Espanjassa on tehty harvinaisen nopealla aikataululla päätöksiä uusista rangaistuksista, joiden avulla huliganismi pyritään kitkemään pois jalkapallosta. Uusista säädöksistä päättivät yhteistyössä Espanjan hallituksen alainen urheilun korkein neuvosto CSD, kahta ylintä sarjatasoa hallinnoiva LFP ja Espanjan jalkapalloliitto RFEF.

Tiedotteen mukaan katsomonosia voidaan sulkea, mikäli tietyn joukkueen ympärillä tapahtuu väkivaltaisuuksia tai muita väärinkäytöksiä. Uudet säädökset mahdollistavat myös pistevähennykset joukkueilta.

– Lisäksi kaikkea sanallista ja fyysistä väkivaltaa seurataan stadioneilla, maan urheiluministeri Miguel Cardenal sanoi.

LFP tukee toimia mm. nimittämällä jokaiseen otteluun henkilön, jonka ainoa tehtävä on seurata kannattajien käyttäytymistä ja raportoida väärinkäytöksistä. Nyt julkistetut uudet säädökset astuvat voimaan 15. joulukuuta.

Espanjan jalkapallo heräsi kunnolla huliganismin todellisuuteen viime sunnuntaina, kun noin 200 huligaania otti väkivaltaisesti yhteen ennen Atlético Madridin ja Deportivo La Coruñan välistä ottelua. Välikohtauksessa loukkaantui useita, ja yksi Deporin ultrakannattaja sai surmansa.

– Olemme päättäneet, että ehdotamme poliisin tunnistamille henkilöille maksimirangaistukseksi 60 001 euron sakkoa ja viiden vuoden porttikieltoa kaikille urheilustadioneille, CSD:n pääsihteeri Ana Muñoz sanoi.

Ongelmiin saattaa joutua myös Depor, joka piti hiljaisen hetken kuolleen ”Jimmyn” kunniaksi ennen Copa del Reyn ottelua.

– Vaadimme tietoa Deportivolta liittyen minuutin hiljaiseen hetkeen. Haluamme selvittää syyt tälle tapahtumalle. Tämä saattaa johtaa kurinpidollisiin toimiin seuraa vastaan.