Madrid on suomalaisille tänä päivänä yhä suositumpi matkakohde. Yksi parhaista loma-aktiviteeteista Espanjan pääkaupungissa on jalkapallon seuraaminen paikan päällä. Kaupungin tunnetuimmat seurat ovat Real Madrid ja Atlético Madrid, mutta myös pienempien seurojen ottelut voivat olla jalkapallofanaatikolle upea kokemus.

Madridin metropolialueelta löytyy useampikin hieno seura. Pääsarjassa pelaavat mainittujen jättiläisten lisäksi myös Getafe ja Rayo Vallecano. Maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Segundassa pelaavat puolestaan AD Alcorcón ja CD Leganés. Alemmista sarjoista löytyy sitten useampiakin joukkueita, kuten Eero Markkasen edustama Real Madrid Castilla.

Tässä juttusarjassa perehdymme syvemmin madridilaisen jalkapallon seuraamiseen paikan päällä. Annamme vinkkejä kuinka päästä paikan päälle ja hankkia lippuja otteluihin. Lisäksi välitämme toimittajan omakohtaiset kokemukset paikan päältä.

Olemme jo vierailleet Alcorcónissa ja Getafessa. Viimeisin reportaasi koski Atlético Madridia. Nyt kävimme Leganésissa. Sporting Gijónin suuri vieraskannattajajoukko toi peliin oman mausteensa.

Lähiöseuroista se rosoisin

Noin 11 kilometriä Madridista sijaitsevan Leganésin nimikkoseura on 86 vuotta vanha, mutta suurelle yleisölle se on silti varsin tuntematon. Pepineros nousi Segunda Divisioniin 1990-luvun alussa. Parhaimmillaan joukkue päätyi kahdeksanneksi, mutta pääosin Leganés taisteli putoamista vastaan. Vääjäämätön tapahtui keväällä 2004, ja aina viime kauden loppuun asti Leganés pelasi Segunda B:ssä. Meneillään oleva kausi on siis seuralle ensimmäinen pitkään aikaan Liga Adelantessa. Nousukaan ei ole aivan mahdoton ajatus, sillä Leganés on vain viiden pisteen päässä jatkokarsintaan oikeuttavasta kuudennesta sijasta. Melkoinen yllätys se kyllä olisi.

Seurakulttuuri on hieman saman tyyppinen kuin Alcorcónissa tai Getafessa, joiden jatkona Leganés sijaitsee. Lähiöseuralle löytyy oma erittäin omistautunut kannattajakuntansa, mutta suurin osa alueen paikallisista kannattaa usein jotain isompaa seuraa. Suureksi osaksi Atléticoa tai Real Madridia.

Mutta erojakin naapurikyliin löytyy. Vaikka juna-asemalta stadionille kävellessä asiaa ei mitenkään huomaa, on lähes 200 000 asukkaan Leganés hieman köyhempää seutua kuin Alcorcón tai Getafe. Väestörakenne on erilainen. Siinä missä edellä mainittujen otteluissa kävi paljon perheitä vauvasta vaariin, Municipal de Butarquen ulkopuolella peliin pääsyä väijyy pääosin 15-40-vuotiaita miehiä. Tunnelma 8000-paikkaisella stadionilla onkin erittäin sähköinen, vaikka Leganésin kannattajaryhmät ovat varsin pieniä.

20150314_183817
Toisessa päädyssä oli yksi kotijoukkueen kannattajaryhmistä: Ghetto 28 Ultras.

Arviolta 2000 vieraskannattajaa Gijónista

Kaksi viikkoa takaperin Leganés isännöi sarjan kärkipäässä olevaa Sporting Gijónia. Suomalaisilla on tietysti Gijónista (sen ihmeen vuoksi) varsin mieluisia muistoja, ja nyt kaupungin seura on todella lähellä nousua takaisin korkeimmalle sarjatasolle.

Tämän kauden menestys ja Madridin näppärä maantieteellinen sijainti mahdollistivat sen, että vierailijoiden kannattajia oli saapunut paikan päälle tiettyjen lähteiden mukaan yli kaksi tuhatta. Espanjassa moiset luvut ovat todella harvinaisia. Suuri osa kannattajista matkusti Leganésiin Asturiasista, mutta merkittävä osa paikan päällä olleista Sporting-kannattajista asuu nykyisellään Madridissa.

20150314_192222
Harvinaislaatuista Espanjassa: Gijónin punavalkoiset kansoittivat stadionin toisen päädyn kokonaan.

