Katalonian derby tarjosi tällä kertaa kaunista hyökkäämistä ja tavallisesta poikkeavaa tuomarointia. Barcelona kaatoi Neymarin ja Lionel Messin maaleilla Espanyolin vieraissa maalein 2-0. Ottelussa nähtiin kaksi hyvin erikoista ulosajoa. Ensin Jordi Alba ajettiin kahden protestointivaroituksen myötä suihkuun. Myöhemmin saman kohtalon koki Héctor Moreno.

Barcelona oli siirtyä johton jo kahden minuutin pelin kohdalla. Messi syötti puolustuslinjan selustaan Neymarille, joka haki vielä maalin edestä Luis Suárezia. Espanyol-toppari Álvaro González onnistui katkaisemaan syötön, ja maalivahti Kiko Casilla hoiti loput.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Messi haki tutulla diagonaalipallolla pystyyn juossutta Albaa. Anaitz Arbilla pääsi väliin, mutta pallo tuli suoraan Suárezille. Uruguayalainen puski kohtuullisen hyvin alaviistoon – Casilla otti erinomaisen reaktiotorjunnan.

Lisää tuli. 11 minuutin kohdalla Messi syötti pystyyn oikea-aikaisen juoksun tehneelle Neymarille. Brasilialainen nosti pallon hiukan yli maalin. Sillä ei lopulta ollut merkitystä, sillä tilanne liputettiin paitsioksi.

Kuusi minuuttia myöhemmin lippu ei enää noussut. Barcelona teki kertakaikkiaan upean maalin 17. minuutilla. Alba irtosi pystyyn, ja sinnehän Messin syöttö taas napsahti. Vasen pakki jatkoi keskelle Suárezille, joka antoi pelivälineen jatkaa matkaa Neymarille. PSG:tä vastaan kaksi osumaa aiemmin tällä viikolla tehnyt hyökkääjä viimeisteli avopaikasta lukemat 1-0:aan. Maali oli Neymarille kauden 19:s La Ligassa. Tässä videolinkki maaliin.

Pelikellon lyötyä 21 minuuttia aplodit alkoivat tuttuun tapaan raikua stadionilla. Kyse on vuonna 2009 sydänkohtaukseen menehtyneen Espanyol-kapteeni Dani Jarquen muistoksi tehtävästä kunnianosoituksesta. Jarque pelasi Espanyolissa numerolla 21.

Hetkeä myöhemmin Barca siirtyi 2-0-johtoon. Suárez pelasi oikeasta laidasta takaviistoon Andrés Iniestalle, joka palautti pelivälineen linjan taakse liikettään jatkaneelle Suárezille. Uruguaylainen tarjoili takatolpalla olleelle Messille. Kirppu ajautui pieneen kulmaan, mutta tarkka sijoitus painui tolpan kautta verkkoon. Osuma oli Messin La Liga -kauden 36:s. Suárez puolestaan antoi jo 10:nnen syöttönsä. Tässä videolinkki maaliin.

Pahasti ottavana osapuolena pelin alussa ollut Espanyol alkoi pikku hiljaa saada juonenpäästä kiinni. Ensin Felipe Caicedo tälläsi yli maalin. Hetkeä myöhemmin Espanyolin potentiaalinen hyökkäys kuihtui kasaan Sergio Garcían epätarkan syötön takia. Avauspuoliskon parhaassa tilanteessaan kotijoukkue pääsi 2v1-hyökkäykseen. Víctor Álvarez otti kuitenkin louhikkokosketuksen väärään aikaan, ja Barca-puolustus ehti väliin.

Viisi minuuttia ennen taukoa Barca oli vuorostaan lähellä lisätä johtoaan. Sergio Busquets syötti rangaistusalueen rajalla olleelle Suárezille, joka jatkoi ensimmäisellä kosketuksellaan puolustuslinjan selustaan Neymarille. Hyökkääjän matala laukaus kohti alakulmaa oli suhteellisen hyvä, mutta Casilla venyi torjuntaan.

