Villarrealin 18 ottelun tappioton putki katkesi sunnuntai-illan ottelussa Camp Noulla. Putken jatkuminen oli lähellä, sillä Villarreal johti ottelua kahdesti. Lopulta Barcelona punnersi väkisin rinnalle ja ohi. Voittomaalin viimeisteli tuttu mies: Lionel Messi.

Kotijoukkue aloitti ottelun terävästi. Ensimmäinen puolittainen maalipaikka syntyi kolmannella peliminuutilla. Gerard Piqué jatkoi pallon Luis Suárezille, jonka saksipotkuyritys painui ohi maalin.

FC Barcelona v Villarreal CF - La Liga
Kuva: Getty Images.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Suárez sai seuraavan paikan. Riiston jälkeen Barca pelasi parilla syötöllä pelivälineen Andrés Iniestalle, joka vapautti Suárezin vetopaikkaan. Uruguaylaisen laukaus epäonnistui täysin ja sujahti pari metriä takatolpan ohi.

Hetkeä myöhemmin Messi ja Jordi Alba pelasivat tutun kuvion. Messi leikkasi oikealta hieman sisään ja nosti pelivälineen puolustuksen selustaan juosseelle Alballe. Vasen pakki yritti ottaa pallon haltuunsa, Villarreal-puolustus ehti tilanteeseen mukaan ja tilanne kuivui kasaan.

12. minuutilla Barca tuli jälleen. Messi syötti diagonaalisyötön oikeaan laitaan Dani Alvesille. Oikea pakki ei hakenutkaan taka-alueelta Neymaria, vaan syötti boksin rajan tuntumaan Suárezille. Hyökkääjä laukoi suoraan syötöstä kierteisen kudin kohti takakulmaa – Sergio Asenjo venyi hyvään torjuntaan.

Viitisen minuuttia edellisestä, ja Barca sai vapaapotkun erinomaisesta paikasta, kun Víctor Ruiz taklasi rajusti Rafinhan kentän pintaan. Messin laukaus jäi matalaksi ja muurin blokkaamaksi. Lähes heti perään Messi oli vapauttaa puolustuksen selustaan juosseen Iniestan. Tällä kertaa syöttö karkasi puolisen metriä liian pitkäksi.

20 minuutin kohdalla Suárezin hartioille alkoi jo nousta pienikokoista apinaa. Uruguaylainen sai onnekkaasti pallon pilkun tuntumaan. Vapaasta paikasta lähtenyt laukaus painui ohi maalin.

Barcan hallinnasta huolimatta Villarreal iski ottelun avausmaalin. Puolen tunnin kohdalla joukkue pääsi 3v2-hyökkäykseen. Se ei vielä suoraan tuottanut tulosta, mutta pallo pysyi vierasjoukkueen hallussa. Javier Mascherano liukui katkoon, ja Mario Gaspar tälläsi irtopalloon. Veto epäonnistui täysin, mutta Denis Cheryshev laittoi jalkansa väliin ja ohjasi pelivälineen maaliin.

Vajaa vartti myöhemmin vieraat lähtivät jälleen hyvään vastahyökkäykseen. Barca-puolustus kommunikoi huonosti, ja Luciano Vietto pääsi puskemaan kohti kotijoukkueen maalia. Tällä kertaa Bravo torjui.

Barca nousi tasoihin ensimmäisen jakson viimeisellä hyökkäyksellä. Messi kuljetti hetken aikaa ja tuikkasi syötön Rafinhalle. Ivan Rakiticin tilalle avaukseen nostettu nuorukainen käytti tilaisuutensa hyväkseen ja lähetti kierteisen laukauksen kohti takakulmaa. Asenjo torjui pallon epäonnekseen suoraan Neymarille, joka sijoitti paluupallon maaliin. Osuma oli brasilialaishyökkääjälle kauden 15:s La Ligassa.

FC Barcelona v Villarreal CF - La Liga
Kuva: Getty Images.

Barcelona ei saanut kovin kauan nauttia tasatilanteesta. Villarrealin purkupallo tuli Piquélle, jonka sinänsä helppo haltuunottoyritys epäonnistui pahasti. Giovani dos Santos reagoi nopeasti, ryösti pallon ja lähti pinkomaan pitkin oikeaa laitaa. Päädyssä ex-barcalainen harhautti tilanteeseen ehtineen Piquén ja syötti maalin eteen Viettolle. Bravo oli jo pelattu ulos, ja argentiinalainen sijoitti vieraat uudestaan johtoon. Maalin myötä debyyttikauttaan Euroopassa pelaava Vietto sai kympin täyteen La Ligassa.

Vaan eipä saanut Villarrealkaan nauttia johtoasemastaan kuin kolmisen minuuttia. Iniesta tuikkasi pystyyn Suárezille, joka kääntyi nopeasti pallon kanssa ja eteni kohti maalia. Asenjo liukui vastaan, Suárez syötti keskelle ja Messi puski. Villarreal-puolustus onnistui blokkaamaan, mutta irtopallo tuli Rafinhalle, joka tälläsi lukemat 2-2:een. Maali oli Rafinhan uran ensimmäinen La Ligassa ja kaikki kilpailut huomioiden uran ensimmäinen Camp Noulla.

FC Barcelona v Villarreal CF - La Liga
Kuva: Getty Images.

