Mestarien liigan tämän kauden ensimmäiset pudotuspelit on saatu pakettiin. Neljännesvälierien ensimmäisissä osaotteluissa PSG päätyi tasapeliin Chelsean, Shakhtar Donetsk Bayern Münchenin ja Basel Porton kanssa. Ainoan voiton haki Real Madrid, joka kaatoi Schalken. Perataanpa tiistain ja keskiivikon otteluiden puheenaiheet läpi.

Luiz siirsi vaahdot

Vapaapotkutilanteissa oli pitkään ongelmia. Tuomarin katsoessa muualle vapaapotkun saanut joukkue saattoi yrittää siirtää palloa eteenpäin, ja vähintäänkin muuri liikkui aina kohti palloa. Luultiin, että vaparivaahto tekisi lopun fuskaamisesta. Vaahdosta näkee selvästi, kun pelaaja yrittää liikkua sen yli, tai vapaapotkun saanut joukkue yrittää siirtää palloa lähemmäs maalia.

PSG:n pelaajat näyttivät tiistaina, että vaahdon aikakaudellakin voi huijata. Kun erotuomari ohjeisti muuria, David Luiz keräsi vaahdot ja pyrki piirtämään uuden alueen pallolle noin puoli metriä parempaan paikkaan. Juonessa oli mukana Zlatan Ibrahimovic, joka nosti pallon Luizin hyväksi näkemään paikkaan. Melko yllättävää tilanteessa oli se, ettei Chelsea kummemmin protestoinut. Ottelun jälkeen asia olisi todennäköisesti puhuttanut, mikäli vapaapotku olisi tuottanut maalin. Tuolla kertaa Zlatan paukutti reilusti yli.

Rasismiepisodi Pariisin metrossa

Saman PSG-Chelsea-ottelun jälkilöylyihin sisältyi ikävämpi tapahtuma. Jotkut metrossa olleet Chelsean kannattajat eivät päästäneet tummaihoista miestä sisään metroon. Asiasta uutisoi sisarsivustomme Valioliiga.com. Kannattajat myös lauloivat tummaihoisen naisen edessä laulua, joka ei jättänyt mitään epäselväksi.

– Olemme rasisteja, olemme rasisteja ja pidämme siitä.

Le Parisien -lehti on nyttemmin haastatellut Chelsea-kannattajien rasistisen teon uhriksi joutunutta miestä.

– Ymmärsin hyökkäyksen johtuneen ihonväristäni. Joudun elämään rasismin kanssa, joten en yllättynyt tapahtuneesta. En kertonut kotona asiasta kenellekään – en vaimolle, en lapsille. Mitä olisin voinut kertoa lapsilleni? Että heidän isänsä työnnettiin ulos metrosta, koska hän on tummaihoinen? Siitä ei olisi seurannut mitään hyvää.

– Nämä englantilaiset kannattajat on löydettävä, heille on annettava rangaistus ja laitettava lukkojen taakse. Tapahtuneesta ei voi jättää rankaisematta.

Chelsea julkaisi tiedotteen, jossa se kertoo tukevansa rikosoikeudellista rangaistusta syyllisille. Seura myös pyysi silminnäköijoiltä vihjeitä tapahtuneesta. Asiasta voi lukea lisää Valioliiga.comin jutusta.

Bayern Müncheniltä heikko avaus

Bayern München matkusti neljännesvälierien avausosassa läntiseen Ukrainaan. Vastaan asettui sodan takia koditon Shakhtar Donetsk. Itse asiassa Münchenistä on lyhyempi matka Lvivin evakkostadionille kuin Donetskista.

Cristian Nyari

@Cnyari
Stadium in Lviv is actually closer to Munich than to Donetsk. Unusual away trip for FC Bayern tomorrow vs Shakhtar.

Kaiken lisäksi Shakhtarilla oli ollut peleistä yli kahden kuukauden tauko. Kaikki ennusmerkit tukivat Bayernin jopa selkeää vierasvoittoa. Etenkin kun Bayern oli viime viikonloppuna murjonut HSV:n maanrakoon lukemin 8-0.

