Keskiviikkona selvisi, että tämän kauden Copa del Reyn loppuottelussa kohtaavat Barcelona ja Athletic Bilbao. Tällä hetkellä Barcelona on La Ligassa toisena ja Athletic 10:ntenä. Suomalainen jalkapallon seuraaja voisi tässä kohtaa ajatella, ettei Copan finaalista ole tulossa mitenkään erityinen spektaakkeli.

Espanjassa ajatellaan vähän eri tavalla. Pelipaikkaa ei ole vielä päätetty, mutta sekä Barcelona että Athletic haluavat pelata isolla stadionilla. Tarkalleen ottaen molemmat joukkueet haluavat pelata Real Madridin Santiago Bernabéulla.

– Bernabéu on paikka, jossa nauttisi finaalista, Andrés Iniesta sanoi lehdistölle.

– Haluaisimme pelata isolla stadionilla, jotta maksimimäärä kannattajia pääsisi sinne. Taikauskoisista syistä emme halua pelata omalla stadionillamme, mutta haluamme ison. Se voisi olla Bernabéu, Barcelonan puheenjohtaja Josep María Bartomeu puolestaan sanoi.

– Mielestäni Bernabéulla pelaaminen vaikuttaa erittäin hyvältä idealta. Olen varma, että me saisimme sinne enemmän kannattajia kuin Barcelona, Athleticin päävalmentaja Ernesto Valverde komppasi.

Jos kerran Bernabéu sopii molemmille, eikä Realilla kuitenkaan ole enää otteluita siinä vaiheessa, mikä estää ottelun pelaamisen Bernabéulla?

Parikin asiaa. Ensinnäkin Realille on joka kerta kova paikka, kun sen arkkivihollinen pelaa finaalissa, jossa Real ei ole mukana. Erityisen syvät haavat Madridin valkoiseen osaan jäivät vuonna 1997, kun Barcelona voitti Bernabeúlla pelatussa Copan finaalissa Real Betisin. Voiton ratkettua Barcan silloinen puheenjohtaja Joan Gaspart juoksi kentälle juhlimaan, ja seuran hymni raikasi kaiuttimista.

Toinen ongelma ei koske pelkästään Real Madridia, vaan koko Espanjan keskushallintoa, jonka majapaikkana Madrid toimii. Barcelona tulee Kataloniasta ja Athletic Baskimaasta. Molemmilla alueilla on ollut itsenäistymispyrkimyksiä pois Espanjan keskitetyn vallan alta. Keskushallinnon kannalta hankaluuksia aiheuttavat Barcelona ja Athletic kohtasivat Copan finaalissa myös vuosina 2009 ja 2011. Molemmilla kerroilla stadionilla kaikui vihellyskonsertti Espanjan kansallislaulun aikana. Vuonna 2009 ottelun televisioinut TVE teki radikaalin päätöksen ja sensuroi koko kansallislaulukohdan – sen verran pahasti valtion hymniä halvennettiin.

Muistetaan nyt vielä, että Copa del Rey tarkoittaa suomeksi Kuninkaan cupia. Kuningas on juuri se instituutio, joka symboloi Espanjan keskushallinnon valtaa suhteessa Kataloniaan ja Baskimaahan. Real Madridin kannattajista suuri osa todennäköisesti tukee Madridista käsin johdettua keskushallintoa, joten Realillekin olisi kiusallista järjestää stadionillaan tapahtuma, jossa Espanjaa ja Espanjan kuningashuonetta halveerattaisiin.

Barcelona ja Athletic ovat kohdanneet toisensa Copan finaalissa vuosina 1920, 32, 42, 53, 84, 2009 ja 2012. Ensimmäinen pelattiin Gijónin El Molinónilla, mutta neljää seuraavaa isännöi Real Madrid – ensin Chamartínilla ja myöhemmin Bernabéulla. Vuoden 1997 tapahtumien jälkeen Barcelonaa ei ole enää Bernabéulle kutsuttu. Viimeiset viisi finaalia, joissa Barca on ollut mukana, on pelattu jossain muualla kuin Bernabéulla. Kaksi viimeisintä Barcelonan ja Athleticinkin välistä finaalia pelattiin muissa maisemissa: 2009 Valencian Mestallalla ja 2012 Atlético Madridin Vicente Calderónilla.

Kolme vuotta sitten joukkueet olisivat tiettävästi halunneet pelata Bernabéulla. Tuolloin Real Madridin johto vetosi siihen, että stadionin vessoja remontoitiin. Nyt odotetaan, mihin syyhyn vedoten Real tällä kertaa yrittää kohteliaasti kieltäytyä isännöintivastuusta.