Toimitus päättikin vaihtelun vuoksi sijoittua samaan katsomonosaan vieraskannattajien kanssa. Ratkaisu osoittautui varsin hyväksi. Mitenkään kotiyleisön lähes raivokasta peliin eläytymistä väheksymättä Sportingin monipäinen vierasjoukko otti stadionin täysin haltuunsa. Lauluja viriteltiin aktiivisesti, ja gijónilaisyleisö oli käytännössä äänessä toisen puoliajan verkkaista alkua lukuun ottamatta koko ottelun ajan.

20150314_183640
Stadionin lehtereillä oli Sportingin kannattajien lisäksi mukavasti väkeä.

Sporting palkitsi vieraskannattajansa menemällä ottelun alussa johtoon. Tämän jälkeen vierasjoukkuueen ote kirposi ja Leganés painoi päälle. Leganés-pakki Fernando Velascon oma maali jäi kuitenkin ottelun ainoaksi, ja päätösvihellyksen soidessa koko punavalkoinen päätykatsomo räjähti tuulettamaan villisti. Tässä videossa hieman makupaloja tunnelmasta.

Loppusanat: ehdottomasti käymisen arvoinen stadion

Stadion itsessään on hieno, tunnelma on poikkeuksellisen sähköinen ja kärkiseuroja vastaan myös vieraskannattajien kontribuutio on kokemisen arvoinen. Lisäksi paikallisottelu naapurikaupungin Alcorcónia vastaan on erittäin kuuma.

Itse lähiö ei tarjoa juurikaan nähtävää, joten reissuun ei tarvitse varata koko päivää. Stadionin välittömässä läheisyydessä ei kuppiloita ole, mutta Municipal de Butarquen kupeessa tunnelma ennen ottelua on eloisa, ja virvokkeita piisaa. Leganésiin pääsee keskustasta junalla noin vartissa, eivätkä otteluliput ole kalliita, joten visiitin Leganésissa ei pitäisi liiaksi dominoida innokkaan jalkapallon ystävän lomasuunnitelmia. Lisäksi taitotaso on Liga Adelantessa yllättävän korkealla.

20150314_175734

Mistä lippuja saa?

Liput ostetaan paikan päältä stadionilta. Katsomonosasta riippuen lippujen hinta on 10-30 euroa. Stadion on harvoin loppuunmyyty, mutta halvimpien lippujen perässä kannattaa tulla ajoissa paikalle. Jos haluaa vieraskannattajien katsomonosaan (20 euroa), tulee lippu ostaa stadionin toiselta puolelta juna-asemalta päin katsottuna. Vieraskannattajien parveilua seuraten oikean lippuluukun löytää helposti.

Miten stadionille pääsee?

Leganés sijaitsee noin 11 kilometriä Madridin keskustasta. Taksi paikan päälle maksaa noin 20-25 euroa, mutta näppärin tapa yhyttää stadion on Madridin paikallisjuna (Cercanías). C5-linja kulkee noin vartin välein Atocha-asemalta Leganésiin. Valotauluilta kannattaa kuikuilla sanaa ”Humanes”, joka on linjan päätepysäkki. Stadion sijaitsee noin 1,5 kilometrin päässä Zarzaquemada-asemalta. Meno-paluulippu maksaa alle neljä euroa.

Myös metrolla pääsee suurin piirtein samaan hintaan noin kahden kilometrin päähän stadionista. Matka tosin kestää huomattavasti pidempään ja se sisältää vaihdon 10-linjan päätepysäkiltä (Puerta del Sur) linjaan numero 12. Oikea pysäkki on Julian Besteiro.

Stadionin osoite: Calle Arquitectura, 28915 Leganés

Muuta huomioitavaa

Municipal de Butarque sijaitsee kukkulan päällä, ja muut kuin katettu sivu ovat melko avoimia, joten tuulensuojaan ei pääse. Kannattaa ottaa tämä huomioon pukeutumisessa. Lisäksi on syytä muistaa, että marras-maaliskuussa lämpötila putoaa iltaisin usein lähelle nollaa tai jopa sen alapuolelle.

20150314_175121

20150314_174806

Aiemmat reportaasit

Madrid

Reportaasi: Atléticon asema Madridissa – Vilinää Manzanaresin varrella
Reportaasi: Mielikuvat hengettömästä lähiöseurasta rikkoutuvat Getafessa
Reportaasi: Alcorcón tarjoaa hyvää alasarjaviihdettä

Muut kaupungit

Reportaasi: Levante – Valencian unohtunut seura