Jalkapallossa puhe keskittyy usein maalintekijöihin. Tavallaan se on luontevaa, sillä maaleilla ottelut ratkaistaan. Maalit eivät kuitenkaan läheskään aina synny vain maalintekijöiden ansiosta. Maaliin tarvitaan usein ratkaiseva syöttö. Tilasto pelkistä maaliin johtaneista syötöistäkään ei kerro kaikkea. Hyvä maalipaikkojen petaaja ei välttämättä saa työstään täyttä kiitosta heikkojen viimeistelijöiden takia. Siispä: päätimme tällä kertaa listata pelaajat maalipaikkojen takana. Tilastot on otettu tilastopalvelu Squawkalta. Tilastoihin on laskettu vain tämän kauden La Liga -otteluissa luodut maalipaikat.

10. Gaël Kakuta, Rayo Vallecano

Rayo Vallecano on sarjassa sijalla 12, mutta ainakaan maalitilanteiden luomiseen peli ei kaadu. Vahvasti pallonhallintaan nojaava peliajatus poikii lukuisia maalipaikkoja, tarkalleen ottaen seitsemänneksi eniten tämän kauden liigajoukkueista. Suuren osan tilanteista luo Rayon vasen laitahyökkääjä Gaël Kakuta. Chelseasta lainattu 23-vuotias on syöttänyt tässä vaiheessa kautta viisi maalia ja lisäksi luonut 38 muuta maalipaikkaa.

VVV Venlo v Vitesse Arnhem - Eredivisie
Kuva: Getty Images.

9. Markel Susaeta, Athletic Bilbao

Baskijoukkue Athleticin hyökkäyspelaamisessa laitureiden rooli korostuu. Joukkue hyökkää hyvin paljon etenkin oikealla laidalla viilettävän Markel Susaetan kautta. 27-vuotias ei ole mikään maalintekijä, mutta hän tarjoilee jatkuvalla syötöllä tarkkoja keskityksiä kohti Aritz Adurizia. Lisäksi Susaeta jakelee hyviä erikoistilanteita. Tällä kaudella Susaeta on luonut lähes neljäsosan Athleticin kaikista maalipaikoista.

Atletico Bilboa v SV Werder Bremen - UEFA Europa League
Kuva: Getty Images.

8. Michael Krohn-Dehli, Celta Vigo

Celta Vigo on sikäli samanlainen joukkue kuin Rayo, että myös Celta luo vahvan pallonhallinnan kautta runsaasti maalintekotilanteita. Keskikentän keskustassa operoiva Michael Krohn-Dehli puhkoo läpisyötöillään vastustajien puolustuksia keskimäärin 0,4 kertaa ottelua kohden. Lukema on sarjan toiseksi paras.

RCD Espanyol v RC Celta de Vigo - La Liga
Kuva: Getty Images.

7. Fabián Orellana, Celta Vigo

Toinen Celtan pelaaja. Tällä kertaa kyseessä on hyökkäyslinjan oikeassa laidassa pelaava chileläinen. Pienikokoinen (168 cm) Orellana on saanut tällä kaudella tililleen vain kaksi maalisyöttöä. Tilasto vääristää, sillä 29-vuotias pelimies on luonut tämän kauden liigapeleissä yhteensä jo 48 maalipaikkaa, noin kaksi ottelua kohden.

Getafe CF v RC Celta de Vigo - La Liga
Kuva: Getty Images.

6. Cristiano Ronaldo, Real Madrid

Vaikka Cristiano Ronaldon rooli on muuttunut laitakipittäjästä keskikaistan kliiniseksi viimeistelijäksi, hän osaa silti edelleen tarjoilla paikkoja myös muille. Realin tilanne verrattuna esimerkiksi Celtaan ja Rayoon on se, että Ronaldon syötöistä tehdään myös maaleja. Portugalilainen on saanut tililleen jo 10 maalisyöttöä tällä kaudella.

Real Madrid v FC Bayern Muenchen - UEFA Champions League Semi Final
Kuva: Getty Images.

5. Pablo Sarabia, Getafe

Todellinen yllätysnimi tällä listalla. Harva olisi todennäköisesti veikannut, että Getafen pelintekijä Pablo Sarabia olisi näin korkealla koko La Ligan maalipaikkojen luojien listalla. Monipuolinen 22-vuotias pelaa lähtökohtaisesti kymppipaikalla, mutta hänet voi sijoittaa myös molemmille laidoille tai keskikaistalla hieman alemmas. Getafe on tehnyt tällä kaudella kolmanneksi vähiten maaleja, mutta Sarabia on täyttänyt oman velvollisuutensa. 49 luotua maalipaikkaa vastaa yli neljännestä Getafen kaikista maalipaikoista.

