Laliiga.com on tämän kauden aikana käynyt vierailemassa muutaman madridilaisjoukkueen kotistadionilla, mutta tällä kertaa toimitus matkasi Valenciaan jalkapalloa katsomaan. Kyseessä ei suinkaan ollut kaupungin ykkösseuran ottelu, vaan useimmille melko tuntemattoman Levanten tärkeä säilymiskamppailu Granadaa vastaan.

Suomalaiselle La Ligan seuraajalle Levante tuo mieleen lähinnä seuran, joka aina roikkuu mukana, muttei koskaan säväytä. Värittömiä lainapelaajia ja tylsä pelitapa. Missäköhän Levante edes sijaitsee? Näitä mielikuvia lähdimme rikkomaan.

Tässä raportissa kerromme tunnelmia paikan päältä, miten Levanten ja Valencian otteluihin saa lippuja, ja miten stadioneille matkataan. Lisäksi ohessa on hieman pohjustusta siitä, minkälainen seura Levante oikeastaan onkaan.

Levante – kaupungin ikuinen kakkonen

Jos tavalliselta kaduntallaajalta kysyy Valencian keskustassa Levantesta, on reaktio arviolta yhdeksän kertaa kymmenestä huvittunut. Yksi kymmenestä saattaa tunnustautua Levanten symppaajaksi tai kannattajaksi. Onkin kieltämättä huvittavaa, että kenties maailman tasokkaimmassa sarjassa vuositolkulla pelannut seura ei herätä suuria tunteita edes kotikaupungissaan.

Kaupungin ykkösseura on luonnollisesti Valencia, ja se näkyy selvästi katukuvassa. Fanituotteita, mainoksia tai jopa graffiteja liittyen tavalla tai toisella Valenciaan ei voi olla huomaamatta. Levanten värit eivät samalla tavalla paista Valencian persoonallisen arkkitehtuurin keskeltä. Paikalliset kääntävät keskustelun nopeasti Sammakoista Lepakoihin.

20150223_152539
Mestallan ulkopuolelta. Stadion sijaitsee käytännössä keskellä kaupunkia.

On mielenkiintoista, että edes Valencian kannattajissa paikallisvastustaja, käytännössä ainoa sellainen, ei aiheuta juuri vihamielisiä tunteita. Toki vastakkainasettelua on, mutta se on Lepakoiden seuraajien piirissä varsin marginaalista. Suurimmat antipatiat irtoavat Barcelonan ja Real Madridin suuntaan.

Pohjoisessa Valenciassa asustelee kuitenkin useamman korttelin verran vastarannan kiiskiä.

Pieni, mutta omistautunut yhteisö

Levanten kotistadion on nimeltään Estadi Ciutat de Valéncia, ja se on itseasiassa varsin komea noin 26 000 henkilöä vetävä pyhättö. Tällä hetkellä Levanten rimpuillessa säilymistaistossa tuntuu, että stadion olisi jo parhaat päivänsä nähnyt. Pelattiinhan Ciutat de Valéncialla vielä noin kaksi vuotta sitten Eurooppa-liigan jatkopelejä.

Levante on hyvin tuttu nimi korkeimmalta sarjatasolta viimeisen kymmenen vuoden ajalta, mutta sitä ennen seura oli profiloitunut kaupungin alasarja-joukkueeksi. Samat ihmiset, jotka kävivät katsomassa Sammakoiden otteluita, saattoivat olla seuraavana päivänä Mestallan pohjoiskaarteessa vannomassa Valencian nimeen. Eikä ihme, sillä ennen vuotta 2004 Levante oli pelannut edellisen kerran korkeimmalla sarjatasolla 60-luvulla. Ja silloinkin vain kahden kauden ajan.

– Vielä reilu vuosikymmen sitten suurin osa katsojista Levanten otteluissa oli pikkupoikia, jotka yrittivät varastaa kentältä katsomoon lentäneet pallot. Loput katsojista olivat niitä, jotka tulivat katsomaan, kuinka vartijat juoksevat näiden pikkupoikien perässä, tiesi eräs paikallinen kertoa.

Seuralla on silti varsin pitkä historia. Nykyisellä nimellään se on pelannut 40-luvulta asti. Sen edeltäjä perustettiin jo vuonna 1906. Joukkueen alkuperäinen stadion sijaitsi sataman läheisyydessä, ja Levante profiloitui kaupungissa satamatyöläisten joukkueeksi. Sataman läheisiltä alueilta löytyy edelleen jonkin verran kannattajapohjaa Levantelle. Suurin osa Les Granotesin kannattajista tulee joukkueen nykyisen stadionin lähimaastosta.

Viimeinen polku tulla Levanten kannattajaksi on Valencia-viha. Valencia on alueen suurseura, joka ryöstökalastelee suurimmat lahjakkuudet lähiseudulta, mikä aiheuttaa närää joissain piireissä. Toki pitää muistaa, että Valencia on tässä lajissa aloitteleva ja kömpelö taskuvaras verrattuna Real Madridiin ja FC Barcelonaan.

