Ensin ottelun hahmo oli Manuel Neuer. Bayern Münchenin maalivahti pelasti erinomaisilla otteilla joukkueensa kolme kertaa Mestarien liigan välierien ensimmäisessä osaottelussa Barcelonaa vastaan. Mutta kun hätä oli suurin, kun peli oli päättymässä maalittomaan tasapeliin, apuun tuli Lionel Messi. Maailman paras viimeisteli viimeisen vartin sisään kaksi maalia, syötti viimeisen ja johdatti Barcan 3-0-voittoon. Otteluparin kenties ratkaisseen viimeisen osuman viimeisteli Neymar, kun lisäaikaa oli pelattu kolme minuuttia.

Ottelun ensimmäinen hieman kyseenalainen tilanne nähtiin neljän minuutin pelin kohdalla. Dani Alves nosti korkean pallon puolustuslinjan yli Luis Suárezille. Jerôme Boateng tuuppari uruguaylaisen selästä nurin, mutta kontakti oli sen verran pieni, ettei erotuomari Nicola Rizzoli tuominnut rangaistuspotkua.

Kolme minuuttia myöhemmin Bayern hyökkäsi ensimmäisen kerran kunnolla Barca-maalia kohti. Jordi Alba menetti hyökkäyspäässä pallon, ja Bayern iski vastaan. Gerard Piquén purkuyritys Thomas Müllerin keskitykseen epäonnistui täysin, ja pallo päätyi Robert Lewandowskille. Puolalaisen laukaus boksin ulkopuolelta kilpistyi Piquén vatsaan.

Lähes heti perään Messi ja Suárez pääsivät hyökkäämään kahdella kahta vastaan. Suárezin laukaus kuljetuksen päätteeksi jäi vaisuksi, ja Neuer poimi pallon talteen.

12. minuutilla Neuer pelasti Bayernin takaiskulta. Vierasjoukkue prässäsi ylhäältä, joten Marc-André ter Stegen joutui avaamaan pitkällä. Avaus tuli puoleen kenttään Messille, joka jatkoi päällään Suárezin läpi. Kahdessa viime pelissään tehot 5+3 iskenyt Suárez ei läpiajoa pystynyt kuitenkaan käyttämään hyväkseen. Neuer venytti jalkansa spagaattiin ja torjui alakulmaan suuntautuneen laukauksen huikealla tavalla.

Kolme minuuttia myöhemmin Bayernin pelasti hyvä tuuri. Suárez ohitti boksissa Boatengin ja pelasi maalin eteen. Neymarin jatko neljästä metristä osui Rafinhaan ja painui kulmapotkuksi.

Seuraavan tuhannen taalan paikan loi Bayern. Piqué ja Javier Mascherano lähtivät molemmat peittämään Mülleriä, joka käänsi rangaistusalueen oikeasta laidasta keskityksen maalin eteen. Lewandowski oli täysin vapaana, mutta hän ei aivan yltänyt syöttöön.

25 minuutin molemmin puolin Barcelona hyökkäsi vauhdilla kohti Bayernin maalia. Messi ja Suárez pyrkivät pelaamaan Neymarille, mutta Barca-trio ajautui liian pieneen tilaan, ja tilanne kuivui kasaan. Hetkeä myöhemmin Alballe pelattiin pitkä pallo vasempaan laitaan. Vasen pakki keskitti maalille – Boateng purki pelivälineen päätyrajan yli. Tilannetta seurannut kulmapotku keskitettiin vapaaksi jääneelle Suárezille, jonka pusku karkasi yli maalin.

Vajaa 10 minuuttia myöhemmin Barca iski vieraiden päädyssä hurjan prässin päälle. Tilanne päättyi Xabi Alonson varoitukseen ja Barcan vapaapotkuun. Messin kierteinen kuti suuntautui kohti maalia, mutta voimaa ei ollut tarpeeksi. Neuer koppasi pelivälineen helposti syliinsä.

Pian edellisen tilanteen jälkeen Neuer jatkoi erinomaisia otteitaan. Andrés Iniesta vapautti pienellä nostolla Dani Alvesin, joka kurotti kohti takakulmaa. Sama takakulma kuin Suárezin läpiajossa, ja samankaltainen oikean jalan torjunta Neuerilta. Tauolle edettiin maalittomassa tasatilanteessa, pitkälti kiitos Neuerin.

Heti toisen jakson alkuun Bayern sai erinomaisesta paikasta vapaapotkun. Alonson vaisu laukaus kilpistyi muuriin.

Jonkin aikaa mentiin rauhallisemmin. Bayern puolusti järkevästi ja pystyi melko hyvin estämään syötöt Barcan hyökkääjille. 57 minuutin kohdalla Messi pääsi lopulta käyttämään palloa Neymarilla, joka jätti takaisin Messille. Kirppu pääsi tälläämään hyvästä sektorista, mutta laukaus suuntautui keskelle maalia.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Neuer pelasti Bayernin kolmannen kerran. Neymar vapautettiin suhteellisen kaukaa maalista läpiajoon. Brasilialainen otti ensimmäisen kosketuksen reilusti eteensä. Yhtäkkiä tilanteessa oli kauas vastaan tullut Neuer, joka purki pelivälineen pois vaara-alueelta.