Getafe CF v Valencia CF - La Liga
Kuva: Getty Images.

4. James Rodríguez, Real Madrid

Jamesilla on ollut hieman vaikea kausi. Uusi joukkue, uusi pelipaikka ja loukkaantuminen. Haasteista huolimatta nuori kolumbialainen on välittömästi osoittanut olevansa pelimies. James on pelannut vähemmän otteluita kuin muut, siitä huolimatta hän on maalisyöttötilastossa jaetulla kahdeksannella sijalla.

Real Madrid CF v RCD Espanyol - La Liga
Kuva: Getty Images.

3. Toni Kroos, Real Madrid

Kolmas Realin pelaaja tällä listalla. Kauden mittaan olemme moneen otteeseen hehkuttaneet lähes täydellisen monipuolista Toni Kroosia. Hän pelaa Carlo Ancelottin ryhmityksessä keskikentän tasapainottavassa roolissa, mutta luo silti myös maalipaikkoja liukuhihnalta. Kroos antaa syötöt uskomattoman tarkalla prosentilla, mikä on vielä käsittämättömämpää, kun otetaan huomioon murtavien syöttöjen suuri lukumäärä. Kaiken lisäksi Kroos on erinomainen tarjoilemaan maalipaikkoja erikoistilanteista.

Real Madrid CF v Rayo Vallecano de Madrid - La Liga
Kuva: Getty Images.

2. Nolito, Celta Vigo

Celta Vigon kolmas pelaaja tällä listalla. Hyökkäyksen vasemman laidan kiitäjä on 28-vuotiaana pelannut erinomaisen kauden. 25 ottelussa seitsemän maalisyöttöä ja kaiken kaikkiaan 62 luotua maalipaikkaa. Lisäksi Nolito on paukuttanut kahdeksan maalia.

Mm. Noliton, Orellanan ja Krohn-Dehlin ansiosta Celta on luonut tällä kaudella joukkueena neljänneksi eniten maalipaikkoja. Sikäli on hämmentävää, että 10 joukkuetta on tehnyt enemmän maaleja kuin Celta.

Celtic v SL Benfica - UEFA Champions League
Kuva: Getty Images.

1. Lionel Messi, Barcelona

Mitähän tästä kaverista voi vielä sanoa. Sen lisäksi, että Lionel Messi nousi sunnuntaina maalipörssin jaetulle kärkipaikalle, hän johtaa sarjan maalisyöttötilastoa. Kukaan ei ole myöskään luonut niin montaa maalipaikkaa kuin Messi. Pikku hiljaa jokaiselle katsojalle on tullut Messin kaava tutuksi. Oikealla laidalla pallo haltuun, muutaman askeleen leikkaus keskustaan ja tarkka nosto puolustuslinjan selustaan juosseelle pelaajalle.

RCD Espanyol v FC Barcelona - La Liga
Kuva: Getty Images.

Jokeri: Luis Suárez, Barcelona

Luis Suárezin pelit Barcelonan paidassa alkoivat vasta lokakuun lopussa. Perinteisesti kliinisenä maalintekijänä tunnettu uruguaylainen on toistaiseksi tullut Barcassa tunnetuksi melkeinpä enemmän syöttäjänä. Vaikka Suárez on pelannut vain 17 ottelua 26:sta, hän on sarjassa kolmannella sijalla maalisyötöissä. Kaiken lisäksi Suárezilla voisi olla paljon enemmänkin tilastomerkintöjä ilman ajoittaisia sähläyksiä. Potentiaalia siis on komeisiin lukemiin.

FC Barcelona v Rayo Vallecano de Madrid - La Liga
Kuva: Getty Images.

Eniten maalipaikkoja luoneet pelaajat

1. Lionel Messi (52 maalipaikkasyöttöä + 14 maalisyöttöä = 66)
2. Nolito (55+7=62)
3. Toni Kroos (52+7=59)
4. James Rodríguez (42+7=49)
4. Pablo Sarabia (46+3=49)
6. Cristiano Ronaldo (38+10=48)
6. Fabián Orellana (46+2=48)
8. Michael Krohn-Dehli (43+4=47)
9. Markel Susaeta (38+6=44)
9. Gaël Kakuta (39+5=44)