Vaan ei mennyt Ukrainan-reissu Bayernilta ihan niin kuin elokuvissa. Kotijoukkue puolusti sinnikkäästi ja syvällä omalla alueellaan. Ei Shakhtar hyökkäyspäässä juuri mitään saanut aikaan, mutta se piti Bayernin nollilla. Saksalaisten kannalta huolestuttavaa ei ole pelkästään se, että toisessa osaottelussa joukkueen on pakko voittaa.

Tietyllä tapaa huolestuttavampaa on, että Bayernin pelaajat keräsivät ensimmäisessä pudotuspeliottelussa yhden punaisen ja viisi keltaista korttia. Xabi Alonson ulosajon lisäksi Rafinhaa, Jerôme Boatengia ja Bastian Schweinsteigeria varoitettiin. Puhutaan siis kahdesta puolustajasta ja kahdesta keskikentän keskustan pelaajasta. Jos Bayern joutuu tätä tahtia ottamaan lappuja jo ensimmäisissä pudotuspeliotteluissaan, parhaat pelaajat ovat pelikiellossa siinä vaiheessa, kun vastaan asettuu maailman parhaita joukkueita. Mikäli siis Bayern ylipäätään jatkoon menee. Pep Guardiolan Alonso-pakkomielteestä voi lukea lisää sisarsivustomme Bundesliiga.comin analyysistä.

Mestarisuosikit eriasteisissa vaikeuksissa

Real Madrid, Bayern München ja Chelsea ovat kaikki joukkueita, joita on povattu tämän kauden Mestarien liigan voittajiksi. Turnauksen pudotuspelien tasosta kertoo, että oikeastaan vain Real on lähes varmasti jatkossa neljännesvälierien ensimmäisen osan jälkeen. Real pääsi melko helpolla Schalkea vastaan keskiviikkona. Schalke puolusti ryhmityksellä 5-3-2 ja pystyi pitämään Realin maalipaikat suhteellisen vähissä. Toisella puoliskolla Felix Platte täräytti ylärimaan, ja pian toisessa päädyssä Marcelo ampui yläkulmaan. Tuo maali (toinen vierasmaali) todennäköisesti ratkaisi otteluparin.

Chelsea joutui todella ahtaalle Pariisissa. Hieman paremmalla onnella PSG olisi voinut voittaa pelin 3-1 tai 4-1. Nyt Chelsea selvisi 1-1-tasapelillä ja sai erinomaiset lähtökohdat toiseen osaotteluun. PSG:n hyvästä pelistä kertoo ehkä eniten se, että José Mourinho myönsi lehdistötilaisuudessa PSG:n paremmuuden.

– Jos jompikumpi joukkue oli lähempänä voittoa, se oli PSG eikä Chelsea, Mourinho sanoi.

Bayern käsiteltiin jo ylempänä, joten ei käydä samoja asioita läpi toistamiseen. Sanotaan vain sen verran, että pelin on parannuttava paljon, mikäli Bayern mielii juhlia loppukeväästä turnauksen voittoa.

Kierroksen maali(t)

Neljässä ottelussa tehtiin vain kuusi maalia. Silti raadilla oli vaikeuksia valita komeinta, joten päätimme nostaa kaksi osumaa jalustalle. Chelsean osuma syntyi puolustajien hämmentävän korkeatasoisen pallollisen pelaamisen seurauksena. John Terry keskitti, Gary Cahill neppasi jatkon maalille, ja Branislav Ivanovic puski sisään.

Toinen erityisen kaunis osuma nähtiin Gelsenkirchenissä. Cristiano Ronaldo ohitti pari pelaajaa ja syötti Marcelolle, joka pyöräytti jalkapohjallaan pallon heikommalle jalalleen ja tykitti yläkulmaan.

Mikäli videot eivät näy, ne voi katsoa esimerkiksi YouTubesta.