On taas aika valita Viikon pelaaja. Tyypillisesti tässä kohtaa kirjoitetaan, miten vaikea valinta oli, ja kuinka monen hyvän ehdokkaan väliltä jouduttiin valitsemaan. Toki jälleen oli monta hyvää ehdokasta. Yksi loisti kuitenkin muita selvästi kirkkaampana. Viikon pelaaja on Rayo Vallecanon Alberto Bueno.

Kun puhutaan Buenosta, puhutaan 26-vuotiaasta espanjalaishyökkääjästä. Puhutaan Real Madridin kasvatista, joka ei onnistunut lyömään itseään läpi Los Blancosissa. Realista matka jatkui vuonna 2009 Real Valladolidiin. Vuosi eteenpäin, ja taas vaihtui seura. Tällä kertaa espanjalaisittain melko eksoottisesti lainalle Derby Countyyn. Lainan jälkeen vierähti pari vuotta Valladolidissa, kunnes reilu 1,5 vuotta sitten Bueno pääsi onnekseen Rayoon.

Ei Rayo mikään Real Madridiin verrattava suurseura ole. Mutta Rayosta Bueno on löytänyt itselleen pelillisen kodin. Siinä missä Madridissa, Valladolidissa ja Derbyssa Bueno teki maalin suurin piirtein joka kuudennessa ottelussa, Rayossa tahti on ollut jotakuinkin kaksi maalia viittä ottelua kohden. Jo viime kausi oli kohtuullisen hyvä. 11 maalia ja viisi maalisyöttöä 37:ssä La Liga -ottelussa. Tällä kaudella maaliennätys on jo mennyt rikki. 24 liigaottelussa Bueno on viimeistellyt 12 osumaa ja antanut kaksi maalisyöttöä.

12 maalista peräti neljä syntyi viime viikonloppuna. Vielä käsittämättömämpää on, että kaikki neljä syntyivät 15 minuutin sisään. Bueno ei ollut koskaan aiemmin tehnyt edes hattutemppua, ja nyt syntyi samalla kertaa neljä. Kukaan muu Rayon seurahistorian pelaaja ei ole pystynyt samaan Espanjan pääsarjaottelussa. Toni Grande teki Rayo-paidassa neljä maalia Segundan ottelussa. Vuosi oli 1967.

– En ollut koskaan aiemmin ammattilaisurallani tehnyt kolmea maalia yhdessä ottelussa, joten voit vain kuvitella millaista on tehdä neljä. Muistan tämän aina erityisenä otteluna, Bueno sanoi lehdistölle ottelun jälkeen.

Pelin jälkeen Rayon päävalmentaja Paco Jémez meni jo asioiden edelle. Hän hekumoi ajatuksella, että Rayo-pelaajasta tulisi Espanjan maajoukkueen paras maalintekijä.

– Neljän maalin tekeminen La Ligassa on vaikeaa. Se on vielä vaikeampaa meidän tasoisessamme joukkueessa. Minulle olisi suuri kunnia, jos Rayon pelaaja pukisi Espanjan maajoukkuepaidan ylleen ja jonain päivänä nousisi maajoukkueen parhaaksi maalintekijäksi, Jémez sanoi.

Vicente (del Bosque) on varmasti ottanut tämän (ottelun) huomioon, mutta se (maajoukkueeseen murtautuminen) ei ole helppoa. Alberton on jatkettava työntekoa. Ennemmin tai myöhemmin hän nousee maajoukkueeseen.

Jémezin puheet eivät ole täysin tuulesta temmattuja, sillä Bueno on tämän kauden paras espanjalainen maalintekijä La Ligassa. Sijoitus sarjan maalitilastossa on ylipäätään komea seitsemäs. Takana ovat mm. sellaiset nimet, kuin Gareth Bale, James Rodríguez ja paljon hehkutettu Luciano Vietto. Mikä tekee Buenosta niin hyvän?

Buenoa voisi luonnehtia hiipijäksi. Hän on parhaimmillaan pelatessaan kärjen takana. Tuolta tontilta hän tuo Rayon hyökkäyspelaamiseen toisen aallon juoksuja. Keskityspalloissa hän on usein maalilla pelattavissa. Ei kuitenkaan missään nimessä fyysisen kokonsa ansiosta. Buenolla on pituutta 178 senttiä eikä hän ole erityisen voimakasrakenteinen. Siksi hänen on oltava puolustajia ovelampi. Bueno hakeutuu joko puolustajan etu- tai takapuolelle. Avainsana on juoksun ajoitus. Hyvä sijoittuminen ja oikein ajoitetut juoksut johtivat Levantea vastaan neljään maaliin. Buenon maagisen vartin voi katsoa tästä.

Tästä linkistä aukeavalle videolle on koottu Buenon viime kauden maalit. Siitä voi helposti seurata Buenon hiipimistä. Ensimmäisessä osumassa (0:16) oikein ajoitettu juoksu toisesta aallosta, ja pallo ykkösellä maaliin. Kolmannessa maalissa (1:11) hyvä sijoittuminen, nopea reagointi ja paluupallo sisään. Neljännessä (1:26) hiipiminen puolustajan taakse, pallo haltuun ja maaliin.

Esimerkkejä voisi jatkaa loputtomiin. Pikku hiljaa alkanee tulla kaikille selväksi, kuinka erinomaisesta boksipelaajasta on kyse. Ei voimalla, vaan viekkaudella. Bueno viimeistelee suuren osan maaleistaan ensimmäisellä tai toisella kosketuksella. Maalit eivät läheskään aina ole niitä kauneimpia, mutta maaleja ne ovat silti. Alberto Buenoa voidaan hyvällä syyllä kutsua ajoituksen mestariksi. Kenties Espanjan maajoukkueessakin olisi käyttöä tällaiselle pelaajalle.

Kaikki Viikon pelaaja -jutut pääset lukemaan tästä.