Moni on ihmetellyt, miten Barcelona ja Lionel Messi ovat yhtäkkiä heränneet pienimuotoisesta horroksesta. Joku saattaa selittää asiaa sillä, että kun Messi rikkoi Telmo Zarran hallussa olleen La Ligan maaliennätyksen, apina putosi harteilta, ja nyt on taas vapautuneempaa pelata. Ehkä niin, mutta se on suurimmalta osin seurasta. Syy on pelin rakenteessa. Selitetäänpä tarkemmin.

Luis Suárezin pelikielto päättyi noin kuukausi sitten, juuri ennen Clásicoa. Tuolloin jokaisessa mediassa mietittiin, miten Luis Enrique asettaisi miljoonamiehensä hyökkäykseen. Ajateltiin, että Suárez menisi hukkaan laidalla, mutta että sinne hän todennäköisesti joutuisi Messin tieltä. Ja sinne Suárez myös joutui.

Katalonian Supercupin merkitys

Uruguaylainen pelasi oikealla laidalla sekä Real Madridia että Celta Vigoa vastaan. Suárez väläytteli taitojaan, mutta näytti olevan jossain määrin hukassa. Peli ei oikein tahtonut sujua Dani Alvesin ja Messin kanssa. Tässä vaiheessa on syytä muistuttaa, että Barcelona hävisi sekä Realille että Celtalle. Noiden pelien väliin mahtui ottelu, jonka merkitys saattaa nousta todella suureksi loppukautta ajatellen. Katalonian Supercupissa Messi ja Neymar olivat huilivuorossa, mutta Suárez pelasi. Ja nyt Enrique asetti hänet keskushyökkääjän tontille eli sille paikalle, jolla hän on aiemmin urallaan tehoja tehnyt. Suárez ei edelleenkään tehnyt maalia, mutta Enrique taisi pitää näkemästään.

Celta-ottelussa palattiin siis arkeen, ja Suárez siirrettiin takaisin oikeaan laitaan. Kuten sanottu, Barca hävisi. Mennään seuraavaan liigaotteluun. Almeríaa vastaan Suárez aloitti penkillä. Hänet vaihdettiin sisään puoliajalla, mutta nyt hän ei pelannutkaan enää laidalla. Messi siirtyi ryhmitelmässä kohti oikeaa laitaa, ja Suárez pääsi sentteriksi. Uruguaylainen syötti kaksi maalia ja osui kertaalleen maalikehikkoon. Hän oli myös Whoscored-sivuston valinta ottelun parhaaksi pelaajaksi.

Vaikuttiko Martino Enriquen päätökseen?

Almería-pelin jälkeen tuli maajoukkuetauko. Argentiinan päävalmentaja Tata Martino sanoi näin:

– Olemme päättäneet, että Messin on pelattava oikealla laidalla.

Viime viikonloppuna pelattiin ensimmäinen sarjakierros maajoukkuetauon jälkeen. Barcelona kohtasi Sevillan. Tuloksena 5-1-voitto. Eilen kaatui Apoel maalein 4-0. Kahdessa viime ottelussa Messi on tehnyt yhteensä kuusi maalia, ja Suárezkin avasi maalitilinsä Barca-paidassa. Molemmissa otteluissa – vielä korostetummin Apoel-pelissä – Suárez pelasi keskushyökkääjänä ja Messi oikealla. Emme voi tietää, vahvistiko Martinon päätös Enriquen sisällä kytenyttä ajatusta. Lopputulos näkyy joka tapauksessa pelissä.

Barcelonan kehittynyt hyökkäyspelaaminen aukeaa kunnolla vasta siinä vaiheessa, kun sen näkee videoiden kautta. Aiemmin ongelma oli se, että kun Messi lähti hänelle tyypilliseen kuljetukseen rangaistusalueen rajan tuntumassa, kukaan ei ollut menossa keskisektorissa kohti maalia. Neymar oli liiaksi vasemmalla ja Suárez oikealla. Barcelona ei pystynyt käyttämään Suárezin puolustuslinjaa repivää pystyliikettä hyväkseen.

