Athletic Bilbaon ja Barcelonan välinen ottelu tarjosi paljon. Aritz Aduriz saavutti merkittävän rajapyykin, Xabier Etxeita ajettiin ulos ja kotijoukkue laittoi Barcan ajoittain todella ahtaalle. Lopulta kolmipäinen hirviö tuli, teki maalit ja johdatti Barcan 5-2-voittoon.

Athletic teki ensimmäisestä minuutista lähtien Barcelona pelin vaikeaksi korkealla prässitasolla. 13 minuutin kohdalla Barca onnistui lopulta luomaan ensimmäisen maalipaikkansa. Neymar nosti pallon puolustuksen selustaan juosseelle Ivan Rakiticille. Kroatialainen pudotti ensimmäisellä kosketuksellaan Luis Suárezille, jolta pallo kuitenkin karkasi.

Heti perään Barca sai vapaapotkun hyvästä paikasta. Lionel Messin laukaus muutti muurista suuntaa, ja pakotti Gorka Iraizozin reaktiotorjuntaan. Maalivahti oli jo liikkeellä toiseen kulmaan, eikä enää ehtinyt pallon eteen. Iraizoz sai sormensa väliin, mutta pallo lirui kotijoukkueen kannalta epäonnisesti maaliin. Osuma oli Messille liigakauden 23:s.

Athletic Club v FC Barcelona - La Liga
Kuva: Getty Images.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Athleticin tasoitusmaali oli lähellä. Vapaapotkun jälkitilanteesta Iker Muniain keskitti vasemmalta pallon takatolpalle. Adurizia häirittiin, mutta hän onnistui saamaan jonkinlaisen laukauksen aikaan. Claudio Bravo reagoi erinomaisesti ja esti takaiskuosuman.

Heti perään oli kolista toisessa päädyssä. Neymar lähetti kantapääsyötöllä Messin vauhtiin pitkin boksin vasenta laitaa. Argentiinalainen keskitti takatolpalle vapaaksi jääneelle Suárezille. Uruguaylaisen maaliujous jatkui, sillä hän puski suoraan päin torjuntaan heittäytynyttä Iraizozia. Toki Athletic-vahti myös teki erinomaisen torjunnan.

Seuraava paikka aukesi Xaville. Dani Alves keskitti oikealta rangaistusalueen sisään Neymarille. Brassihyökkääjä piti hetken palloa, minkä jälkeen hän syötti pilkun tuntumaan juosseelle Xaville. Kokenut keskikenttäpelaaja syöksyi puskuun – yli maalin.

Ja sitten olikin taas Athleticin vuoro. Gerard Piqué rikkoi, ja Athletic pääsi yrittämään vapaapotkua hyvästä paikasta. Mikel Balenziagan laukaus oli hyvä, mutta Bravo veti pidemmän korren.

Hetkeä myöhemmin Suárezin epäonni oli muisto vain. Barca antoi näytteen tehokkaasti pelatusta positiivisesta tilanteenvaihdosta. Pallonriiston jälkeen pallo pelattiin pitkänä Neymarille, joka jakoi sen keskikaistalle Suárezille. Liverpoolista hankittu hyökkääjä odotti hetken ja syötti pystyyn Messille. Nyt Kirppu odotti hetken, veti pari puolustajaa itseensä ja palautti pallon Suárezille, joka tälläsi alakulmaan. Maali oli Suárezin uran kuudes Barca-paidassa.

Puolen tunnin kohdalla lukemat olisivat voineet olla 3-0, kun Messi vapautti Xavin kasvotusten Iraizozin kanssa. Maestro ohitti maalivahdin muttei laukonut vasurillaan. Aikailu ja kudin hakeminen oikealle jalalle kostautui, ja Xavi joutui pieneen kulmaan. Hän haki vielä maalin edestä Neymaria, joka ei saanut hankalasta asennosta laukausta kohti maalia. Suárezkin pääsi yrittämään, mutta Athletic-puolustus onnistui blokkaamaan.

Heti perään oli taas kolista toisessa päädyssä – tällä kertaa Barcelonan puolustuksen surkean kommunikaation seurauksena. Piqué ja Bravo menivät samaan palloon, jonka Piqué puski maalin eteen. Aduriz voitti pääpallossa Jérémy Mathieun, Bravo oli jo ulkona, mutta pusku kolahti tolppaan.

Vielä pari minuuttia ennen täyttä aikaa Neymar pelattiin maalipaikkaan. Hyökkääjä aikaili sen verran, että Aymeric Laporte ehti riistää pallon.

