Viikon pelaajaksi on valittu kerran aikaisemmin uruguaylainen pelaaja. Tuolloin kunnian sai Atlético Madridin nuori toppari José Giménez. Nyt on toisen uruguaylaisen vuoro – maan tunnetuimman jalkapalloilijan vuoro. Viikon pelaaja on Barcelonan Luis Suárez.

Suárezin avauskausi Barcelonassa alkoi vaikeassa tilanteessa. Siirto Liverpoolista toteutettiin sen jälkeen, kun Suárez oli purrut MM-kisoissa Giorgio Chielliniä ja saanut hieman kärjistetysti koko maailman vihat niskaansa. Tuolloin Suárezkin meni lukkoon.

– Ajattelin, että olin pilannut urani. Alkuun en halunnut tehdä mitään. Suljin itseni ja perheeni ulkomaailmalta. Ajateltuani asiaa pyysin anteeksiantoa ja tunsin oloni vapautuneeksi. Niihin aikoihin neuvottelut Barcelonan kanssa olivat alkaneet, Suárez sanoi syksyllä espanjalaisen TV3:n haastattelussa.

– Pelkäsin, että Barcelona vetäytyisi kaupasta väikohtauksen seurausten takia. Olin tietoinen, että niin saattaisi käydä.

– Kun Pere (Guardiola, agentti) soitti minulle ja sanoi, että siirto on tehty, aloin itkeä. Olin niin onnellinen sitoutumisesta, jota seura osoitti minua kohtaan.

Haastattelun ajankohta oli lokakuu. Elokuussa alkanut kausi oli ollut jo hyvän aikaa vauhdissa. Suárez ei ollut vielä päässyt pelikiellon takia pelaamaan yhtäkään virallista ottelua. Debyyttikään ei tullut kaikkein helpoimmassa paikassa. Pitkän tauon jälkeen suoraan avaukseen – Clásicossa. Pelipaikka oli vieras, joukkuekaverit olivat vieraita ja vastassa oli yksi maailman parhaista joukkueista. Hapuiluksihan se meni, vaikka Suárez toki syöttikin Barcan ainoan maalin.

Elettiin marraskuuta, kun Luis Enrique teki kenties kauden viisaimman yksittäisen taktisen ratkaisunsa. Hän vaihtoi Suárezin ja Lionel Messin paikkoja. Suárez omalle paikalleen sentteriksi ja Messi vanhalle paikalleen oikeaan laitaan. (Asiasta voi lukea enemmän tästä.) Ratkaisu oli onnistunut. Tällä kaudella Suárez on tehnyt 26 ottelussa 13 maalia ja antanut 15 maalisyöttöä. 26 ottelusta hän on pelannut tilastojen mukaan seitsemän oikeana laitahyökkääjänä. Tehot: 2+5. Keskushyökkääjänä tehoja on syntynyt 11 maalin ja 10 maalisyötön verran 19 ottelussa.

Puhtaat luvut ovat hiukan paremmat sentterin tontilla. Tärkeämpää on se, että Barcelonan hyökkäyspelaamisen rakenne on muutoksen myötä parempi. Nyt Suárez on sitomassa puolustajia itseensä, pelaamassa kohdepelaajana ja tekemässä pystyjuoksuja puolustuslinjan taakse. Samaan aikaan Messille jää tilaa oikealta laidalta sisäänpäin suuntautuviin leikkauksiin.

Puhutaan tarkemmin siitä, miksi Suárez valittiin Viikon pelaajaksi. Barcelona pelasi viime sunnuntaina Rayo Vallecanoa vastaan. Messi iski hattutempun, mutta Suárez oli Barcan paras pelaaja 6-1-voitossa. Videon maaleista saat auki tästä.

Avausmaalin Suárez viimeisteli Xavin pystysyötöstä. Hyvä sijoittuminen paitsiolinjan tasoon, nopea kääntyminen syötön perään, oikean kovuinen ja suuntainen ensimmäinen kosketus ja tarkka ulkosyrjäviimeistely etukulmaan. Voidaan puhua kliinisen maalintekijän maalista.

Barcelonan kolmannen maalin viimeisteli Messi, mutta Suárez hankki maaliin johtaneen rangaistuspotkun. Vapaapotkutilanteessa terävä liike puolustajan selustaan, eikä puolustajalla ollut muuta mahdollisuutta kuin vetää Suárez nurin.

Sama kaksikko järjesteli seuraavankin maalin. Suárez nappasi Messin puskun koukkuun, suojasi ja laukoi vasurillaan kohti maalia. Maalivahti torjui pallon Messille, joka puttasi tyhjiin.

Lisäajalla osat vaihtuivat. Suárez otti boksin rajan tuntumassa pallon negatiivisessa peliasennossa haltuunsa, antoi parin metrin syötön takaviistoon Xaville ja lähti tekemään volttijuoksua kohti maalia. Xavi jatkoi Messille, joka syötti pystyyn puolustuslinjan selustaan. Suárez oli jo täydessä vauhdissa, kiersi maalivahdin ja sijoitti tyhjiin.

Kuvaukset maaleista kertovat paljon siitä, miten monipuolinen ja tarpeellinen hyökkääjä Suárez Barcelonalle on. Kaikki joukkueen pelaajat eivät voi koko ajan pitää palloa. Jonkun on tehtävä aloitteita pystyjuoksujen muodossa. Tämän roolin Suárez on täyttänyt koko ajan paremmin ja paremmin.

Mielenkiintoista Suárezissa on se, että hänellä on vielä rutkasti parannettavaa. Esimerkiksi Rayo-pelissä hän kertaalleen ohitti pitkälle ulos maaliltaan tulleen maalivahdin. Uruguaylainen haki vielä syötöllä Pedroa, vaikka hän olisi voinut ottaa hyvän asennon ja laukoa tyhjiin. Samalla tavalla Suárez yritti 2v1-hyökkäyksessä syöttää Messille, vaikka hän oli itse hyvässä vetopaikassa. Suárezin pelaamisessa näkyy vielä tässä vaiheessa avauskaudelle tyypillinen liiallinen nöyryys uusia joukkuekavereita kohtaan. Sama asia heikensi Neymarinkin pelaamista brassin avauskaudella. Kun Suárez saa vielä nostettua oikean ratkaisun valitsemisen tehokkuutta, hän noussee sarjan kovimpien tehomiesten joukkoon.

Kaikki Viikon pelaaja -artikkelit pääset lukemaan tästä.