Alkupalat Ciutat de Valéncian kupeesta

Levanten stadionin lähikorttelit eivät ole mitään verrattuna Valencian keskustan monimuotoiseen arkkitehtuuriin. Tavallisia espanjalaisia kerrostaloja. Eli alueessa itsessään ei ole niinkään nähtävää.

Kannattaa kuitenkin suunnata paikalle vaikkapa noin tuntia tai jopa kahta ennen ottelun alkua. Ei pelkästään lippujen saamisen varmistamiseksi, vaan myös tunnelman takia.

20150223_200932

Toissa maanantaina Levante kohtasi tiukassa säilymistaiston kamppailussa Granadan. On hauska aistia, kuinka pimeässä luolassaan piileskellyt seura herää henkiin muutaman tunnin ajaksi. Lähimmät Cerveceriat ovat täynnä Levanten kannattajia. Äänekkäät ja vähän enemmän äänekkäät oluen ravitsemat keskustelut valtaavat lähikorttelit. Stadionin ympärillä pyörii kannattajia vauvasta vaariin, ja huivimyynti käy kiihkeänä. Ison maailman tuntua on ilmassa, mutta olo areenan lähistöllä ei voisi turvallisempi olla.

20150223_185436

20150223_200853

Uskomaton nousu – Pelastuuko Levante jälleen?

Stadion on yllättävän täynnä. Turistit eivät ole uusi näky Valenciassa, mutta Levanten otteluun eksyvät silti vain harvat, joten yleisö koostuu lähinnä paikallisista. Siksi tunnelma on intensiivisempi kuin voisi tv-kameroiden perusteella kuvitella.

20150223_220816
Toinen sivukatsomo oli käytännössä loppuunmyyty.
20150223_205151
Levanten kannattajaryhmä.

Kummatkin joukkueet olivat aloituspotkun aikaan putoamisviivan alapuolella. Levante on ottelussa surkea, ja Granada siirtyy pilkulta johtoon ensimmäisellä puoliajalla.

Toimituksen kuvaamaa videomateriaalia maalista ja noin kymmenpäisen vieraskannattajajoukon riemusta löytyy täältä.

20150223_215623
Tästäkään kulmapotkusta Levante ei saanut mitään aikaiseksi.

Toisen puoliajan loppuhetket ovat melkoista draamaa. Granadan pelaaja ajetaan todella pienestä rikkeestä pihalle suoralla punaisella kortilla. Lisää hulinointia seuraa, ja kummaltakin joukkueelta ajetaan vielä yksi pelaaja kentältä. Levanten kiri näyttää ylivoimasta huolimatta toivottomalta, ja syötöt karkailevat milloin minnekin.

Yleisö on jo poistumassa, kun alkaa tapahtua. Vain kaksi minuuttia ennen täyttä aikaa Víctor Camarasa tuo Levanten tasoihin suurin piirtein joukkueen ensimmäisestä kunnon tilanteesta. Stadion sähköistyy hetkessä. Maali on todella tärkeä.

Mutta lisää on vielä tulossa. Aivan ottelun viimeisillä sekunneilla pallo päätyy onnekkaasti David Barralille, joka paukuttaa pelivälineen sydämensä kyllyydestä takanurkkaan, ja Ciudad de Valéncia repeää liitoksistaan.

Tässä hieman videokuvaa yleisöstä vain hieman voittomaalin jälkeen.

Ottelun jälkeen ihmiset valuvat rauhalliseen tahtiin pois stadionilta. Ensimmäisessä kaupungille päin menevässä metrossa ei näy kuin kourallinen Levanten kannattajia. Seura on taas palannut maan alle.

Valenciassa on paljon muutakin tekemistä, mutta laliiga.com suosittelee lämpimästi käyntiä Levanten kotiottelussa. Helppoa ja halpaa lystiä, ja parhaimmillaan pääsee näkemään jalkapalloa aivan maailman huipulta.

Mistä lippuja saa?

Levante

Levanten kohdalla lipun hankkiminen muuten kuin stadionilta saattaa mennä hankalaksi, sillä varsinaista online-myyntiä ei ole. Stadionin lipunmyynti on auki ottelupäivien lisäksi arkisin kello 9-15.

Estadi Ciutat de València on aniharvoin loppuunmyyty. Useimmiten myös Barcelonaa, Real Madridia tai jopa Valenciaa vastaan stadionilta löytyy tyhjiä paikkoja. Lippujen hinnat saattavat näissä otteluissa kohota 70 euron tienoille, mutta halvemmallakin voi selvitä. Useimmiten internetin välitysfirmojen liput ovat vielä kalliimpia.