Seuraava tilanne syntyi hyvän vastaprässin seurauksena. Rangaistusalueen rajan tuntumassa ollut Ivan Rakitic oli jo hyvässä vetopaikassa, mutta kroatialainen jakoi vielä vasemmalle puolelleen Neymarille. Brassi tälläsi yli maalin.

Bayern loi toisen jakson parhaan tilanteensa parikymmentä minuuttia ennen täyttä aikaa. Thiago Alcántaran laukaus muutti Barca-puolustuksesta suuntaa ja painui kohti maalia. Voimaa oli kuitenkin sen verran niukasti, ettei ter Stegenillä ollut ongelmia torjunnassa. Laukaus oli samalla Bayernin ensimmäinen maalia kohti.

77 minuutin kohdalla Rafinha kaatoi rangaistusalueella pallottoman Neymarin. Palloa ei viety pisteelle, mutta karma iski heti perään. Alves tuli oikealla laidalla ohi parista pelaajasta ja onnistui syöttämään kymppitaskuun Messille. Pari askelta sisään ja laukaus etukulmasta sisään. Siinä missä Neuer pelasti Bayernin aiemmin pariin kertaan, nyt hän ei ollut aivan terävimmillään sijoittumisen suhteen.

Pari minuuttia myöhemmin Kirppu iski toistamiseen. Rakitic syötti pystyyn Messille, joka ohitti omiin jalkoihinsa kaatuneen Boatengin. Pikku chippi yli vastaan tulleen Neuerin ja lukemat 2-0:aan. Samalla Messi nousi Mestarien liigan tämän kauden maalipörssin kärkeen. Osumia on nyt kasassa 10.

Lisäajalla Messi vapautti Neymarin läpi. Tällä kertaa ei Neuer-niminen muuri pystynyt estämään maalia. Peli 3-0:aan ja otteluparille kenties ratkaiseva isku.

Viimeisen vartin sisään tulleet kolme maalia antavat Barcelonalle erinomaiset lähtökohdat toiseen osaotteluun. Jälkimmäinen osa pelataan Münchenissä ensi viikon tiistaina.

Toimittajan sana

Todella viihdyttävää vihreän veran shakkia. Ennakoimme ennen ottelua, että toinen joukkueista joutuu epämukavuusalueelleen, koska molemmat joukkueet eivät voi pitää palloa niin paljon kuin yleensä. Loppujen lopuksi pallonhallinta meni hyvin pitkälti tasan. Molemmat joukkueet saivat sekä pitää palloa että joutuivat pelaamaan ilman pelivälinettä.

Ryhmitysten osalta Barca pelasi odotetusti tutulla 4-3-3:lla. Pep Guardiolan Bayern sen sijaan lähti peliin kolmella puolustajalla. Ajatuksena oli todennäköisesti ylimiehittää keskikenttä ja prässätä ylhäältä. Nämä kahdesta syystä. Ylimiehittämällä keskikentän Bayernilla oli sauma hallita palloa. Ylhäältä prässäämällä Barcan vaarallinen hökkäystrio saattaisi jäädä ilman palloja. Kolmen puolustajan linja ja korkea prässitaso jättivät niin paljon tilaa keskikentän ja puolustuksen selustaan, että Guardiola vaihtoi kesken ensimmäisen jakson kolmen puolustajan linjan neljän linjaan.

Maalipaikkoja nähtiin reilusti. Ensimmäisellä jaksolla Neuer pelasti pariin otteeseen Bayernin paraatitorjunnoillaan. Toisella jaksolla tuli kolmas pelastus.

Kaiken kaikkiaan toinen jakso oli maltillisempaa pelaamista verrattuna ensimmäiseen puoliaikaan. Peli oli itse asiassa Messin ensimmäiseen maaliin asti molemmilla joukkueilla kontrollissa. Sitten Neuer ja Juan Bernat alkoivat hätäillä, Boateng kaatui ja Messi rokotti kahdesti. 2-0-tuloskaan ei olisi ollut täysin katastrofaalinen Bayernille. Vieraat hakivat vimmatusti kavennusta, selustaan jäi rutkasti tilaa, Messi vapautti Neymarin ja ottelupari pakettiin.

Kokoonpanot

Barcelona

1 ter Stegen
22 Alves
3 Piqué
14 Mascherano -> Bartra (89.)
18 Alba
5 Busquets
4 Rakitic -> Xavi (82.)
8 Iniesta -> Rafinha (87.)
10 Messi
9 Suárez
11 Neymar

Barcelona, vaihtopenkki

12 Rafinha
15 Bartra
13 Bravo
21 Adriano
7 Pedro
23 Vermaelen
6 Xavi

Bayern München

1 Neuer
13 Rafinha
5 Benatia
17 Boateng
18 Bernat
3 Alonso
25 Müller -> Götze (79.)
21 Lahm
31 Schweinsteiger
6 Alcántara
9 Lewandowski

Bayern München, vaihtopenkki

4 Dante
16 Gaudino
19 Götze
8 Martínez
14 Pizarro
23 Reina
30 Weiser

Mestarien liiga keskiviikkona

Barcelona – Bayern München 3-0 (0-0)
1-0 Lionel Messi (77.)
2-0 Lionel Messi (80.)
3-0 Neymar (90+4.)