Syksyllä on luonnollisesti tahkottu Espanjan pääsarjan lisäksi myös muilla sarjatasoilla. Otetaanpa pieni kertaus Segundan syksyyn. Segundasta nousee kauden päätteeksi tuttuun tapaan kolme joukkuetta pääsarjaan.

Nousutaistelussa tuttuja joukkueita

Segundan kärjessä joulutauolle pääsi Las Palmas. Kanariansaarten ylpeys on voittanut 18 ottelusta 10, pelannut kuusi tasan ja hävinnyt kaksi. Maaleja Las Palmas on tehnyt enemmän kuin mikään muu joukkue: 32. Las Palmasin syksyä tahrasivat kolmen viime kierroksen aikana tulleet tappio ja tasapeli. Pistemenetysten takia Sporting Gijón nousi ennen joulutaukoa Las Palmasin kanssa tasoihin. Gijón on ainoa joukkue, joka ei ole vielä hävinnyt yhtään ottelua tällä kaudella.

Kovin pahasti karussa kärkikaksikko ei ole. Kolmannella sijalla on Real Betis, joka on kolme pistettä kärkeä perässä. Real Valladolidilla on 32, Gironalla 31 ja Ponferradinalla 29 pistettä.

Nousupaikoista vahvimmin taistelevat joukkueet eivät ole viime vuosien aikana juuri vaihtuneet. Las Palmas oli kahdella edellisellä kaudella mukana nousukarsinnoissa, mutta juuri nyt joukkue näyttäisi ottavan suoran nousupaikan. Myös Gijón oli viime kaudella nousukarsinnoissa. Joukkueet itse asiassa pelasivat toisiaan vastaan ottelussa, jonka Las Palmas voitti. Nousukarsintafinaalissa saarelaiset hävisivät katkerasti pääsarjaan nousseelle Córdoballe.

Kärkikaksikon perässä olevista Betis ja Valladolid olivat viime kaudella pääsarjassa, joten niidenkään kärkipään asemissa ei ole mitään yllättävää. Girona oli viime kaudella 16:s mutta toissa kaudella neljäs. Samalla tavalla Ponferradina oli viime kaudella 15:s mutta sitä ennen seitsemäs.

Viime kauden putoajista Osasunalla heikoimmat asemat

Viime kaudella Real Betis, Real Valladolid ja Osasuna putosivat pääsarjasta Segundaan. Betis oli selkeästi huonoin, kun taas Osasuna putosi vain pisteen erolla. Tällä kaudella kolmikko on vaihtanut paikkoja. Segunda-syksyn jälkeen parhaimmissa asemissa on kolmantena oleva Betis. Andalusialaisjoukkueessa vaihtui koko hallitus ja samalla päävalmentaja marraskuun lopussa. Siinä vaiheessa sijoitus oli kuudes. Sen jälkeen on mennyt hyvin. Reservijoukkueen valmentaja Juan Merino johdatti Betisin neljään perättäiseen voittoon. Nyt pisteitä on 33 ja sijoitus on kolmas. Joulutauon jälkeen vetovastuun ottaa sankarin maineessa Betisissä oleva Pepe Mel.

Valladolid on vain pisteen ja yhden sijan Betisiä perässä. Täksi kaudeksi joukkueen peräsimeen palkattu Rubi sai kauden alussa Valladolidin hyvään vireeseen. 11 kierroksen jälkeen joukkue oli jopa Segundan kärkipaikalla. Sen jälkeen pudotusta on tullut hieman, mutta joulutauolle Valladolid pääsi maukkaalla 7-0-murskavoitolla Barcelona B:stä.

Osasunan putoaminen viime kauden päätteeksi meni todella tiukille. Baskijoukkue voisi aivan hyvin pelata tällä hetkellä pääsarjaa, mutta nyt Osasuna tahkoaa Segundaa keskikastissa. Vielä pari kierrosta sitten Osasuna oli 22 joukkueen sarjassa sijalla 19. Tuolloin takana oli viisi voitotonta ottelua putkeen. Tahti parani juuri ennen joulutaukoa. Ensin Osasuna voitti Valladolidin ja syyskauden viimeisessä ottelussa sarjakärki Las Palmasin. Nyt Osasunan sijoitus on 14:s, mutta nousukarsintoihin on edelleen matkaa seitsemän pistettä.

Barcelona B uhkaa pudota

Mennään seuraavaksi sarjataulukon kellarikerrokseen. Tällä hetkellä viimeisenä on 15 pistettä kerännyt Albacete. Niin ikään Sabadell on saanut kasaan 15 pinnaa. Racing Santanderilla on kaksi ja Llagosteralla neljä pistettä jumbokaksikkoa enemmän.

Pahimmassa putoamisvaarassa olevien joukkueiden nimet eivät juuri yllätä. Albacete, Racing ja Llagostera ovat viime kauden nousijoita Segunda B:stä. Viime kauden päätteeksi Segundaan nousseista ainoastaan Leganés on tällä hetkellä turvassa putoamiselta. 18 kierroksen jälkeen joukkue on sijalla 11.

Putoajakandidaattien joukossa on muitakin kuin edellä mainittu nelikko. Barcelona B, Recreativo Huelva ja Real Mallorca ovat kaikki vain pisteen päässä putoamisviivasta. Barcelonalle olisi suuri takaisku, mikäli sen reservijoukkue putoaisi kolmannelle sarjatasolle. Segunda on tähän asti ollut hyvä ponnahduslauta nuorille pelaajille ennen siirtymistä edustusjoukkueeseen. Joulutauolle Barca lähti melko masentavissa tunnelmissa, sillä joukkue otti Valladolidilta aiemmin mainitun turpasaunan lukemin 0-7.