Mestarien liigan lohkovaihe on pelattu. Tässä kohtaa on hyvä vetää happea ja käydä vähän läpi onnistujia. Toimituksemme valitsema lohkovaiheen tähdistökentällinen on tässä. Ryhmitys on muotoa 4-3-3.

Maalivahti

Danijel Subasic, Monaco

Hyviä maalivahteja oli tarjolla useita. Maalivahtien paremmuutta on ylipäätään vaikea mitata sen vuoksi, että hyvien joukkueiden maalivahdit eivät kovinkaan usein joudu töihin. Päädyimme valitseman tähdistöön Monacon Danijel Subasicin.

30-vuotias ja 191-senttinen maalivahti ei ollut lohkovaiheen ykkönen torjuntamäärissä tai avausten onnistumisprosentissa. Ensimmäistä selittää se, että Monaco puolusti kollektiivisesti hyvin, eikä jättänyt maalivahtiaan samalla tavalla pulaan kuin jotkut muut joukkueet. Toista tilastoa taas selittää se, että Subasicin avauksista suuri osa oli hyvin pitkiä syöttöjä.

Ne hommat, joita Subasicille tuli, hän hoiti mallikkaasti. Torjuntoja kertyi 11, ja keskityspalloja kroatialainen poimi 12. Tärkeimmässä tilastossa Subasic oli ykkönen: kuudessa pelaamassaan ottelussa hän päästi vain yhden maalin. Kun yhdistetään päästetyt maalit siihen, että Monaco teki vain neljä osumaa, Subasicin arvo tulee todella esiin. Tuloksena lohkovoitto.

Italy v Croatia - EURO 2016 Qualifier
Kuva: Getty Images

Puolustus

Oikea laitapakki: Juanfran, Atlético Madrid

Juanfran on pelaaja, johon valmentaja voi todella luottaa. Atlético Madridin oikea puolustaja harvoin häikäisee, mutta hän ei myöskään petä. Juanfran hoitaa omat velvoitteensa puolustuspäässä, minkä lisäksi hän on usein rakentelemassa maalipaikkoja hyökkäyspäässä.

Lohkovaiheessa Juanfran pelasi kaikki kuusi ottelua, joissa hän tarjoili joukkuekavereilleen yhdeksän maalipaikkaa. Näistä kolme myös johti maaliin. Puolustuspäässä sujui vähintään yhtä hyvin, sillä Atleti päästi yhteensä vain kolme maalia. Juanfranissa ehdottomasti parasta on tasaisuus, jolla hän pelaa, oli vastassa mikä joukkue tahansa.

Atletico Madrid v Athletic Bilbao - UEFA Europa League Final
Kuva: Getty Images

Toppari: John Terry, Chelsea

Ikää on jo 34 vuotta, mutta se ei tunnu tahtia haittaavan. Terry pelasi Chelsean puolustuksen ytimessä viidessä ensimmäisessä Mestarien liiga -ottelussa. Eli niissä peleissä, joissa oli panosta. Noissa viidessä pelissä Chelsea päästi tasan kaksi maalia. Terry hoiti puolustustehtävänsä melko puhtaasti, sillä hänelle nostettiin vain kerran keltainen kortti.

Kaiken lisäksi Terry rakensi erittäin varmasti peliä. Kun mukaan lasketaan kaikki lohkovaiheen pelaajat, Terryn syöttöjen onnistumisprosentti oli kolmanneksi korkein (95,2). Vain Sergio Busquets (96,2) ja Asier Illarramendi (95,7) kiilasivat edelle.

Puolustusvelvoitteiden ja pelinrakentelun lisäksi Terry loisti myös hyökkäyspäädyssä. Harva toppari iskee viidessä pelissä tehoja 2+2.

Sunderland v Chelsea - Premier League
Kuva: Getty Images

Toppari: Mbemba Mangulu, Anderlecht

Päätimme valita tähdistöön toisenkin puolustajan, joka iski kaksi maalia. Anderlechtin Mbemba Mangulu ei tosin päätynyt tähdistöön maaliensa ansiosta. Belgialaisjoukkue arvottiin lähtökohtaisesti hankalaan lohkoon yhdessä Borussia Dortmundin, Arsenalin ja Galatasarayn kanssa. Siinä mielessä 10 päästettyä maalia kuudessa ottelussa on ihan kelpo saldo.

