Aiemmin urallaan Barcelonassa työskennellyt kykyjenetsijä Bojan Krkic vanhempi teki melkoisen paljastuksen Cadena Serin haastattelussa. Krkicin mukaan Barcelonalla olisi aikoinaan ollut mahdollisuus hankkia Thibaut Courtois, Raphaël Varane ja Viktor Fischer riveihinsä – vieläpä todella edullisesti.

– Courtois oli todella halukas tulemaan Barcelonaan. Vuosi oli 2011, ja seura olisi voinut hankkia hänet 3-4 miljoonalla eurolla. Hän oli valmis siirtymään aluksi lainalle tai aloittamaan B-joukkueesta. (Urheilujohtaja Andoni) Zubizarreta ei tehnyt asialle mitään, ja Courtois siirtyi Chelseaan pari kuukautta myöhemmin, Krkic sanoi.

– Varane teki minuun suuren vaikutuksen, ja ajattelin, että hän olisi hyvä hankinta. Olisimme voineet aluksi lähettää hänet lainalle. Mutta Barcelona lähetti toisen kykyjenetsijän seuraamaan Varanea Monaco-Lens-otteluun, ja hän laati Varanesta negatiivisen raportin.

– Olisimme voineet hankkia Fischerin Tanskasta 1,4 miljoonalla eurolla. Barcelona halusi mieluummin Kiko Femenian kolmella miljoonalla eurolla. Näin Viktorin muutaman kerran, ja hän todella teki minuun vaikutuksen. Hän oli hyvin lahjakas, ja lukuisat englantilaisseurat olivat hänen perässään.

– Nämä kolme pelaajaa olisivat olleet saatavilla alle 10 miljoonalla eurolla. Nyt he ovat maailmanluokan pelaajia.

Chelsea lähetti Courtois’n muutamaksi kaudeksi Atlético Madridiin, jossa belgialainen löi itsensä läpi. Varane on jatkuvasti läpimurron kynnyksellä Real Madridissa, jossa hänestä todennäköisesti odotetaan Pepen monivuotista korvaajaa. Fischer on kolmikosta tuntemattomin. 20-vuotias laitahyökkääjä siirtyi Ajaxiiin, jossa hän tällä hetkellä toipuu vakavasta loukkaantumisesta. Femenia ei sen sijaan koskaan noussut Barcelonan edustusjoukkueeseen. Hän siirtyi vuosi sitten Real Madridin reservijoukkueeseen.

Toimittajan sana

Ensi kuulemalta Krkicin väitteet kuulostavat hurjilta. Ennen kuin tuomitaan Barcelonan kykyjenetsintäjärjestelmä ja leimataan Zubizarreta puuhastelijaksi, pitäisi kuulla toinen versio tapahtumista. On hyvin mahdollista, että Krkiciltäkin on mennyt ohi joku nuorukainen, joka on muualla noussut maailmanluokan pelaajaksi. Nuorten pelaajien kohdalla kyse on aina vähän arpapelistä, vaikka hyvällä kykyjenetsintäjärjestelmällä sattuman ja hutien todennäköisyyttä voidaankin pienentää.

Joka tapauksessa, on mielenkiintoista leikitellä ajatuksella, että Barca olisi saanut vähintäänkin Courtois’n ja Varanen. Barcelona maksoi kesällä vastaavista hankinnoista (Marc-André ter Stegen ja Jérémy Mathieu) yhteensä arviolta noin 32 miljoonaa euroa. Seura olisi siis voinut säästää pitkän pennin.