Madrid on suomalaisille tänä päivänä yhä suositumpi matkakohde. Yksi parhaista loma-aktiviteeteista Espanjan pääkaupungissa on jalkapallon seuraaminen paikan päällä. Kaupungin tunnetuimmat seurat ovat Real Madrid ja Atlético Madrid, mutta myös pienempien seurojen ottelut voivat olla jalkapallofanaatikolle upea kokemus.

Madridin metropolialueelta löytyy useampikin hieno seura. Pääsarjassa pelaavat mainittujen jättiläisten lisäksi myös Getafe ja Rayo Vallecano. Maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Segundassa pelaavat puolestaan AD Alcorcón ja CD Leganés. Alemmista sarjoista löytyy sitten useampiakin joukkueita, kuten Eero Markkasen edustama Real Madrid Castilla.

Tässä juttusarjassa perehdymme syvemmin madridilaisen jalkapallon seuraamiseen paikan päällä. Annamme vinkkejä kuinka päästä paikan päälle ja hankkia lippuja otteluihin. Lisäksi välitämme toimittajan omakohtaiset kokemukset paikan päältä.

Ensimmäisenä vuorossa on piskuinen Alcorcón.

Alcorcón – Kaupunki Madridin kyljessä

Alcorcón on yksi Madridin metropolialueeseen kuuluvista kaupungeista noin 15 kilometriä pääkaupungin keskustasta. Mistään pienestä nukkumalähiöstä ei voida puhua, sillä kaupungissa asustelee 170 000 asukasta.

Kaupungin ylpeys AD Alcorcón on kuulunut jo puoli vuosikymmentä Liga Adelanten (Segundan) kärkijoukkueisiin, mutta nousu korkeimmalle sarjatasolle on antanut odottaa itseään. 44-vuotias seura ei ole ikinä pelannut Espanjan pääsarjassa. Viime sunnuntaina se isännöi Albacetea.

Ottelupäivä Alcorcónissa – fiilistelyt stadionin kupeessa

Paikallisjuna tuo näppärästi Alcorcóniin noin 20 minuutissa Madridin keskustasta. Itse kaupunki on ihan viehättävä, mutta varsinaista nähtävää siellä ei sen kummemmin ole, joten ei ole tarvetta suunnata paikalle monta tuntia ennen ottelua. Alcorcónissa on espanjalaiseen tyyliin useita kuppiloita, mutta ottelupäivän tunnelmat eivät katukuvassa vielä päivällä näy. Seuran huiveja näkyy siellä täällä, ja jotkut Cerveceriat ovat enemmän täynnä kuin toiset.

Stadionille kulkiessa noin tuntia ennen ottelun alkua urheilujuhlan tuntua alkaa olla ilmassa. Keltasinihuiviset kannattajat vaeltavat kohti Estadio Santo Domingoa kiivaiden analyysien raikaessa. Stadionin kupeessa on vielä lennokkaampi tunnelma. Vaikka 6 000 katsojaa vetävä areena on harvoin täynnä, ovat katsojat sitäkin omistautuneempia omalle seuralleen. Paikalla on myös paljon seuran junioreita vanhempineen. Selfie-tikut ja turistit loistavat poissaolollaan.

Tyypillinen Alcorcónin kannattaja asustaa kyseisessä kaupungissa. Paikalliset iäkkäämmän sukupolven edustajat ovat sitä mieltä, että useimmilta Alcorcón-symppaajilta löytyy suosikki myös pääsarjasta. Useimmiten se on Atlético tai Real.

20150125_174754
Areenan kyljessä olevassa baarissa myydään olutta, drinkkejä ja pikku naposteltavaa pilkkahintaan. Olut maksaa kaksi euroa. Albaceten ja Alcorcónin kannattajat sammuttavat janoaan ja laulavat sulassa sovussa baarin ulkopuolella. Jos tunnelmaa haluaa aistia ennen ottelua, on tämä varmasti yksi parhaista paikoista sen tekemiseen.

20150125_174015
Tunnelmia stadionin kyljestä.

Vieraskannattajien juhlaa – kotiyleisön tuskaa

Lippu stadionin sivukatsomoon maksaa 20 euroa. Katsomot ovat aivan kentän juuressa, joten tunnelma on tiivis. Vastustajan laitapelaajat kuulevat vanhojen konkareiden pilkkahuudot katsomosta kentälle sanatarkasti.