Vasta 20-vuotias toppari Mangulu pärjäsi nimenomaan puolustuspäässä erinomaisesti. Taklauksista onnistui peräti 88 prosenttia, ja pääpallojakin Mangulu voitti 64 prosentin teholla. Toisaalta Mangulun ei tarvinnut kovinkaan usein taklata. Syy on se, että hän lukee peliä erinomaisesti. Siitä taas kertoo omaa kieltään 20 syötönkatkoa lohkovaiheessa.

Vasen laitapakki: Alex Sandro, Porto

Vasemman pakin paikalle olisi ollut muutamakin varteenotettava pelimies. Päädyimme Porton Alex Sandroon. 23-vuotias brasilialainen auttoi omalla panoksellaan joukkueensa H-lohkon ykköseksi.

Alex Sandron pelissä yhdistyvät hyvä puolustaminen ja toisaalta modernille laitapuolustajalle tyypillinen hyökkäysten tukeminen. Vaikkei brassi ole kovin kookas (177 cm), hän voitti lohkovaiheessa 83 prosenttia pääpalloistaan. Kaiken kaikkiaan hän oli kaikista lohkovaiheen puolustajista toiseksi eniten osallisena kaksinkamppailuissa.

Puolustuspelaamisen lisäksi myös hyökkäyspelaaminen luonnistuu. Puolustajista ainoastaan Marcelo tarjoili enemmän maalipaikkoja joukkuekavereilleen kuin Alex Sando.

FC Porto v Eintracht Frankfurt - UEFA Europa League Round of 32
Kuva: Getty Images

Keskikenttä

Puolustava keskikenttäpelaaja: Casemiro, Porto

Porto saa jo toisen pelaajansa tähdistöön Casemiron myötä. Real Madridista lainalla oleva keskikentän pohjapelaaja oli lohkovaiheessa erinomainen nimenomaan puolustussuuntaan. Casemiro on nivonut puolustuksen ja keskikenttälinjan yhteen keskustan katiskapaikalla. 184-senttiä ei ole erityisen paljon, mutta siitä huolimatta brasilialainen voitti yli puolet lohkovaiheen kaksinkamppailuistaan. Pääpalloja Casemirolle tulee todella paljon – sellaiset yhdeksän ottelua kohden.

Casemirolla oli tärkeä rooli siinä, että Porto päästi vain neljä maalia lohkovaiheessa. Niissä neljässä ottelussa, joissa Casemiro pelasi, Porto päästi yhden ainoan maalin. Toki on muistettava, ettei lohko ollut se kaikkein kovin, mutta silti.

Borussia Dortmund v Real Madrid - UEFA Champions League Quarter Final
Kuva: Getty Images

Keskikentän keskusta: Toni Kroos, Real Madrid

Toni Kroos on tämän hetken täydellisimpiä jalkapalloilijoita. Saksalainen siirtyi viime kesänä Bayern Münchenistä Real Madridiin, eikä tarvinnut käytännössä lainkaan aikaa sopeutumiseen. Kroos on välittömästi ottanut ohjat käsiinsä Realin keskikentän ytimessä. Tietysti ympärillä on erinomaisia pelaajia, mutta Kroosin roolia ei sovi vähätellä.

Realin pelissä Kroos pyörittää peliä. Siitä kertonee 433 syöttöä lohkovaiheessa. Näistä syötöistä peräti 95 prosenttia meni omille. Maaleja Kroos syötti kaksi, mutta se ei ole tärkeintä hänen pelaamisessaan. Kroosin roolina on olla jatkuvasti pelattavana ja jaella syöttöjä Cristiano Ronaldolle, Karim Benzemalle ja Gareth Balelle. Peruspelaaminen: siinä Kroos on erinomainen.

Real Madrid CF v Rayo Vallecano de Madrid - La Liga
Kuva: Getty Images

Hyökkäävä keskikenttäpelaaja: Koke, Atlético Madrid

Keskikentälle on mahdutettava vielä yksi hyökkäävämpi vaihtoehto. Kokesta kertoo tarpeeksi se, että hän on Espanjan maajoukkueen tulevien vuosien ykköspelintekijä. Koken syöttövalikoima hivelee silmää. Hän on jatkuvasti oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ja hyvin usein hän valitsee oikean syötön kuhunkin tilanteeseen.

