehittää Sevilla, joten varoituksilta ei illan ottelussa todennäköisesti vältytä.

Pelaajamateriaalin osalta Sevilla on keskimäärin laadukkaampi. Dnipron nimekkäin pelaaja on vasen laituri Jevhen Konopljanka, jonka kautta hyökkäyksiä pyritään korostetusti pelaamaan. Sevillalla on melko tasavahva nippu. Laitakaistoilta löytyy laatua, keskikentän pohja on muurattu umpeen, kymppipaikan Éver Banega on Emeryn luottomies ja piikissä viilettää erinomaista kautta pelaava Carlos Bacca. Keskuspuolustus on hieman kysymysmerkki, kun Nicolás Pareja on sivussa.

Vedetään vielä yhteen. Kaksi joukkuetta eri puolilta Eurooppaa. Kaksi samankaltaista tarinaa, kaksi samankaltaista pelikirjaa. Panoksena paikka Mestarien liigaan. Sevilla on ennakkosuosikki, mutta yksiosaisessa finaalissa lähes mitä vain voi tapahtua.