20150125_180547
Tunnelma oli intensiivinen, vaikkei stadion ollutkaan aivan täynnä. Nurmi oli loistavassa kunnossa.

Alcorcón on hyvissä asetelmissa kymmenen parhaan joukossa, kun taas vastustaja Albacete Balompié kuuluu sarjan häntäpäähän. Vastustajana vierailijat eivät herätä sen kummempia tunteita paikallisissa. Albacete on kuitenkin keskisuuri espanjalainen kaupunki noin 250 kilometrin päässä Madridista, joten vieraskannattajia on saapunut stadionille espanjalaisella mittapuulla kiitettävä määrä. Suuri osa näistä asuu toki muutenkin Madridissa. Tällä kertaa vierasfanit pitävät kovempaa ääntä kuin kotijoukkueen äärikannattajat, tosin tasaisin väliajoin myös muut katsomonosat yhtyvät Alcorcónin kannatuslauluihin.

20150125_180647
Toinen pääty oli täynnä Albaceten kannattajia.

Itse ottelu aiheuttaa paikallisissa suurta turhautumista. Albacete menee johtoon jo ottelun alussa, ja puoliajalle lähdetään lopulta vierailijoiden johtaessa 2-1. Kotijoukkue ei saa kunnon kiriä aikaiseksi, ja lopulta Rubén Cruz räjäyttää vieraskannattajien sektorin iskemällä ottelun lopussa vapaapotkusta 3-1-maaliin. Kotijoukkueen kavennusta aivan viimeisillä hetkillä todistaa enää vain harva joukko.

20150125_183715
Alkor Hooligans.

Vaikka Alcorcón ei sunnuntaina kovin hyvin pelannut, on taso Segundassa kuitenkin yllättävän hyvä, ja etenkin pelaajien taitotaso on korkealla. Kaiken kaikkiaan Laliiga.com suosittelee visiittiä Alcorcónissa. Lähiöseuroille pitäisi löytyä aina paikka jalkapalloromantikon sydämestä.

Kuinka päästä paikan päälle?

Madridin julkinen liikenne toimii mainiosti, joten sitä kannattaa käyttää. Alcorcónin kotikenttä Estadio Santo Domingo on tavoitettavissa myös metrolla tai bussilla, mutta kaikkein helpoin tapa löytää keskustasta paikan päälle on käyttää Madridin paikallisjunia, eli Cercaníaseja.

Linja C-5 (suunta Móstoles-El Soto) on ainoa, joka kulkee Alcorcóniin, ja se kulkee noin 10 minuutin välein. Juna lähtee Atochan asemalta (kyytiin voi hypätä myös Embajadores-asemalta) Madridin keskustasta. Kannattaa muistaa, että Madridin paikallisjunat lähtevät Atochan ison rakennuksen vieressä olevan rakennuksen pihasta. Menopaluulippu Alcorcóniin maksaa alle neljä euroa.

Juna on kaikkein nopein vaihtoehto, sillä matkustusaika on vain noin 20 minuuttia. Pois kannattaa jäädä Las Retamasin-asemalla, joka sijaitsee viiden minuutin kävelymatkan päässä stadionilta.

Metrolla Alcorcóniin kestää vajaan tunnin verran, ja lähin asema on 20 minuutin kävelymatkan päässä stadionista. Linja on sininen numero kymmenen ja pääteasema Puerta del Sur.

Kuinka hankkia liput?

Alcorcónin otteluihin saa ostettua lippuja etukäteen joukkueen toimistosta joka sijaitsee Alcorcónin keskustassa, mutta lähtökohtaisesti lähestulkoon jokaiseen joukkueen otteluun saa lippuja myös stadionilta ennen ottelua.

Lippujen hinnat saattavat hieman vaihdella vastustajasta ja ottelun panoksesta riippuen, mutta pääsääntöisesti 15-30 eurolla pääsee nauttimaan laadukkaasta Segunda-ottelusta.

Toimiston osoite: Calle Las Vegas 3, 28921 Alcorcón

Stadionin osoite: Av. Pablo Iglesias s/n, 28922 Alcorcón

Muuta huomioitavaa

Madridissa saattaa tammikuussa olla päivisin hyvinkin lämmin, mutta etenkin pilvettömät illat voivat olla marras-maaliskuussa todella kylmiä jopa suomalaisille. Hämärän laskiessa talvitakkia tulee nopeasti ikävä. Kahden tunnin värjöttelyn sijasta lämminta vaatetta (pipo, hanskat, paksu takki) kannattaa varata mukaan.