Neymarin siirto Barcelonaan tapahtui yli 1,5 vuotta sitten. Edelleen siirron epäselvyyksistä käydään oikeutta. Barcelona on mukana oikeusjutussa Espanjassa, ja nyt Brasiliassa on nostettu syyte samaan saagaan liittyen.

Katalonialaisen 8tv:n 8 al dia -ohjelma kertoo, että sãopaulolainen tuomioistuin on lähettänyt Neymarille kutsun saapua todistajaksi investointiyhtiö DIS:n nostamaan syytteeseen. Ennen siirtoa 40 prosenttia Neymarin oikeuksista omistanut DIS vaatii pelaajan agenttia Wagner Ribeiroa julkistamaan kaikki siirtoon liittyvät asiakirjat. Asiasta uutisoi Inside Spanish Football –sivusto.

Alun perin Barcelona väitti, että seura maksoi Neymarin siirrosta yhteensä 57 miljoonaa euroa. Tästä potista DIS sai vain 6,8 miljoonaa euroa. Myöhemmin Barcelonan johto on tuomioistuimessa joutunut paljastamaan, että siirto maksoi todellisuudessa noin 90 miljoonaa euroa. DIS:n puheenjohtaja José Domingo Barral kertoi madridilaislehti Marcalle Barcelonan yrityksestä lakaista asia maton alle.

– Confederations Cupin aikana, kun Neymar sanoi ettei hän halua lähteä, me saimme kaksi puhelua Sandro Rosellilta (Barcelonan entinen puheenjohtaja). Hän soitti meille, mutta emme kyenneet järjestämään tapaamista, koska Rosell ei voinut tulla Brasiliaan. Jos hän ei voi tulla Brasiliaan, hänellä on ongelma.

– Sana alkoi kiertää, että siirto maksoi 57 miljoonaa euroa. Siinä tapauksessa meidän ei olisi pitänyt saada kuutta miljoonaa, vaan paljon enemmän. Siinä vaiheessa Barcelonan agentti André Cury ilmestyi paikalle. Hän näytti seuran virallisen kortin ja sopi tapaamisen.

– Joimme kahvit ja hän tarjosi neljää miljoonaa euroa, jotta asia unohdettaisiin. Sanoimme hänelle, mitä meille meidän mielestämme kuului: 12 miljoonaa sen jo saadun kuuden miljoonan päälle. Hän korotti tarjouksen kuuteen, eli yhteensä 12 miljoonaan. (He tekivät näin) välttääkseen ongelmat ja pitääkseen meidät hiljaa. Me emme allekirjoittaneet.

Toimittajan sana

Tuomioistuimen haasteena on määrittää, mikä osa siirron aikana liikkuneista rahoista oli varsinaista siirtosummaa. Tästä potista osa luonnollisesti kuuluu DIS:lle. Suuri osa rahoista siirtyi Barcelonalta Neymarin isän yhtiölle. Vaikka järjestely vaikuttaa vähintäänkin epämääräiseltä, se ei välttämättä ole laiton, eikä DIS välttämättä ole oikeutettu niihin rahoihin.