Toisen 45-minuuttisen alussa Barcelona otti pelin paremmin hallintaansa. Suárez haki maalin edestä Messiä, mutta Balenziagan tilalle vaihdettu Jon Aurtenetxe taklasi viime hetkellä Kirpun pois tilanteesta ja esti maalin syntymisen.

Hetkeä myöhemmin Athletic sai taas prässinsä kuntoon. Unai López löytyi keskityksellä taka-alueelta. Viimeistely-yritys epäonnistui ja laukaus painui ohi maalin.

Toisessa päädyssä Alves ja Messi petasivat Suárezille vetopaikan. Kotijoukkueen puolustus ehti blokkaamaan.

Vajaan tunnin pelin kohdalla Athletic teki pelistä jälleen jännittävän. Muniain löysi syötöllään Adurizin, joka laukoi ensimmäisellä kosketuksellaan. Bravo torjui hyvin, mutta epäonnekseen suoraan Mikel Ricolle, joka iski irtopallon sisään.

Maalin jälkeen Athletic sai heti perään uuden mylläkän aikaiseksi Barcan maalille. Vedot jäivät blokkeihin, ja vierasjoukkue lähti vastahyökkäykseen. Rakitic levitti keskikaistalta boksin oikeaan laitaan Suárezille, joka nosti takatolpalle juosseelle Messille. Kirppu epäonnistui laukauksessaan, joka painui onnekkaasti Òscar de Marcosin rinnan kautta maaliin.

Eikä mennyt kuin pari minuuttia, kun Iraizoz sai jälleen kaivaa pallon selkänsä takaa. Pallo pelattiin boksin kulmassa vapaana olleelle Neymarille, joka tähtäsi rauhassa ja laukoi alakulmaan.

Ja jotta peli pysyi jännittävänä, Ahtletic iski lähes heti perään kavennuksen. Iraizozin pitkä avaus päätyi Muniainille, joka jatkoi pystyyn Adurizille. Kolmen päivän kuluttua 34 vuotta täyttävä hyökkääjä tälläsi pienestä kulmasta uransa 100. maalin La Ligassa.

Reilu vartti ennen täyttä aikaa Barcelona oli vuorostaan lähellä viidettä osumaansa. Asialla olivat laitapakit. Alvesin tilalle vaihdettu Adriano keskitti oikealta Jordi Alballe, joka puski hyvästä paikasta ohi maalin.

Minuutti edellisestä, ja Athleticin takaa-ajo koki merkittävän kolauksen. Xabier Etxeita tuli hölmösti kaksinkamppailutilanteeseen jalkapohja edellä ja jätti nappulanjäljet Suárezin reiteen. Erotuomari Antonio Mateu Lahoz näytti Etxeitalle suoraa punaista.

Viisi minuuttia ennen täyttä aikaa Barcelona tarjoili lopullisen niitin. Messi kuljetti palloa pitkin rangaistusalueen rajaa oikealta vasemmalle. Ei löytynyt tilaa, käännös ja kuljetus vasemmalta takaisin oikealle. Siinä vaiheessa Sergio Busquets teki aloitteen ja Messi syötti puolustuksen selustaan. Busquets syötti maalin eteen vaihdossa aloittaneelle Pedrolle, joka viimeisteli loppulukemat 5-2:een.

Lisäajalla Pedro syötti vielä Neymarin erinomaiseen maalipaikkaan. Laukaus jäi vaisuksi, ja Iraizoz nappasi kudin kiinni.

Voitto oli Barcelonalle erittäin tärkeä, sillä joukkue kavensi Real Madridin piste-eron yhteen pinnaan. Realilla on nyt 54 ja Barcelonalla 53 pistettä. Athletic jatkaa 23 pisteen potilla sijalla 13.

Toimittajan sana

Athletic aloitti pelin aggressiivisella prässillä, jossa Barcelonan pelinrakentelua pyrittiin paineistamaan heti maalivahti Bravosta lähtien. Prässi pysyi melko korkealla koko ottelun ajan. Toisen puoliskon ensimmäisen noin seitsemän minuutin ajan Athleticin prässipeli oli löysempää, ja Barca sai heti pelin hallintaansa.

Athleticin kannalta valitettavasti aggressiivinen ja sinänsä kohtuullisen onnistunut prässikään ei riittänyt. Barca käytti positiiviset tilanteenvaihdot hyväkseen ja hyökkäsi nopeasti epäorganisoitua puolustusta vastaan. Se koitui myös Athleticin kohtaloksi.

Onnittelut muuten Aritz Adurizille, joka sai 100 maalia täyteen La Ligassa. Aktiivipelaajista vain kolme muuta on pystynyt samaan: Messi, Cristiano Ronaldo ja Álvaro Negredo.