Aina on kuitenkin olemassa riski, että isoimmissa otteluissa stadion on loppuunmyyty. Lipputilanteesta voi kysellä ainakin seuraavasta sähköpostiosoitteesta: [email protected].

Valencia

Useimpiin Valencian otteluihin saa ostettua lipun suoraan stadionilta kohtuuhintaan. Vaikka Mestallan täyttöaste on varsin hyvä, se on loppuunmyyty vain muutaman kerran kaudessa. Hinta-laatusuhteeltaan parhaat liput saatetaan kuitenkin myydä nopeasti loppuun.

Ennen ottelupäivää tikettejä saa stadionin toimiston lisäksi mm. Valencian keskustassa sijaitsevasta fanituoteliikkeestä (osoite: Pintor Sorolla 25).

Paras tapa varmistaa pääsy otteluun on ostaa liput internetin välityksellä. Kummatkin www.ticketmaster.es ja www.entradas.com välittävät lippuja Lepakoiden otteluihin. Sivustot ovat espanjankielisiä, mutta helppokäyttöisiä. Välityspalkkiot ovat muutaman euron luokkaa.

Suomalaiset luottokortit eivät ole viime aikoina toimineet ko. sivustoilla sataprosenttisesti, mutta lähtökohtaisesti lipun pystyy kotimaisella kortilla ostamaan, joten kannattaa olla kärsivällinen. Tiketit tulevat myyntiin usein vasta 1-2 viikkoa ennen alkuvihellystä.

Halvimmillaan liput irtoavat kaarteisiin jopa kymmenellä eurolla. Sivukatsomoihinkaan ei tarvitse varautua maksamaan juuri 30 euroa enempää ns. tavallisissa sarjaotteluissa. Ylemmän keskikastin vastustajia vastaan, sekä ratkaisuotteluissa hinnat nousevat jonkin verran. Real Madridia, Atlético Madridia ja Barcelonaa vastaan lipuista saattaa joutua maksamaan kaksin- tai jopa kolminkertaisen hinnan.

Miten stadionille pääsee?

Levante

Estadi Ciutat de València sijaitsee noin viiden minuutin kävelymatkan päästä Machado-nimisestä metropysäkistä. Asema kuuluu (punaiselle) linjalle numero kolme. Kyseinen linja kulkee keskustan puolella Xativa-, Cólon- ja Almeda-pysäkkien kautta. Matka näiltä asemilta Machadolle kestää noin 5-10 minuuttia.

Tässä linkki Valencian metrokarttaan.

Machadolta tulee lähteä kävelemään metron tulosuunnasta katsottuna vasemmalle. Stadion on hieman piilossa ostoskeskuksen takana, mutta kovin vaikeaa sen löytäminen ei ole. Suurta liikehdintää keskustasta kohti Levanten stadionia ei ottelupäivinä ole, mutta metrosta pystynee bongaamaan muutaman Levante-huivisen (tai vierasjoukkueen kuteisiin varustautuneen) kaverin, joita seuraamalla stadionin viimeistään löytää.

Kävelymatka keskustasta Levanten kotiluolaan kestää noin 30-40 minuuttia.

Estadi Ciutat de Valèncian osoite: San Vicente de Paul 44, 46019 Valencia.

Valencia

Mestalla sijaitsee aivan Valencian keskustan kupeessa, joten kävellenkään matka ei edes vanhan kaupungin reunamilta kestä kuin noin 15-20 minuuttia. Stadion on rannan puolella, noin 300 metriä ydinkeskustaa ympäröivän puiston ulkopuolella. Metrolla pääsee aivan stadionin kylkeen. Oikea asema on nimeltään Aragón.

Mestallan osoite: Avenida Suecia s/n, 46010 Valencia.

Tässä linkki Valencian metrokarttaan.

Muuta huomioitavaa?

Ei kannata antaa talviaikaan (joulu-helmikuu) Valencian lämpöisten päivien hämätä. Illaksi ilma saattaa viilentyä paljonkin, joten lämmintä takkia ja pipoa kannattaa varata mukaan.

Valencian stadionprojekti, Nou Mestallan rakentaminen, on ollut melkoista soutamista ja huopaamista seuran taloudellisen tilanteen takia, mutta ei silti ole mahdotonta, että Lepakot siirtyy uudelle stadionille lähivuosina. Kannattaa siis käydä vierailemassa nykyisessä pyhätössä vielä, kun se on mahdollista.

Vaikka Valencia ei pelaisikaan vierailusi aikana, voi Mestallaan käydä silti tutustumassa. Noin 45 minuutin pituinen stadionkierros maksaa alle kymmenen euroa. Kierrokset alkavat arkisin klo 10,11,12,13,17,18 ja 19.

Aiemmat reportaasit

Reportaasi: Alcorcón tarjoaa hyvää alasarjaviihdettä

Reportaasi: Mielikuvat hengettömästä lähiöseurasta rikkoutuvat Getafessa