Lohkovaiheessa Koke iski kaksi maalia ja syötti neljä. Hän oli siis mukana 43 prosentissa Atléticon maaleista. Yksi Koken parhaista puolista on ymmärrys tietynlaisesta totaalisesta jalkapallosta. Hän voi pelata puolustavana keskikenttänä, keskikentän keskustassa, kummalla tahansa laidalla tai kymppipaikalla. Harva muistaa tässä tohinassa, että ikää on vasta 22 vuotta. Kaiken lisäksi Koke on erinomainen erikoistilanteiden antaja.

getty_koke2013a
Kuva: Getty Images

Hyökkäys

Oikea laitahyökkääjä: Lionel Messi, Barcelona

Lionel Messistä on jo sanottu kaikki. Mestarien liigassa Kirppu teki lohkovaiheen aikana historiaa, kun hänestä tuli turnauksen kaikkien aikojen maalintekijä. Tällä hetkellä ennätys keikkuu 75 maalissa. Ja ikää Messillä on edelleen vasta 27 vuotta. Tämän kauden kuudessa lohko-ottelussa Messi iski kahdeksan maalia ja syötti kaksi osumaa. Lisätään siihen päälle vielä 20 joukkuekavereille syötettyä maalipaikkaa – eniten kaikista lohkovaiheen pelaajista.

Messissä mielenkiintoista on se, että hänet on palautettu jossain määrin keskeltä takaisin laidalle. Jossain määrin siksi, että argentiinalaisella on edelleen suuri vapaus liikkua ympäri kenttää. Mutta periaatteessa Messi pelaa yhä enemmän oikealla ja Luis Suárez keskellä. Tällä hetkellä näyttää toimivan.

FC Barcelona v RCD Espanyol - La Liga
Kuva: Getty Images

Keskushyökkääjä: Luiz Adriano, Shakhtar Donetsk

Lohkovaiheen jokeri on tässä. Ja kyllä, olemme tietoisia siitä, että Luiz Adriano teki yhdeksästä maalistaan kahdeksan kahdessa ottelussa Bate Borisovia vastaan. Mitä sitten. Ensinnäkin, viisi maalia on saavutuksena hyvin harvinainen, oli vastassa mikä nippu tahansa. Toiseksi, yhdeksän maalia lohkovaiheessa on vielä harvinaisempi juttu. Siihen on onnistunut ennen Luiz Adrianoa vain Cristiano Ronaldo, joka naulasi yhdeksän rysää lohkopeleissä viime kaudella.

Shakhtar paineli H-lohkosta toisena jatkoon, joten se saa pudotuspeleissä todennäköisesti vastaansa itseään selvästi kovemman joukkueen. Vasta siinä vaiheessa todella mitataan, pystyykö Luiz Adriano kannattelemaan joukkuettaan.

Real Sociedad de Futbol v FC Shakhtar Donetsk - UEFA Champions League
Kuva: Getty Images

Vasen hyökkääjä: Eden Hazard, Chelsea

Chelsea saa tähdistöön toisenkin pelaajan. Tällekin paikalle olisi ollut monta hyvää vaihtoehtoa, kuten Ronaldo, Yacine Brahimi ja Nani (niin hämmentävältä kuin se kuulostaakin). Päädyimme silti Eden Hazardiin. Viidessä ottelussa kaksi maalia ja kaksi maalisyöttöä. Belgian maajoukkuepelaaja petasi joukkuekavereilleen yhteensä 11 maalipaikkaa.

Hazardissa erityistä on 1v1-pelaaminen. Laiturilla on poikkeuksellinen taito voittaa pallollisena edessä oleva puolustaja. Vaikka Hazard pelasi vain viisi ottelua, hän haastoi enemmän kuin kukaan muu – 38 kertaa. Hazardin haastamisessa erityistä on se, että hän tulee tilanteista voittajana ulos 75-prosenttisesti. Tällainen pelaaja on kullanarvoinen sekä nopeissa vastahyökkäyksissä että silloin, kun vastustajan matalalla makaavaa staattista muotoa pitää sekoittaa.

Sunderland v Chelsea - Premier League
Kuva: Getty Images