Viikon pelaajan valintaan vaikutti tällä viikolla kauden suurin ottelu eli Barcelonan ja Real Madridin välillä pelattu El Clásico. Jérémy Mathieu, Cristiano Ronaldo ja Luis Suárez onnistuivat maalinteossa. Silti kenties ottelun ratkaisevin yksilö oli Gerard Piqué. Siksi hän on valintamme Viikon pelaajaksi.

Piqué nousi suuren yleisön tietoisuuteen Pep Guardiolan aikakaudella ja Carles Puyolin suojeluksessa. Piqué oli topparikaksikosta se pallollinen hulivili, joka tiesi, että Tarzan oli selustassa paikkaamassa virheitä. Tämän Piqué myönsi itsekin jäähyväiskirjeessään Puyolille.

Puyolin loukkaantumisten ja lopulta eläköitymisen myötä piti totutella uuteen topparipariin, Javier Mascheranoon. Yhtäkkiä Piquén piti olla se varmistavampi toppari, kun keskikenttäpelaajan koulutuksen saanut Mascherano lähti katkomaan syöttöjä hyökkääjien etupuolelta. Piquén sopeutumisprosessi ei alkanut ihan toivotulla tavalla. Liian usein kookas toppari joutui epämukavuusalueelleen eli puolustamaan isoa aluetta nopeaa hyökkääjää vastaan.

Piqué on myös säännöllisesti joutunut otsikoihin ei-pelillisten asioiden takia. Ajeltiin vesiskootterilla seuran kielloista huolimatta. Haukuttiin paikallispoliisit, jotka olivat kirjoittamassa veljelle sakkolappua. Vääntö Espanjan veroviranomaisen kanssa. Ja sitten vielä se puhelinepisodi. Katalonian Supercupin ottelu Espanyolia vastaan 30. lokakuuta. Piqué tiesi, ettei puhelimen käyttö vaihtopenkillä ole Barcelonassa sallittua. Luis Enrique sai tietää. Lehdistö sai tietää. Seuraavassa kolmessa ottelussa Piqué istui katsomossa tai penkillä. Mediassa alettiin jo spekuloida siirrolla.

Siirtoa ei koskaan tullut. Sen sijaan Piqué pääsi taas pelaamaan. Pelitaso on pikku hiljaa noussut. Maalejakin on tullut. Kaksi joulukuussa, yksi tammikuussa, yksi helmikuussa ja yksi maaliskuussa.

Siirrytään viime viikonloppuun. Liigamestaruuden kannalta kenties ratkaiseva El Clásico. Mascherano paikkaa keskikentän pohjalla puolikuntoista Sergio Busquetsia, joten Piqué joutuu pelaamaan taas melko vieraan toppariparin – Mathieun – rinnalla. Mathieu puskee Barcan johtoon, mutta ensimmäisen jakson viimeistä 20 minuuttia hallitsee totaalisesti Real.

Molemmilla joukkueilla on lukuisia mahdollisuuksia ratkaista ottelu. Pariin otteeseen Realin yrityksen katkaisee Piqué. 39. minuutilla Luka Modric käynnistää nopean hyökkäyksen Karim Benzemalle, joka lähettää Gareth Balen vauhtiin. Walesilainen ohittaa Jordi Alban, ja yhtäkkiä Realilla on 2v1-hyökkäys. Piqué juoksee diagonaalisesti kohti palloa ja liukuu rangaistusalueella pelivälineen pois Balelta. Vielä pari vuotta sitten Piquén tilalla olisi ollut Puyol. Nyt oppipoika näytti, mitä hän on oppinut. Pätkän voi katsoa tästä.

Walesilainen ei ole ainoa, jonka Piqué ottelussa nollaa. Benzemakaan ei tahdo päästä ohi topparista, joka vielä viime kaudella vaikutti liian kömpelöltä Barcan tasoisen joukkueen puolustuslinjaan. Pariinkin otteeseen Piquéltä yritetään viedä puikkoja, mutta jalat pysyvät yhdessä. Neliminuuttisen koosteen Clásicosta Piquén näkökulmasta voi katsoa tästä.

Käydään vielä läpi Piquén tilastot Clásicossa. 38 syöttöä, joista 90 prosenttia omille. Viisi taklausta (enemmän kuin kenelläkään muulla Barca-pelaajalla), peräti kuusi syötönkatkoa (tuplasti enemmän kuin kenelläkään muulla), viisi purkua vaara-alueilta (kolmanneksi eniten koko ottelussa) ja yksi blokattu laukaus. Ajoittain hyvinkin intensiivisessä ottelussa kirjattiin yhteensä 11 varoitusta. Piqué ei edes rikkonut kertaakaan.

Piqué on nyt 28-vuotias, eli hänellä on vielä monta hyvää pelivuotta edessään. Jossain vaiheessa näytti siltä, että ura on lähtenyt laskusuuntaan. Nyt näyttää taas paremmalta. Oppimisprosessi oppipojasta mestariksi on pian käyty loppuun. Huolettomasta hulivilistä on tullut oppi-isänsä Puyolin tavoin vastuuntuntoinen puolustaja, joka lukee tilanteet jatkuvasti paremmin. Eikä se vanha Piqué ole kadonnut mihinkään. Edelleen hän on puolustajaksi erinomainen syöttäjä. Ehkä käynti Enriquen koirankopissa teki hyvääkin. Joka tapauksessa juuri nyt näyttää siltä, ettei Piqué ole joutumassa takaisin ulkoruokintaan. Hän pikemminkin saattaa olla elintärkeä palanen Barcelonan kauden ratkaisuvaiheissa.

Kaikki Viikon pelaaja -artikkelit voit lukea tästä.