On torstai, eli Viikon pelaajan aika. Tämänkertaisen jutun tähdeksi olisi hyvin voinut valita esimerkiksi Lionel Messin, joka iski hattutempun Deportivo La Coruñaa vastaan ja ottelun ainoan osuman eilen illalla Atlético Madridin verkkoon. Messi on jo kertaalleen valittu Viikon pelaajaksi, joten emme halunneet valita häntä. Sen sijaan päätimme nostaa esiin miehen, joka on osaltaan mahdollistanut Messin erinomaiset otteet viimeisen viikon aikana. Valintamme on siis Ivan Rakitic.

Aloitetaan viime kaudesta. Rakitic oli vuosi sitten syksyllä ehkäpä koko La Ligan paras pelaaja. Hän oli Sevillalle kaikki kaikessa. Hän pelasi keskikaistalla milloin puolustavassa ja milloin hyökkäävässä roolissa. Koko Sevillan pelaaminen rakentui Rakiticin ympärille. Ei siis ole mikään ihme, että kroatialainen summasi viime kaudella 34 liigaottelussa tehot 12+12. Kesällä Cesc Fàbregas lähti, ja hänen tilalleen Barcelona hankki Rakiticin. Samalla hetkellä Sevillan pelillisen kuninkaan ja kapteenin piti totutella uudenlaiseen pelitapaan, uudenlaiseen rooliin.

Sevillassa Rakiticilla oli enemmän aikaa. Hän pääsi juoksemaan pallollisena ja syöttämään eteenpäin tyhjiin tiloihin. Barcelonassa Rakiticilla on aikaa vain keskialueella. Murtautumisvaiheessa aikaa ei ole. Barcelonaa vastaan lähes jokainen vastustaja vetäytyy monen pelaajan voimin syvälle omalle alueelleen. Puolustuksen selustassa ei ole juurikaan tilaa, joten sinne ei voi syöttää juoksupalloa pitkälle oman pelaajan etupuolelle. Vastustajia on pienessä tilassa niin monta, että pelinopeuden täytyy kasvaa.

Tämän ajatuksen Rakitic on kauden edetessä ymmärtänyt paremmin ja paremmin. Barcelonalaisessa pelaamisessa maalipaikat syntyvät yhdellä tai kahdella kosketuksella toimivien kolmiopelien kautta. Esimerkki: Dani Alves pelaa pallon oikeasta laidasta lateraalisyötöllä keskustaan. Viime kauden Sevillassa Rakitic olisi voinut ottaa haltuun ja miettiä seuraavaa liikettä. Barcelonassa hän ottaa syötön haltuun positiivisessa peliasennossa, joka mahdollistaa ensimmäisellä kosketuksella syötön linjan selustaan juosseelle Messille.

Viime viikonloppuna Deportivo La Coruñaa vastaan Rakitic syötti kaksi Barcan neljästä maalista. 10. minuutilla (videolla 0:40 ->) hän sai syötön vasemmalta puoleltaan Sergio Busquetsilta. Katse ylös, pallo haltuun, uudestaan katse ylös, ja syöttö linjan yli Messille. 1-0. Barcelonan kolmannessa maalissa (videolla 3:36 ->) kulmapotku pelattiin lyhyenä Rakiticille. Kroatialainen imi itseensä kaksi Deporin pelaajaa, joiden välistä hän chippasi pallon Messille. Kirppu otti muutaman askeleen ja latasi takanurkkaan.

Barcelonan maalit Deportivo La Coruñaa vastaan voi katsoa tästä.

Rakitic jatkoi hyvää keskittynyttä yhden kosketuksen pelaamista keskiviikkona pelatussa Copa del Rey -ottelussa. 12. minuutilla hän muodosti kolmion Alvesin ja Messin kanssa. Alves syötti Rakiticille negatiiviseen peliasentoon. Rakitic jatkoi toisella kosketuksella Messille, joka puolestaan jatkoi ykkösellä pystyyn juosseelle Alvesille. Brasilialaispakki ei päässyt etenemään kohti maalia, joten hän palautti pallon laitaan liikkuneelle Rakiticille. Jälleen kroatialainen oli jo ehtinyt miettiä seuraavan liikkeensä, ja hän syötti ensimmäisellä kosketuksellaan boksiin liikkuneen Messin vetopaikkaan (videolla 1:16 ->).

35 minuutin kohdalla Atléticon purkupallo tuli korkeana rangaistusalueen rajan tuntumaan sijoittuneelle Rakiticille. Viime kaudella Rakitic olisi todennäköisesti ottanut pallon haltuun tai jopa laukonut suoraan ilmasta. Nyt hän nosti katseensa ylös ja nosti sisäsyrjällä suoraan ilmasta pelivälineen Luis Suárezille, jonka olisi pitänyt tehdä paikastaan maali (videolla 3:02 ->).

Videon tilanteista voi katsoa tästä.

Kaiken kaikkiaan Rakitic antoi Deporia vastaan 92,1 prosenttia syötöistään omille. Mukaan mahtui neljä maalipaikan synnyttänyttä avainsyöttöä ja kaksi läpisyöttöä, jotka molemmat löysivät kohteensa. Atléticoa vastaan Rakitic antoi seitsemän pitkää syöttöä, joista kaikki meni omille. Myös Rakiticin antama ja koko Barcan ainoa läpisyöttö meni perille. Voidaan siis hyvällä syyllä puhua merkittävästä pelaajasta murtautumisvaiheessa.

Rakitic on paljon enemmän kuin yhden kosketuksen pelaamista ja syöttöjä puolustuksen selustaan. Hän osallistuu jatkuvasti myös pallottomaan pelaamiseen, pelinrakenteluun ja erilaisiin puolustustehtäviin. Viikon pelaaja -valinta tuli kuitenkin nimenomaan Rakiticin murtautumisvaiheen tekojen kautta.

Kaikki Viikon pelaaja -jutut löydät tästä.