Toiselle jaksolle Espanyol tuli hieman pirteämmin. Joukkue sai putkeen pari kulmapotkua, mutta laukausta maalia kohti Espanyol ei edelleenkään onnistunut luomaan.

Hetkeä myöhemmin Neymarille haettiin jälleen maalia. Casilla tuli hyvin vastaan ja torjui brasilialaisen nostoyrityksen.

Peli sai täysin uuden käänteen 54. minuutin molemmin puolin. Alba sai protestoinnista varoituksen, huuteli vielä lisää, ja erotuomari Antonio Mateu Lahoz näytti punaista. Tässä videolinkki tilanteesta. Miesvajaus ei kovin paljon näyttänyt Barcaa haittaavan. Minuutti ulosajon jälkeen Messi karkasi puolittain läpi ja kolautti pallon tolppaan.

Hiukan myöhemmin pallo pelattiin Suárezille päätyrajan tuntumaan. Keskushyökkääjä haki maalin eteen juossutta Neymaria, joka jatkoi tuhlailuaan ja tälläsi pelivälineen erinomaisesta paikasta yli maalin.

Lopulta 69. minuutilla kotijoukkue laukoi ensimmäistä kertaa kohti Barca-maalia. Garcían kuti suuntautui suoraan Bravon syliin. Viisi minuuttia myöhemmin Barcelonan puolustus ei onnistunut purkamaan palloa omalta rangaistusalueeltaan, ja Espanyol pääsi riistoon. Lucas Vázquez petasi paikan Christian Stuanille, jonka laukaus karkasi yli maalin.

Lähes heti perään toisessa päädyssä Neymar kiersi koko Espanyolin ryhmityksen vasemmalta oikealle ja haki vielä keskeltä Messiä. Kotijoukkueen puolustus katkaisi syötön, ja Neymar laukoi irtopallon ohi maalin.

86. minuutilla Espanyol olisi vielä voinut nousta taistelemaan pisteestä, kun Paco Montañés vapautti Stuanin puolittain läpi. Uruguaylaisen laukaus kohti takakulmaa ei ollut tarpeeksi hyvä, ja Bravo venyi torjuntaan.

Lisäajalla Mateu Lahoz tasoitti protestointiulosajot. Morenolle pikapikaa ensin keltainen ja perään punainen. Vain Espanjassa.

Monista maalipaikoista huolimatta lisäosumia ei ottelussa nähty. Barcalle siis täydet pisteet lukemin 2-0. Voitto varmisti sen, että Barcelona pysyy tämän viikonlopun jälkeen La Ligan kärjessä. Real Madrid on tällä hetkellä viiden pisteen päässä, mutta sillä on kierroksen ottelu pelaamatta. Espanyol puolestaan jatkaa sijalla 10.

Toimittajan sana

Barcelonan pallollinen pelaaminen oli Espanyolille yksinkertaisesti liikaa. Hyvä tuuri, Neymarin heikko viimeistely ja Casillan pari hyvää torjuntaa pelastivat Espanyolin totaaliselta nöyryytykseltä. Pahimmillaan kotijoukkue oli pesukoneessa ensimmäisen noin 25 minuutin ajan.

Barcan toisen osuman jälkeen Espanyol alkoi prässätä hieman ylempää, mikä tasoitti tilannetta. Siitä huolimatta joukkue laukoi ensimmäistä kertaa Barca-maalia kohti vasta noin 20 minuuttia ennen täyttä aikaa. Paljon kertoo se, että Alban ulosajonkin jälkeen Barcelona loi monta erinomaista maalipaikkaa, kun taas Espanyol keskittyi lähinnä selviytymään. Toki on sanottava, että myös Espanyolilla oli omat paikkansa. Viimeistely-yritykset vain olivat heikkoja.