Barcalla monia murtautumisvaihtoehtoja

Kahdessa viime pelissä tilanne on ollut toinen. Nyt Barcalla on murtautumisvaiheessa useita käyttökelpoisia malleja. Videon (hieman heikkolaatuinen, pahoittelut siitä) ensimmäisessä tilanteessa Barcelona murtaa Apoelin puolustuksen laidan kautta. Messi on pallollisena oikealla. Hän pelaa Ivan Rakiticin kanssa seinän ja kuljettaa kohti boksia. Nyt – toisin kuin aiemmin – parhaassa maalintekosektorissa on mies valmiina. Messi syöttää Suárezille, mutta heikko laukaus estää maalin.

Toisessa tilanteessa Messi tekee kuljetuksen oikeasta laidasta kohti keskustaa. Nyt puolustuslinjan selustaan tehdään kaksi juoksua. Messi nostaa pallon Jordi Alballe, joka olisi voinut pelata vielä tyhjän maalin jälleen parhaassa maalintekosektorissa olleelle Suárezille.

Kolmannessa tilanteessa Suárez tulee omalta paikaltaan vasempaan laitaan ottamaan syöttöä vastaan negatiivisessa peliasennossa. Entinen Liverpool-pelaaja ohittaa topparin erinomaisen ensimmäisen kosketuksen ansiosta. Tuloksena maali, joka syntyi oikean jalan sijoituksella takakulmaan. Olisiko Suárez pystynyt tekemään samanlaista suoritusta oikean laitahyökkääjän paikalta?

Otetaan vielä yksi esimerkki. Suárezin maalin jälkeisessä tilanteessa Barcelona hyökkää keskikaistalta. Messi jakaa pallon oikeaan laitaan Rakiticille, joka laukoo. Jälleen Suárez oli keskikaistalla juoksemassa kohti maalia ja siten sitomassa puolustajia itseensä.

Barcelonan hyökkääminen oli alkukaudella paljolti Messin ja Neymarin varassa. Nyt ratkaisumalleja on useita. Vasenjalkainen Messi ja oikeajalkainen Neymar ajavat molemmat mielellään laidoilta sisään. Jos tilaa syntyy laidoille, pallo voidaan pelata ylös nouseville laitapakeille. Jos tilaa syntyy keskelle, Messi ja Neymar voivat kuljettaa kohti maalia ja päättää hyökkäyksen laukaukseen. Samaan aikaan Suárez tarjoaa keskellä uuden vaihtoehdon. Hän sitoo jatkuvasti toppareita itseensä, ja lisäksi uruguaylainen haistelee paitsiolinjassa pystyjuoksun mahdollisuutta. Hyökkääjät ovat kaiken aikaa melko lähellä toisiaan, mikä näkyi Apoel-pelissä useina pienen tilan sommitelmina. Tilanteet löytyvät videolta.

Haasteena Neymar?

Tässä kohtaa on muistutettava, että uudet pelipaikat eivät ole mitenkään lukkoon lyötyjä. Barcelonan hyökkäyspelissä vaihdellaan paljon paikkoja, ja etenkin Messillä on hyvin paljon vapauksia liikkua ympäri kenttää. Joka tapauksessa tilanne on nyt se, että Suárez on joukkueelleen huomattavasti hyödyllisempi kuin aiemmin.

Suárezin ja Messin paikkojen vaihtaminen ei ratkaise kaikkia ongelmia, eikä Barcelonan hyökkäyspeli voi sujua yhtä hyvin jokaisessa ottelussa tuoreesta muutoksesta huolimatta. Uusia haasteitakin on jo ilmaantunut. Messin siirtäminen oikeaan laitaan on vienyt tilastojen mukaan Barcelonan hyökkäämisen painopistettä pois vasemmalta. Seuraavaksi odotetaan, miten Enrique saa pidettyä vasemmalla laidalla operoivan Neymarin tason yhtä korkealla kuin alkukaudella.