La Ligassa pelattiin poikkeuksellisesti täysi kierros keskellä viikkoa. Taistelu Mestarien liiga -paikoista tiivistyy entisestään.

Tuomarit kampittivat Valencian

Kärkiviisikosta neljä voitti oman ottelunsa. Valencia oli ainoa, joka menetti pisteitä. Lepakot jäi San Mamésilla 1-1-tasapeliin Athletic Clubia vastaan. Tuomareiden kritisoiminen on usein turhaa. Athleticia vastaan Valenciaa sorsittiin viimeisen 10 minuutin aikana kuitenkin sen verran pahasti, että sääliksi käy.

82. minuutilla erotuomari Fernando Teixeira Vitienes ajoi Nicolás Otamendin suoralla punaisella ulos. Pallontavoittelutilanne, jossa molemmat osapuolet tulivat ilmassa olleeseen palloon jalka edellä. Varoitus olisi riittänyt. Pelikellon näyttäessä täyttä aikaa Aritz Aduriz toi kotijoukkueen tasoihin. Tilanteessa Aduriz oli selvästi paitsiossa. Tuomaristo siis vei Valencialta kaksi sarjapistettä, minkä lisäksi joukkueen tämän kauden kenties paras pelaaja joutuu pelikieltoon.

– Tämä on skandaali. On väärin, jos joku ei halua Valencian saavuttavan tavoitteitaan, Valencian päävalmentaja Nuno Espírito Santo sanoi lehdistötilaisuudessa.

– Teixeiran pitäisi pyytää anteeksi ja ymmärtää hyvin negatiivinen asenteensa Valenciaa kohtaa, Valencian puheenjohtaja Amadeo Salvo lisäsi.

Barcelona kehittynyt erikoistilanteissa

Barcelona voitti kierroksen ottelussaan Almerían maalein 4-0. Kolmas maali syntyi kulmapotkusta. Xavi antoi, ja Marc Bartra puski pallon verkkoon. Viime vuosina Barcaa on pidetty heikkona erikoistilannejoukkueena. Nyt ollaan tilanteessa, jossa Barcelonan topparit ovat tehneet erikoistilanteista maalin kolmessa peräkkäisessä ottelussa.

Tämän kauden La Ligassa Barcelona on tehnyt vapaapotkuista toiseksi eniten ja kulmapotkuista eniten maaleja. Kaiken kaikkiaan Barca on tehnyt toiseksi eniten erikoistilannemaaleja, jos rangaistuspotkuja ei oteta huomioon. Muutos viime kauteen on valtava. Jos edelleen jätetään pilkut pois laskuista, viime kaudella Barca teki erikoistilanteista kahdeksan maalia La Ligassa. Tällä kaudella lukema näyttää jo tässä vaiheessa 14:ää. Uppoudumme asiaan syvemmin myöhemmin kevään aikana.

Kellarikerroksessa paniikkinappulat käytössä

Sarjataulukon peräpään seuroissa kaikki keinot ovat tällä hetkellä käytössä. Yksikään seura ei todennäköisesti halua pudota. Se on johtanut ja johtaa jatkossakin harkittuihin ja vähemmän harkittuihin toimiin.

Viimeisen putoajan paikalla olevan Almerían leirissä päätettiin, että neljä kuukautta joukkuetta luotsannut Juan Ignacio Martínezin aika on tullut päätökseensä. Tilalle hankittiin Barcelonassa pitkän pelaajauran aikanaan tehnyt Sergi Barjuán. Valmentajanvaihdos oli Almeríalle jo toinen tällä kaudella. Sergin urakka alkoi 0-4-tappiolla vanhaa seuraansa Barcaa vastaan.

Myös pykälää Almeríaa ylempänä olevan Deportivo La Coruñan toimistolla päädyttiin siihen, että putoaminen voidaan välttää uuden päävalmentajan avulla. Víctor Fernández ulos ja Deporin vanha pelaaja Víctor Sánchez del Amo sisään. Tämä vaihto oli tietyllä tapaa vielä erikoisempi, sillä Sánchez del Amolla ei ole päivääkään kokemusta päävalmentajan tehtävistä. Sánchez del Amo kohtaa viikonloppuna ensimmäisessä vastuuottelussaan Real Sociedadin.

Sarjajumbo Córdoba ei tällä kertaa vaihtanut valmentajaa. Sitä on tällä kaudella kokeiltu jo kaksi kertaa. Maaliskuussa päävalmentajaksi pestattu José Antonio Romero sen sijaan herätteli joukkuettaan jättämällä Nabil Ghilasin ulos keskiviikkona pelatun Depor-ottelun kokoonpanosta. Ghilas ei tiettävästi ole ”tarpeeksi sitoutunut”, eli suomeksi sanottuna pelaaja ja valmentaja ovat riidoissa. Algerialainen Ghilas on tällä kaudella ollut Córdoban paras maalintekijä. Hänen puuttumisestaan huolimatta Córdoba oli katkaista pitkän voitottoman putkensa. Florin Andonen oma maali kolme minuuttia ennen täyttä aikaa vesitti kuitenkin haaveet voitosta.