Ja heti perään ottelu kääntyikin täysin päälaelleen. Suárez pelasi pallon Messille, joka tälläsi rangaistusalueen rajalta oikealla jalallaan kauniin laukauksen Asenjon ulottumattomiin. Maali oli Messin liigakauden 22:s. Maalipörssiä johtava Cristiano Ronaldo on nyt kuuden osuman päässä.

FC Barcelona v Villarreal CF - La Liga
Kuva: Getty Images.

Dramatiikka ei suinkaan loppunut tähän. Noin 10 minuuttia Messin maalin jälkeen Villarreal sai vapaapotkun hyvästä paikasta. Keltainen sukellusvene toimitti pelivälineen maaliin, mutta tilanne vihellettiin oikeutetusti paitsioksi.

Barcelona lähti nopeasti vastahyökkäykseen, ja Neymar pelattiin läpi. Brassi yritti nostaa pelivälineen yli vastaan tulleen Asenjon. Maalivahti liukui voimalla Neymarin jalkoihin, mutta erotuomari Iñaki Vicandi Garrido ei vienyt palloa pisteelle. Pallo pysyi Barcelonalla. Suárezia haettiin takatolpalta – uruguaylainen ei aivan yltänyt puskemaan.

Hetkeä myöhemmin Neymar ja Suárez pelattiin 2v1-hyökkäykseen. Neymar ei ehtinyt kissaa sanoa, kun Musacchio liukui vauhdilla pallon pois hänen jaloistaan.

Voitto nosti Barcelonan 50 pisteeseen. Erot kärjessä pysyivät tämänkin kierroksen jälkeen samoina, sillä sekä Real Madrid että Atlético Madrid voittivat omat ottelunsa.Villarrealille tappio oli siinä mielessä karvas, että nyt Mestarien liigaan oikeuttava neljäs sija uhkaa karata Keltaisen sukellusveneen ulottumattomiin.

Toimittajan sana

Ensimmäisellä puoliajalla kaava oli selkeä. Barcelona piti palloa 71-prosenttisesti ja loi enemmän vetopaikkoja. Samalla kotijoukkue pelasi niin korkealla riskitasolla, että Villarreal pääsi monta kertaa tasa- tai ylivoimaiseen hyökkäykseen. Ja nyt siis puhutaan sellaisista 3v3-, 4v3- tai 3v2-hyökkäyksistä. Kun vielä lisätään, että kyseisissä hyökkäyksissä Barcan puolustajina toimivat Mascherano, Piqué ja Sergio Busquets, niin ei mikään ihme, että Villarreal onnistui luomaan juoksemalla hyviä tilanteita. Hyvin odotetusti Barcan laitapakit nousivat jatkuvasti ylös, mutta samalla juuri heidän selustaansa jäi tilaa, jota Villarreal pyrki käyttämään hyväkseen.

Toinen puolisko olikin sitten melkoista hurlumheita. Villarrealin 2-1-maali syntyi Piquén henkilökohtaisen virheen seurauksena, mutta muuten sama kaava jatkui. Barca prässäsi korkealta ja piti riskitason melko ylhäällä. Villarreal puolestaan piti pistohyökkäyksillään kotijoukkueen puolustuksen varpaillaan loppuun asti. Ehkä konkreettisimmin Villarrealin hyvästä pelaamisesta kertoo se, että mikään muu joukkue ei ole tällä kaudella pystynyt tekemään Camp Noulla kahta maalia Barcan verkkoon.

Barcan pelaajista on annettava pisteet Rakiticin paikalla pelanneelle Rafinhalle. Yksi maali, yksi alustettu maali, laadukasta peruspelaamista ja muutama tärkeä katko. Ne sinänsä kumpusivat nimenomaan laadukkaan peruspelaamisen kautta syntyvästä hyvästä sijoittumisesta.

Kokoonpanot

Barcelona

13 Bravo
22 Alves
3 Piqué
14 Mascherano
18 Alba
5 Busquets -> Mathieu (71.)
12 Rafinha -> Rakitic (88.)
8 Iniesta
10 Messi
9 Suárez -> Pedro (79.)
11 Neymar

Barcelona, vaihtopenkki

21 Adriano
24 Mathieu
7 Pedro
4 Rakitic
20 Roberto
1 ter Stegen
6 Xavi

Villarreal

1 Asenjo
2 Gaspar
5 Musacchio
15 Ruiz
18 Costa
6 dos Santos, J. -> Gómez (84.)
4 Pina -> Trigueros (76.)
21 Soriano
17 Cheryshev
9 dos Santos, G. -> Uche (89.)
7 Vietto

Villarreal, vaihtopenkki

16 Dorado
19 Gómez
25 Juan
23 Moreno
22 Rukavina
14 Trigueros
8 Uche

La Liga sunnuntaina

Levante – Athletic Bilbao 0-2 (0-0)
0-1 Aritz Aduriz (48.)
0-2 Aritz Aduriz (90.)

Almería – Getafe 1-0 (1-0)
1-0 Edgar Méndez (44.)

Sevilla – Espanyol 3-2 (2-1)
0-1 Christian Stuani rp. (15.)
1-1 Diogo Figueiras (26.)
2-1 Vitolo (35.)
2-2 Víctor Sánchez (77.)
3-2 Iago Aspas (89.)

Barcelona – Villarreal 3-2 (1-1)
0-1 Denis Cheryshev (30.)
1-1 Neymar (45.)
1-2 Luciano Vietto (51.)
2-2 Rafinha (53.)
3-2 Lionel Messi (55.)